Elazığ Kültür Ve Tanıtma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çağlar,

2014 yılında “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi” ne giren Malatya Aslantepe Höyüğü’nün “UNESCO Dünya Mirası Listesi”ne 19 ncu varlık olarak kabul edildiğini belirterek, Harput’un UNESCO yolu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Çağlar, “Öncelikle Malatyalı hemşehrilerimizi kutlarız. Malatya’ya ve ülkemize hayırlı olsun. Edindiğimiz bilgilere göre, şehrin inanması, çok fazla kişinin yoğun çabası ve siyasilerin özellikle Malatya milletvekili Öznur Çalık’ın uğraşları ile bu başarının elde edildiğini öğreniyoruz” ifadelerine yer verdi.

ÇAĞLAR: HARPUT UNESCO SÜRECİNE SAHİP ÇIKILMALI

Vakfın ve Elazığ Belediye Başkanlığının ortak bir projesi ile Mayıs 2018 tarihinde Harput’un da Dünya Mirası Geçici Listesine kabul edildiğini anımsatan Başkan Çağlar, “Aradan geçen üç yıl içerisinde tüm girişimlerimiz, yazılı ve sözlü uyarılarımıza rağmen UNESCO sürecine sahip çıkılmamış, hiçbir adım atılmamıştır. Oysa sürecin devamı için yapılması gereken bir sürü iş bulunmaktadır. Yönetim planından, alan yönetimi oluşturulması gibi. Ayrıca, UNESCO Milli Komitesi ve UNESCO nezdinde uluslararası alanda lobi çalışması yapılması gerekmektedir. Bunları birçok kez gündeme getirmemize rağmen bugüne kadar hiçbir sonuç elde edemedik. Koyduğumuz hedef 2023 yılında kalıcı listeye girmektedir. Bu hedefi yakalayamadığımız takdirde kalıcı listeye girmemiz bir hayli zorlaşacaktır. Sadece siyasilerimiz ve şehir yönetiminin gayreti yeterli olmayacaktır. Olayı tüm şehrin sahiplenmesi ve sürecin devamı için bütün kuruluşların ve özellikle şehir yönetiminin devreye girmesini arzu ediyoruz. Bunun tarihi bir sorumluluk olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu konuda verdiğimiz çabaların boşa gitmemesi adına kaybedilen zamanın telafisi için şehir yönetimine çağrımız UNESCO sürecine sahip çıkılmasıdır” dedi.