Nuralı Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği tarafından, kültürel dayanışma ve üzüm Şenliği’nin 2. si düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını yapan Nuralı Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Hüsamettin Güven, sert konuştu.

“OY BİRLİĞİMİZ OLMADIĞI İÇİN DEVLET DAİRELERİNDE YAPTIRIM GÜCÜMÜZ OLMAMAKTADIR”

Başkan Güven, “Bu şenliği düzenlemekteki amacımız köylülerimizi yılda bir defada olsa bir araya getirip sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayıp bizim kültürümüzü ve yöresel oyunlarımızı günümüz gençlerine ulaştırıp devamını sağlamaktır. Ama ne yazık ki biz birlik ve beraberliğimizi canlı tutmaya çalışsak ta siyasi ve oy birliğimiz olmadığı için devlet dairelerinde yaptırım gücümüz olmamaktadır. Örnek olarak, başka bölgelerin köy yolları çift şeritli olmasına rağmen, biz merkeze bağlı 5 km’lik yolumuzu muhtarımızla birlikte defalarca söz aldığımız halde bir türlü yaptıramamaktayız. Önümüzdeki seçimlere kadar oylarımız köyümüzde kullanmaya, oy ve siyasi birliğimizi birleştirmeye devam ediyoruz”ifadelerinde bulundu.

“SUNGUROĞLU KİTABINDA UZUN UZUN ANLATILIYOR”

F.Ü Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Aytaç, köyün tarihçesi ile ilgili bilgi vererek, “Nurallı Köyü ile ilgili söylenecek çok fazla şey var. Harput Kültürü ne ise Nurallı Kültüründe aynısının yansımasıdır. Özelinde Nurallı Köyü ile ilgili arşiv kayıtlarına baktığımızda kanuni Sultan Süleyman döneminde Nur Ali adında bir sipahiden bahsediliyor. Bu tımar sahibi kişinin belli bir bölgenin vergisini topladığı ve halkına sahip çıktığını biliyoruz. Ondan sonra bir başka anlatımlarına göre Nur Ali dedenin kurduğu ifade ediliyor. Bununla ilgili başkan mezar taşının bulunduğunu söyledi. Şimdiden söyleyeyim bir yıl içinde köydeki Osmanlıca olan mezar taşlarını okuyup SCR’sini ve arşiv kayıtlarından da bulabildiğimiz kadar isimleri birleştirmeye çalışacağız. Özellikle Nur Ali’ye baktığımızda tarihte hilalin yani Ramazanın başlangıcının ve bayramının görüldüğü yer olarak geçtiğini birçok Sunguroğlu kitabında uzun uzun anlatılıyor”dedi.

Konuşmaların ardından Kuranı kerim okundu, dualar edildi.

Program birbirinden güzel eserlerin seslendirildiği türkülerle devam etti.

VİDEO: