Ziraat Odası Başkanı Ahmet Erdem, Aralık ayı tarım takvimiyle ilgili açıklamalarda bulunarak, çiftçileri, aralık ayında yapmaları gereken hususlar konusunda uyardı..

Ziraat Odası Başkanı Erdem, bu ayın sonuna doğru patates dikimlerinin başlayacağını belirterek, seracıların bu ay fidelerini hazırlayacağını, yazlık çeşitlerin yastıklara tohum ekimi yapıldığını, alçak tünel yerlerine çiftlik gübresi verilere sürümü yapılacağını söyledi.

Meyve üreticilerini de uyaran Başkan Erdem, “Bazı meyvelerde derime devam edilir. Meyveler ambalajlanıp pazara hazırlanır. Zeytin, bağ, sert ve yumuşak meyve türlerinde zararlı etmenler takip edilir. İklim ve türe özgü analize dayalı gübreleme devam eder” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Erdem, Tahıllarda ayın sonuna kadar ekim işleri tamamlanması gerektiğini belirterek, “Erken ekim yapılmış yerlerde fazla yağışlar nedeniyle yağmur suları arkları açılır ve boşaltılır. Bu ayda tarla sahalarında fırsat bulunursa ikileme ve sürüm işleri yapılır. Baklagil sahaları hazırlanır. Tarlalardaki tüm temizlik işleri tamamlanır” dedi.

Kış aylarında hayvanların yataklıklarının sık sık değiştirilmesi gerektiğini belirten Başkan Erdem, “Hasta hayvan olursa, tecrit bölmesine alınır. Salgın hastalık görüldüğünde, gerektiği şekilde işlemler yapılır. Hayvanların kışlık yem, ot ve yataklık muhafaza yerleri, kar ve yağmur suları girmeyecek şekilde, kapalı tutulur. Bu konuda, gerektiğinde ahır tavanı çatı aralığından faydalanılabilir” ifadelerine yer verdi.