Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semih Erdem, koronavirüs salgınından dolayı medya sektörünün de ciddi bir kriz yaşadığını gündeme getirdi.

Başkan Erdem yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

BAŞKAN ERDEM: SAĞLIK ÇALIŞANLARI GİBİ BASIN MENSUPLARI DA SAĞLIĞINI GERİ PLANA ATARAK ÇALIŞTI

Başkan Erdem, “Kamu görevi yürüten ve her şartta özveri ile çalışan; medya çalışanlarının yaşam mücadelesi veriyor. Medyanın ve medya çalışanının sesinin kesilmemesi adına gerekli önlemler ivedilikle alınmalıdır. Sağlık çalışanları gibi basın mensupları da sağlığını geri plana atarak çalıştı.

BAŞKAN ERDEM: GAZETE, TELEVİZYON, RADYO VE KURUMSAL İNTERNET HABER SİTELERİNE DESTEK VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR

Başkan Erdem, “Medya kuruluşlarının, özellikle de yerel basının ilan ve reklam gelirleri, koronavirüs salgını ile birlikte adeta eridi. Basılı gazetelerin tiraj gelirleri de büyük oranlarda geriledi. Bu süreçte firmalar reklamları tamamen durdururken, Basın İlan Kurumu üzerinden alınan resmi ilanlar da, icra ve ihale ilanlarının yayınlanmaması sonucu yüzde 70’lere varan oranlarda azaldı. Bu gelir kalemi erir erimez; basın çalışanlarının maaşlarının ödenmesi bir yana, zorunlu giderlerini ödeyemeyecek duruma geldi. Medya sektöründe faaliyet gösteren gazete, televizyon, radyo ve kurumsal internet haber sitelerine destek verilmesi gerekmektedir” diye kaydetti.

BAŞKAN ERDEM: GAZETECİLERE 3 AY ASGARİ ÜCRET TUTARINDA HİBE YARDIM VERİLMELİDİR

Başkan Erdem, “Sektörümüz stratejik sektör olarak ilan edilerek muafiyet, hibe ve desteklerin kolaylaştırılması sağlanmalıdır. Medya kuruluşlarına yüzde 50’si hibe, yüzde 50’si faizsiz kredi olmak üzere acil maddi kaynak sağlanmalıdır. Medya kuruluşlarının birikmiş SGK ile diğer vergilerinde yüzde 75 oranında indirim yapılmalı, hesaplanacak borç 6 ay ertelenmelidir. Medya kuruluşlarında görev yapan basın çalışanlarına ve basın kartı sahibi gazetecilere 3 ay asgari ücret tutarında hibe yardım, 10 bin TL’ye kadar 1 yıl faizsiz kredi verilmelidir” dedi.

BAŞKAN ERDEM: MEDYA KURULUŞLARINA ÜCRETLİ KAMU SPOTU VE ZORUNLU YAYIN DESTEĞİ VERİLMELİDİR

Başkan Erdem, “Anadolu Ajansı, 6 ay süreyle yerel basından abone ücreti almamalıdır. Kalkınma Ajans programlarında basın işletmeleri, sivil toplum örgütleri statüsünde değerlendirilmelidir. Bu kapsamda istihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri desteklenmeli, kapsamlı bir İnternet Yasası mutlaka çıkarılmalıdır. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da, yeni düzenleme yapılarak gazeteci sayılmalıdır. Anadolu basını, gerek yerel yönetimler, gerekse kamu kurumları tarafından ilan ve reklamlarla desteklenmelidir. Medya kuruluşlarına Ücretli Kamu Spotu ve Zorunlu Yayın desteği verilmelidir” diye ifade etti.

BAŞKAN ERDEM: BASIN SİGORTALI OLMA HÜKMÜNÜN GETİRİLMEDİR

Başkan Erdem, “TBMM, 14 Kasım 2020 tarihine kadar, gazetecilerin fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmesi için yasama organı olarak kanuni düzenleme yapmalı, basın kartı sahibi olmak yerine basın sigortalı olma hükmünün getirilmedir” söyledi.

BAŞKAN ERDEM: UZUN TUTULAN BEKLEME SÜRESİ KISALTILMALIDIR

Başkan Erdem, “Aksi takdirde gazeteciler için fiili hizmet süresi zammından yararlanma hakkı ortadan kalkmış olacaktır. Gazetecilik mesleği basın kartı sahibi koşuluna bağlı olmadan yapılan ağır ve tehlikeli bir iş olarak kabul edilmeli, basın kartı sahibi ve sahipsiz gazetecilerin anayasal sosyal güvenlik hakkının sonucu olan fiili hizmet süresi zammı geri verilmelidir. Basın kartını yeni alanlar ve değiştirenler için uzun tutulan bekleme süresi kısaltılmalıdır” dedi.