TÜİK verilerine göre, Elazığ’da konut satışlarının düşmesiyle birlikte konut sektöründe yaşanan durgunluk gündemde.

ELMÜTDER Başkanı Osman Avcıl, sektörde yaşanan durgunluk ve piyasa hakkında bilgi verdi.

AVCIL: SEKTÖR EN DURGUN OLDUĞU BİR DÖNEMİ YAŞIYOR

ELMÜTDER Başkanı Osman Avcıl, “Konut satış durumu TÜİK verilerinden de malumunuz üzere düştü. Sektör en durgun olduğu bir dönemi yaşıyor. Bu zamanda bence konut almak isteyen vatandaşlarımızın konut almak için tam fırsat olduğunu düşünüyorum. Evet, konut kredileri veya faiz oranları yüksek ama maliyetlerdeki durgunluk, dibe vuruş, fiyatlardaki düşüş yine de o kredi maliyetlerini sübvanse eder diye düşünüyorum. Bu anlamda tam fırsat” ifadelerini kullandı.

AVCIL: SATIŞLARIN ÇOK DİPTE OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİM

Başkan Avcıl, “Konut fiyatları tabi ki pahalı olabilir. Bizler ve Türkiye ciddi bir inşaat sektöründe yükseliş yaşadık. Kontrolsüz bir yükselişti aslında. Devamlı söylediğimiz gibi her önüne gelenin müteahhit olmasından kaynaklanan, arsaların olması gerektiğinden fazla üretilmesiyle veya üretilmemesi gereken yerlerde üretilmesiyle herkesin müteahhitlik sektörüne girmesiyle yaşadığımız bir problem oluştu. Bu aşamadan sonra bazı düşüşler oluyor ama bu saatten sonra olan oldu. Bu maliyetler çıktı. Şu anda maliyetler dibi gördü. Arsa fiyatlarının yükselişi, inşaat sektöründeki demirin, betonun ve diğer ana kalemlerin yüzde 100 yüzde 200’e varan zam almasıyla maliyetler bayağı yükselmişti zaten. Bu saatten sonra düşen maliyetleri tekrardan düşürmek zararla olur ki artık zaten çoğu meslektaşımız zararına satıyor. Ama satışların çok dipte olduğunu söyleyebilirim” şeklinde konuştu.

AVCIL: KONUT ALACAKLAR ACELE ETSİN

Başkan Osman Avcıl, “Ekonomik kriz yaşadık. Dolar, Euro’da, dövizde ciddi bir dalgalanma oldu. Bizler müteahhitler olarak ciddi bir sarsıntı yaşadık. Türkiye ekonomisinin en başta etkilenen müteahhitlik sektörü oldu. Çünkü müteahhitlik sektörü baş aktörü ekonominin çok ciddi en önemli sürükleyicilerinin en başında gelmektedir. Kredi maliyetleri de yüksek ama konut fiyatları da bir o kadar düştü. Kredi yüksek maliyetlerini konut fiyatlarındaki düşüşle de endeksleyerek alım sağlayabileceklerini ben düşünüyorum. Ciddi anlamda bir beklenti var. Kimi vatandaşımız dövizini almış halen dövizin çıkmasını bekleyerek dövizini o zaman bozdurmak istiyor. Kimi vatandaşımız faizlerin düşüşünü bekliyor. Aslında çok vatandaşlık bir şeyde diyemiyoruz. Çünkü ekonominin yöneticileri; hükümet bir an evvel konut faizlerini ve genel faizlerini mutlaka düşürmesi lazım. Müteahhitlik sektörünü ciddi anlamda desteklemesi lazım. Konut sektörü, konut fiyatları düşebilir ama bir müteahhitin iflası ciddi anlamda 300’e yakın sektöründe probleme girmesini bu da bir dalgalanmayla tüm ekonomisi olumsuz etkilemesine sebep olur. Ben yine vatandaşlara konut almada acele etmelerini, bir fırsat olduğunu söylüyorum” dedi.

HABER: SITKI TAŞEL