Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar, Elazığ ve Harput’un çok önemli turizm şehri olduğunu belirterek bir an önce şehrin tanıtımı için çalışmaların başlatılması gerektiğini söyledi.

Elazığ Kültür Ve Tanıtma Vakfı Başkanı Mehmet Çağlar yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Daha önce ve sıklıkla turizm sektörünün Elazığ için önemini ve bu konudaki önerilerimizi dile getirmeye çalışmıştık. Son olarak 2021 yılında 01 Temmuz – 01 Kasım tarihleri arasında Malatya-Elazığ-Bingöl destinasyonu çerçevesinde planlanan turlar için Fırat Kalkınma Ajansının vereceği desteği duyurmuş ve bunun için şehrimizin hazırlıklı olmasına dikkat çekmiştik. Görünen o ki, öncekilerde olduğu gibi, bunu da ne duyan ve ne de sahiplenen olmadı.

Turizm seyahat acentalarının“….yüreğimiz Harput için yanıyor. Niye UNESCO sürecini öne çıkararak Harput’ u turizme hazır hale getirmiyor ve tanıtmıyorsunuz….”serzenişleri bitmek bilmiyor. Nisan/2019 tarihinden beri sürekli olarak dile getirdiğimiz turizm sektöründeki eksiklik ve yanlışlarımız düzeltilmemiş, şimdi buna ek olarak yeni sorunlar gündeme gelmiştir.

Öncelikle bölgeye tur programı yapan seyahat acentaları Elazığ’ a düzenlenen uçak seferlerinin geliş ve gidiş saatlerinin değiştirilmesini istemektedirler. Şu anda sabah erken saatlerde Elazığ’ dan gidiş seferleri yerine, bu saatlerde Elazığ’ a geliş seferleri, Elazığ dönüş seferlerinin ise akşamüzeri saatlerinde düzenlenmesi önerilmektedir. Tur programı açısından son derece önemli olan bu önerinin dikkate alınması, Türk Hava Yolları ile bu konuda görüşmeler yapılması ve yeni bir turizm planlaması yapılması gerekmektedir. Bunun için şehir yönetiminin ve gerekirse siyasilerimizin devreye girmesi uygun olacaktır

Ayrıca, Harput’ un tanıtımı açısından UNESCO sürecinin bir fırsat olarak değerlendirilmemesini sadece biz değil, seyahat acentaları da eleştirmektedirler. Daha önce de belirttiğimiz gibi, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan yerler veya bölgeler bu fırsattan yararlanarak çok sayıda turist çekmektedirler. Örneğin; Göbeklitepe nedeniyle Şanlıurfa’ ya 2 milyondan fazla turistin seyahat ettiği dikkate alınırsa bunun ne kadar önemli olduğu anlaşılacaktır.

Bunun dışında sektörün vazgeçilmezi olan “kokartlı turizm rehberliği” sorununun çözülmesi gerekmektedir. Bu konuda geçmiş günlerde Fırat Üniversitesi ile yaptığımız görüşmelere daha önce değinmiştik. Şimdi bu konuyu bir kez daha gündeme getirmek ve çözüm için girişimlerde bulunmak istiyoruz. Bu konuyu da şehir yönetiminin sahiplenmesini arzu ediyoruz.

Özellikle mutfağımızın tanıtılması açısından kadın girişimcilere fırsat yaratılması ve teşvik edilmesi görüşündeyiz. Bu konuda Valiliğimizin ve Belediyemizin öncülük etmesi, evlerde sınırlı ve küçük ölçekli ve amatör olarak sürdürülen bu faaliyetlerin profesyonel bir biçime dönüştürülmesi sağlanmalıdır.

Her seferinde altını çizdiğimiz gibi, kısa vadede Elazığ’ ın ekonomik gelişmesinde fazla seçeneği bulunmadığı için bütün enerjimizi “Turizm Sektörü” ile değerlendirmemiz rasyonel bir tercih olacaktır. Bu nedenle yeteri kadar zaman kaybettik, bir an önce sorunları çözerek sektörü ayağa kaldırmamız iyi olacaktır.