Uzun bir süredir taşınması gündem de olan Elazığ Şehir Merkezi içerisinde yer alan Çimento Fabrikasının son durumu hakkında Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz açıklamalarda bulundu.

  

BAŞKAN YANILMAZ: GÖRÜŞMELERİ HİÇ TEK YAPMADIM

Başkan Yanılmaz, “Çimento Fabrikasıyla ilgili sayın Cumhurbaşkanımız Elâzığ’a geldiğinde oradan geçerken hemşerilerimizden isteği üzerine talimatlarını da verdi. Bu çerçevede bizim çevre bakanlığı bünyesinde görüşmelerimiz devam etmeye başladı. Zaten Çimentaş’la belirli aşamalarda görüşüyorduk. Ben bugüne kadar Çimentaş’la hiçbir zaman tek görüşme yapmadım. Yaptığımız görüşmeleri ya Vali beyle birlikte ya da Belediye Meclis Üyeleriyle birlikte yaptım” dedi.

BAŞKAN YANILMAZ: FABRİKANIN GİTMESİNİ İSTEMİYORUZ

Fabrikanın İtalyan ortaklı olduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Yanılmaz, “Burada uluslararası ekonomi önemli. Çimento fabrikasının büyük ortağı İtalya. İtalya ortak olduğundan dolayı uluslararası hukuk geçerli burada. Onların da bizim de razı olduğumuz bir yapı ortaya çıkması lazım. Bu fabrikanın Elâzığ’dan gitmesini biz istemiyoruz. Bu tesis şehrin dışında bir yerde kurulsun. Yapılsın. İşçilerimiz yine orada çalışsınlar. Üretim de orada devam etsin. Bununla ilgili çevre bakanlığı bünyesinde görüşmemiz devam ediyor. Netice itibariyle, geldiğimiz noktada teknik problemler yaşıyoruz. Bir kısım teknik problemler var. Belediyemizin teknik ekibi ve Çimentaş’ın teknik ekibi çalışıyor. Aralıklarla bir araya geliyoruz. Toplantılarda bir protokol metni ortaya çıkıyor adım adım. Bu metin ortaya çıktıktan sonra bunu kanunen Elazığ’a belediye meclisine getireceğiz. Elazığ belediye meclisi bu protokol metinlerini kabul edecek. Ondan sonra protokol devreye girmiş olacak” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN YANILMAZ: ELAZIĞLILARA SORACAĞIZ

Çimento Fabrikasının taşınmasıyla ilgili maddiyatın olması gerektiğini belirten Başkan Yanılmaz, “Çimentaş Fabrikası’nın oradan kalkması için bir miktar nakit istiyor. Biz bunu Elazığ’a da soracağız, meclisimize de soracağız. Elazığ olarak bu nakiti ödeyelim mi ödemeyelim mi? Bütün çalışmaların geldiği nokta Elâzığ belediyesinin çalışmaları ile bu iş yapılacak. Elazığ belediyesi de bu nakdi öder ama değer mi, değmez mi halka soracağız. Ve belediye meclis üyelerine soracağız. Kararımızı vereceğiz. Protokol maddeleri üzerinde büyük oranda anlaştık. Teknik bir kısım detaylar kaldı o detaylar üzerinde de sonuç alacağız inşallah” dedi.