Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı ve İMKON Yönetim Kurulu Üyesi Av. Osman Avcıl kentsel dönüşüm hakkında konuştu.

Başkan Avcıl, “Kentsel Dönüşüme yeterli olabilecek altyapımız şuanda yok ve ivedi bir şekilde yapılması gerekir. Kentsel dönüşüm yapıldığı zaman aslına uygun sağlam, nitelikli altyapısına uygun şekilde yapılmasına dikkat edilmeli, özelliklede sağlam binalar yapılmalı ancak aslından da koparılmamalı’’ dedi.

TRT GAP Diyarbakır Radyosunda yayınlanan Kentsel Dönüşüm başlıklı radyo programında konuk olan Avcıl, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin Mahalle Konseptine geçilebileceği konusunda açıklamalarda bulunduğunu, bunun yerinde bir karar olacağını belirtirken bu nedenle insanların gece kondu tabir edilen yerlerdeki hayatın diğer lüks kulelere inşa edilen binalardan daha huzurlu ve mutlu hissetmekte olduğunun altını çizdi.

“DÖNÜŞÜMDEN MEMNUN KALINMADI”

Kentsel Dönüşüm’de İstanbul ve sulu kulede yapılan dairelerden örnek veren Avcıl, oradaki çoğu yerlerin Kentsel Dönüşüme girdiği ancak eski komşuluk ilişkileri bulunmadığı için çoğunun göç ettiği ve dönüşümden memnun kalınmadığını dile getirdi. Bu konulara dikkat edilmesi gerektiği, ancak dikkatli olunmadığı takdirde kentsel dönüşümün sağlıklı olmayacağı aksi takdirde sadece sağlam binalarda oturmak ile yetinileceğinin altını çizdi.

ELAZIĞDA KENTSEL DÖNÜŞÜM

Başkan Avcıl, “Elazığ’da Kentsel Dönüşüm noktasında batıya açılan bir bölgede daha önceden mağdur olan vatandaşların deprem ve iskân konutları, aynı zamanda hayvancılıkla uğraşan insanların yıllar önce sabit ve işlerini hayvancılığı yapabileceği bir yerde başladı. Burada lüks nitelikli binalar arasında kaybolunmuş sağlamlıkları da tartışılır hale gelmişti ve bu noktada kısmen dahi olsa başlanıldı” dedi.

KENSEL DÖNÜŞÜM SANCILI BİR SÜREÇ

Başkan Avcıl, “Kentsel Dönüşümü idare edebilmek ve yönetebilmek vatandaşların bu konu hakkında aklından geçen soruların yanıtlayabilmek, hatta sağlıklı bir şekilde yürütmek çok ciddi bir sıkıntı. Bunun için ekip ve psikolojik bir tavırda gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

ARZU EDİLEN KENTSEL DÖNÜŞÜM

Başkan Avcıl arzu edilen kentsel dönüşeme de değinerek, “arzu edilen Kentsel dönüşüm şehir merkezinde niteliksiz binalarda olması ve nüfus yoğunluğunun yoğun olduğu bölgelerde başlaması gerektiği. Çünkü deprem kuşağı içerisinde bulunan bölgede rantın olduğu değil, sağlam ve nüfus yoğunluğun yoğun olduğu yerlerden başlanılması gerektiği elzem durumdadır” dedi.