Başkan Erdem Elazığ Basınının Sorunlarını Dile Getirdi

Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semih Erdem, Elazığ basınının sorunları ile ilgili açıklama yaptı.

Başkan Erdem Elazığ Basınının Sorunlarını Dile Getirdi

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 21. Başkanlar Kurulu Toplantısı, video konferans ortamında gerçekleştirildi.

Bu toplantıya Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti (FHGC) Başkanı Semih Erdem de katıldı.

Yaklaşık 3 saat süren Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 21. Başkanlar Kurulu Toplantısı’na Türkiye genelinde 8 gazeteciler federasyonu ile 77 gazeteciler cemiyeti başkan ve temsilcisi katıldı.

Toplantıda; basın/medya sektöründeki son gelişmeler, koronavirüsün sektöre etkileri, gazetecilerin yıpranma hakkı, gazetelerin dağıtım sorunu ile diğer sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

ERDEM: BİR ÇAĞRIDA BULUNMAK İSTİYORUM

Başkan Erdem toplantının ardından bir değerlendirmede bulunarak, “Mahalli idarelerimize, odalarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum; sizi milletimizle buluşturan, mesajlarınızı vatandaşlarımıza ileten basın kuruluşlarına destek vermenin tam zamanıdır. Medya daima sizin yanınızda olarak sizlerin; gözü, kulağı ve sesi oldu. Şimdi sıra sizde” ifadelerini kullandı.

ERDEM: GAZETECİLER, FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMINDAN FAYDALANMALI!

Gazetecilerin haklarının yok olup gitmesine sitem ederek değerlendirmesine başlayan Başkan Erdem; “Gazetecilerin, 1961 yılında verdikleri büyük mücadele sonucu 212 Sayılı Kanunla kazandıkları haklar, aradan geçen süreçte ne yazık ki bir bir erimektedir. Anayasa Mahkemesinin “basın çalışanlarının yıpranma hakkına ilişkin” aldığı karar gereği, 14 Kasım 2020 tarihine kadar, gazetecilerin fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmesi için yasama organının kanuni düzenleme yapması gerekmektedir. Aksi takdirde gazeteciler için fiili hizmet süresi zammından yararlanma hakkı ortadan kalkmış olacaktır” şeklinde konuştu.

ERDEM: BU KUTSAL GÖREVİ ÜSTELENEN KİŞİLER ARASINDA AYRIMCILIK OLMAMALI

“Her fırsatta dile getirdiğimiz bir konu var bunu tekrar tekrar gündeme taşımak istiyorum” diyerek sözlerini sürdüren Erdem; “Gazetecilik mesleğinin basın kartı sahibi koşuluna bağlı olmadan yapılan ağır ve tehlikeli bir iş olarak kabul edilmesi, 212 sayılı yasaya tabi görev yapan gazetecilerin anayasal sosyal güvenlik hakkının sonucu olan fiili hizmet süresi zammının kanuni düzenleme yapılarak geri verilmesidir. Özetle mesai mefhumu gözetmeksizin bu zorluklara göğüs geren bütün meslektaşlarımızın hakları onlara tahsis edilmelidir” diyerek bu kutsal görevi üstlenenler arasında bir ayrımcılık olmaması gerek” dedi.

ERDEM: İNTERNET YASASI İVEDİLİKLE ÇIKARILMALI!

İnternet yasasının hemen çıkarılması gerektiğini kaydeden Erdem, “Sürekli gündemde olmasına karşın bir türlü gerçekleşmeyen Internet Yasası zaman geçirilmeden çıkarılmalıdır. Yasal boşluk nedeniyle, mevcut sorunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri yoluyla çözülmeye çalışılmaktadır. Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte, internet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir. Özellikle koronavirüs sürecinde doğru, hızlı ve tarafsız haberciliğin önemi ortaya çıkmıştır. Sosyal medyada birçok sahte belge ve haber, kamuoyunu yanlış yönlendirirken, kurumsal internet haber siteleri tarafından gerçek haberler anında Türk halkına ulaştırılmıştır. Yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün daha da artmaktadır. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan kurumsal internet haber siteleri desteklenmeli, bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da gazeteci sayılmalıdır” diye konuştu.

ERDEM: UNUTMAYIN! ELAZIĞ BASINININ İKİ YARASI VAR!

“Tüm dünyayı ekonomi ve psikolojik olarak sarsan pandeminin etkisi ağırlaşarak devam etmektedir. Elazığ yerel basını olarak bizler bir de deprem yaşadık.  Her ilin sadece pandemiden kaynaklı tek yarası varken; Elazığ yerel basınının iki yarasının olduğu bilinciyle hareket edilmeli” diyerek sözlerini sürdüren Erdem; “Pandemiden olumsuz etkilenen sektörlerin başında genelde medya, özelde yazılı basın gelmektedir. Özel ilan gelirleri nerede ise durmuş, satışlar kağıdın virüs taşıma söylentilerinin de etkisi ile şimdiye kadar olmadık şekilde düşmüştür. Öte yandan, resmi ilan ve reklamlarda önemli oranda azalış kaydedilmiştir. İcraların 3 ay ertelenmesi nedeni ile icra ilanları yayınlanamamış, yayınlanmaya başladıktan kısa süre sonra Adli Tatil başlamasıyla durmasa da durağanlaşmıştır. 3 aylık sürede sigorta ve KDV ödemelerinin ötelenmesi anılan süreç için faydalı olmakla beraber yılın son 3 ayında duble sigorta ve KDV ödenecek olması basın işletmelerimizi kara kara düşündürmektedir. Bu soruna ilişkin faizsiz kredi, 24 ay faizsiz vade vb gibi çözümler hayata geçirilmelidir” ifadelerine yer verdi.

ERDEM, BU SÜREÇTE YEREL BASINA KATKI SUNAN KURUMLARI DA UNUTMADI!

“Yerel basın yerel demokrasinin işbirliği için vazgeçilmezdir” diyen Erdem; “BİK tarafından pandemi sürecine ilişkin vakitlice alınan tedbirler memnuniyetle karşılanmıştır.  İŞKUR tarafından kısa çalışma ödeneği imkanının süreçte uygulamaya konulması olumlu olmuştur.  Bu aşamada KOSGEB desteklerinin devreye alınması bir zorunluluk olarak gözükmektedir. Yerel basın yerel demokrasinin işlerliği için vazgeçilmezdir” dedi.

 ERDEM: ŞİMDİ DESTEK OLMA SIRASI SİZLERİN

Yerel basının güçlenmesi adına herkese çağrıda bulunan Erdem; “Mahalli idarelerimize, odalarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum; sizi milletimizle buluşturan, mesajlarınızı vatandaşlarımıza ileten basın kuruluşlarına destek vermenin tam zamanıdır. Medya daima sizin yanınızda olarak sizlerin; gözü, kulağı ve sesi oldu. Şimdi sıra sizde” diye ifade etti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
HAĞIN ADAMI
HAĞIN ADAMI - 4 yıl Önce

sırf FHGC ne demek onun için baktım

SIRADAKİ HABER

banner137