Başkan Erdem: Basın, Kaderine Terk Edildi

Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti (FHGC) Başkanı Semih Erdem, internet yasasının acilen çıkarılması gerektiğini vurguladı ve basının kaderine terk edildiğini belirtti.

Başkan Erdem: Basın, Kaderine Terk Edildi

Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti (FHGC) Başkanı Semih Erdem internet yasası çıkarılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

ERDEM: BÜTÜN DÜNYANIN DEĞİŞTİĞİ VE DÖNÜŞTÜĞÜ BİR SÜREÇ YAŞIYORUZ

Başkan Erdem, “Teknolojide yaşanan hızlı ilerlemenin paralelinde, bütün dünyanın değiştiği ve dönüştüğü bir süreç yaşıyoruz. İnanılmaz bir hızla gerçekleşen bu süreç ekonomik, siyasi ve teknolojik gelişmeleri beraberinde getiriyor. Bu gelişmelerden yakından etkilenen medya sektörü de, özellikle son çeyrek asırda önemli bir değişim ve dönüşüm sürecine girmiş, ancak zaman içinde değişimlere paralel olarak yaşanan sorunların çözümlenmesi bir yana, birbiri üzerine eklenmesiyle günümüzde adeta kaderine terk edilmiştir” dedi. Başkan Erdem; “Medya Sektörü, ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü, yetişmiş eleman sıkıntısı, teknik altyapı, istihdam ve etik değerlerin farkında olmadan ya da bilerek ötelenmesi gibi sorunlarla karşı karşıyadır. Mesela internet yasasının olmaması büyük bir eksiklik” dedi.

ERDEM: VASIFLI İŞ YAPANLARLA VASIFSIZ İŞ YAPANLAR AYRILMALI

İnternet haberciliğinin önemsenmesi gerektiğinin mesajını veren Erdem; “Sektörde istihdam sağlayan gazete ve televizyonlarla eşdeğer habercilik yapan kurumsal internet haber sitelerinin yanında, internet deyimiyle kopyala yapıştır kolaycılığından öteye gitmeyen haber siteleri de maalesef yer almaktadır. Yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün daha da artmaktadır. İnternet medyasının yayıncılık, konusunda acil düzenlemeye ihtiyacı vardır. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da yapılacak düzenlemeyle gazeteci sayılmalıdır. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri, Basın İlan Kurumu’na yeni ek kaynak bulunarak desteklenmelidir” ifadelerini kullanarak vasıflı iş yapanların vasıfsız iş yapanlardan ayrılması gerektiğini ifade etti.

ERDEM: İNTERNET YASASI, SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ ALTINDA KALMALI

Basın özgürlüğünün önemine de vurgu yapan Erdem; “Tıpkı gazetelerde olduğu gibi radyo ve televizyonlar ile internet haber siteleri için de basın özgürlüğü kapsamında ‘Düzenleme, Destekleme ve Denetlemeyi’ kapsayan ‘3D’ Kuralı hâkim kılınmalıdır. Sektörde yapılacak olan bu çalışmalar sonucu toplumun ihtiyacı olan tarafsız haberciliğin gerçekleşmesi sağlanırken, özel hayatın gizliliğinin ihlali, şantaj habercilik, cevap ve düzeltme haklarının korunması gibi sorunlu alanlara çözüm bulunacaktır” diyerek internet yasasının sosyal medya düzenlemesinin altında kalmaması gerekli” diye ifade etti.

ERDEM: GAZETECİLİK MESLEK YASASINA DA ACİİ İHTİYAÇ DUYUYORUZ

FHGC Başkanı Erdem, “Medya sektöründe faaliyet gösteren gazete, televizyon, radyo ve kurumsal internet haber siteleri için kamu bankalarınca kredi sağlanmalıdır. Medya kuruluşlarına banka sicil durumuna bakılmaksızın faizsiz kredi verilmelidir. Medya kuruluşlarının birikmiş SGK ile diğer vergilerinde indirim yapılmalı, indirim sonrası hesaplanacak borç taksitlendirilmelidir. Gazete, televizyon, radyo ve kurumsal internet haber sitelerinde görev yapan basın çalışanlarına ve diğer basın kartı sahibi gazetecilere faizsiz kredi verilmelidir. Televizyon kuruluşlarından alınan uydu bedellerinde indirim yapılarak TL’ye çevrilmeli, taksitlendirilmeli, RTÜK payları düşürülerek, bir süre alınmamalıdır. Tüm RTÜK ödemeleri en az bir yıl ötelenmeli, mevcut borçların faizleri sıfırlanarak 72 aya varan vade ile yapılandırılmalıdır. Zorunlu yayınlanan kamu spotları ücretlendirilmelidir. Dijital medya dahil tüm yerel basın kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumları tarafından ilan ve reklamlarla desteklenmeli; THY, Vakıfbank, Ziraat Bankası ve kamu ilanları yerel medyaya yönlendirilmeli, ayrıca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve zorunlu yayın desteği vermelidir. Gazete, radyo-televizyonlar ya da dijital mecra ayırımı yapılmaksızın tüm medya sektörünün sarf malzemelerinde KDV sıfırlanmalıdır. Gazete, radyo-televizyonlar ya da dijital mecra ayırımı yapılmaksızın tüm medya sektörüne indirimli enerji desteği sağlanmalıdır. Kalkınma Ajansları destekleri açısından kurumsal dijital medya kuruluşları sivil toplum örgütü statüsünde değerlendirilmelidir. Böylece ajansların vereceği destek dilimi artırılmalıdır. Medya Sektörü’nün içinde bulunduğu sorunların kısa, orta ve uzun vadede çözümüne dönük Acil Önlem Paketi açıklanmalıdır. Paket içeriğine ilişkin sektörün ve üniversitelerin de içinde bulunduğu bir Şura toplanmalıdır. Gazeteler, radyo-televizyonlar ile internet sitelerinin basın özgürlükleri de göz önüne alınarak düzenleme, destekleme, denetleme esasına göre ele alındığı bir sistem oluşturulmalı, İlan Kurumu tesis edilmeli, Hazine, KOSGEB, İŞKUR ve Kalkınma Ajansı Destekleri sağlanmalı hibe verilmelidir. Dijital medya kurumlarında çalışanların gazeteci sayılmasını sağlayacak düzenlemenin de içinde olduğu İnternet Yasası ve Basın Meslek Yasası zaman geçirilmeden çıkarılmalıdır” şeklinde ifade etti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Gakko
Gakko - 2 yıl Önce

Elazığda basın mı var teslim etmişsin Kayserili Zeko ya parmağında oynatıyor sizi.

By Newspaper's
By Newspaper's - 2 yıl Önce

Basın mi varki,kaderide olsun.Gecmiste bir iki kişi sokak fotografcilari vardı Aydın ve onun gibi bir iki kişi.Bunlar sonradan alaylı tahsilsiz gazeteci diye görünmeye başladılar.Elazigda bana BYYO, Iletişim,Gazetecilik Y.okulu mezunu olan tek kişi gösterin,elinizi öpeyim.Bunlarin hepsi çakma gezetecilikten geçinen tayfası.Eskiden bir,Turan,Uluova,Bingöl matbaası vardı, dönüştüler 3 sayfalık sözde gazeteye.Amac ne? Basın ilan kurumu dan,yani kamu sırtından ilan alıp yolunu bulmak.Ayiptir.Bunlari gazeteci affetmek,gerçek Gazetecilere hakaret olur .Şimdi bir de Medine fukaralari gibi dilencilige başladılar,kimsiniz beeee.

Basın kaldı mı ?
Basın kaldı mı ? - 2 yıl Önce

Hepsi Belediyeden gelen gelir ile geçiniyor !

SIRADAKİ HABER

banner137