Eğitim Bir-Sen 1’nolu Şube Başkanı İbrahim Bahşi yeni dönemde uygulamaya girecek olan eğitim sistemi hakkında açıklamalarda bulundu.

BAHŞİ: ÖĞRENCİLER GÜN AYDINLANMADAN YOLLARA DÜŞÜYOR

İbrahim Bahşi, “Bizim nüfusa göre okullarımızın bir kısmı zaten tekli eğitim dediğimiz normal eğitim dediğimiz zaten tam gün eğitim yapıyorlar. Ama nüfusun yoğunlukta olduğu veya okullarımızın tam güne müsait olmadığı okullarda ikili eğitim dediğimiz sabah çok erken saatlerde 06.00’da, 06.30’da, 06.55’de başlayan ders 12.00’da bitiyor ve 12.00’dan sonra ara vermeden hemen 17.00’a kadar öğlen devresi ders yaparak ancak bu şekilde okullar ihtiyacı karşılayabiliyordu. Tabi bu sistemin problem oluşturan, sorun oluşturan etkenleri nelerdir, nelerle karşılaştık, hangi problemlerle karşılaştık? Biz bunu gözlemledik ve içinde yaşadığımız, gördüğümüz şekilde sabah erken saatlerinde biz okullarımıza giderken saat 05.30’da sadece öğretmenler var, öğrenciler var başka kimse yok. Burada gün aydınlanmadan özellikle kısa günlerde, kış günlerinde her taraf karanlık. Gün aydınlanmadan yollara düşüyor öğrenciler. Özellikle servisle gidenler daha büyük problem yaşıyor, daha erken yola çıkması gerekiyor. Okullara gidiyorsunuz sınıflarda çocuk uyuyor resmen. Uykulu uykulu gelmiş. Ders görmeye gelmiş. Dolayısıyla öğlen devresi çok avantajlı oluyor. Onlar da çıkarken hava kararmış oluyor. Özellikle ikinci 4 dediğimiz 8. sınıflarda seçmeli derslerle birlikte 18.00-18.30’u uluyor. Daha geç çıkıyorlar. Karanlık, güvensiz bir ortam oluyor. Çocuklar evlerine dönmeye çalışıyor. Bunun akademik anlamda, pedegojik anlamda eğitime bir katkısı olmadığını biz biliyoruz zaten” ifadelerini kullandı.

BAHŞİ: DERSLİKLERİMİZ YETMEDİĞİ İÇİN MAALESEF BU SİSTEME GEÇEMİYORUZ

Başkan Bahşi, “Amacımız, hedefimiz ülke olarak tekli eğitim dediğimiz eğitime geçmekti. Bu da hükümetin 2019-2020 eğitim öğretim yılında tüm Türkiye genelinde bu tekli eğitime geçme hedefi vardı. Bizim ilimizde de hedef olarak Türkiye’de bir rekor kırabilir miyiz düşüncesi vardı. O dönem Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu, özel idarenin arsasını satış yoluyla dersliklerin tamamının karşılanacağı vaadinde bulunmuştu. Ama maalesef bu gerçekleşmedi. Ama Sayın Valimiz şu an aynı hedefi gerçekleştirmek için hayır severlerimizi davet ediyor. Yeni okul yapılması gerekiyor. Yaklaşık 330 derslik ihtiyacımız var. Bu da okul olarak belki 20-25 okula tekabül ediyor. Belki daha büyük derslikli okullar olsa daha az bir okulla bu ihtiyacı gidermiş olurmuş. Özellikle velilerimizin talep ettiği öğrencilerimizin yoğunlaştığ okullarda biz tekli sisteme geçemiyoruz, normal eğitime geçemiyoruz. Burada öğrenci sayısının fazla olduğu için dersliklerin de az olduğu için yetmediği için biz bu anlamda maalesef bu sisteme geçemiyoruz” şeklinde konuştu.

BAHŞİ: BİZİM NÖBETÇİ ÖĞRETMENLER SÜREKLİ ALANDA GEZİYORLAR

2019-2020 eğitim öğretim yılında tekli sistemde yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Bahşi, “Bu sisteme geçtiğimiz zaman bizim öğrencilerimiz daha rahat okula gidebilecekler. Saat 08.30’da ders başlayacak, öğlen arası olacak. Öğle arasından sonra tekrar dersler olacak. Bu dersler daha çok aktiviteler olacak ve günün bir bölümünün okulda geçtikten sonra çocuk evine dönebilecek. Zaten şu anda bizim Anadolu liselerimizin çoğu normal eğitime devam ediyor. Ama bu yılda bazı problemleri var, sorunları var. Teneffüs saatlerinde öğrenciler dışarıda oynuyor, koşuyorlar, koşturuyorlar, kantinden alışveriş yapıyorlar. Bu esnada bizim nöbetçi öğretmenler sürekli alanda geziyorlar, bahçede geziyorlar. Koridor nöbetçilerimiz var ve öğretmenlerimiz öğrencilerimiz birbirine zarar vermesin diye. Sürekli onları kontrol altında tutuyorlar. Ama bu 50 dakikalık veya 1 saatlik öğle arası gerçekten büyük bir sorun teşkil ediyor. Nöbetçi olan öğretmen arkadaşımızın da yemek yemesi gerekiyor. Namaz kılacak, kendi ihtiyaçları var. Ama maalesef öğrencileri okulda kontrolsüz bırakamıyorlar. Bu 50 dakika gerçekten sabah üstü verilen eğitimlerin hepsini bir anda götürüyor” dedi.

BAHŞİ: YARIM SAAT TENEFFÜS YETERLİ

Başkan İbrahim Bahşi, “Öğrenciler kontrolsüz bir şekilde, beslenmeler kontrol olduğu zaman kontrol oluyor. Dışarıya çıkmaya yönetmelik müsaade etmiyor. Okul müdürü izin veremez. Dolayısıyla veli alabilmek için dilekçe veriyor. Dilekçesine binaen çocuğunu alabilir. Ama biz bunu şu an ilkokul düzeyinde ve ikinci 4 dediğimiz ortaokul düzeyinde tekli eğitime geçtiğimiz zaman biz bu mini mini yavrucuklarımıza nasıl bir çözüm getireceğiz? Bu çocuklar 12’de servisle alınıp eve gidemezler. Tekrar yemek yiyip dönene kadar zaten bir saat süre yetmez. Dolayısıyla böyle bir alternatif mümkün değil. Öğrencilerimizin sağlık bir şekilde beslenmelerini yapmaya müsaade etmek ve bu süreyi çok kısa tutmak. Bu kadar uzun süreli öğrenci okulda tutmamak. Boş zamanlarını sadece beslenmelerini yapıp, dişlerini fırçalayacak, kişisel bakımını yapacak bir süre verdikten sonra ki yarım saat fazlasıyla yeterli olur. Ondan sonra eğitim öğretimin öğleden sonraki bölümü tamamen resim, beden eğitimi, aktivitelere dayanan sosyal etkinliklerle yapılmasını ve ondan sonra öğrencilerin fazla okulda herhangi bir etkinliği yoksa evlerine dönmelerini bir program şekilde idarenin bunu düzenlemesini bekliyoruz” diye ifade etti.

HABER: SITKI TAŞEL