Başkan Kılınç: Korktuğumuz Başımıza Geldi

Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılan Türkiye Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortadoğu Anadolu Bölge Başkanı Yunus Kılınç toplantı sonrası ilçede dondan dolayı zarar gören kayısı bahçelerinde incelemelerde bulundu.

Başkan Kılınç: Korktuğumuz Başımıza Geldi

Baskil’de ziraat odası il koordinasyon kurulu Toplantısına katılan Türkiye Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortadoğu Anadolu Bölge Başkanı Yunus Kılınç don vuran kayısı bahçelerinde incelemelerde bulundu.

KILINÇ: KORKTUĞUMUZ BAŞIMIZA GELDİ

İncelemenin ardından açıklamalarda bulunan Başkan Kılınç, gözle görülür zararın olduğunu belirterek, “ Malatya’mızın kayısı havzası içerisinde Elazığ’ın Baskil ilçemiz Kahramanmaraş Elbistan ilçemiz ve Sivas Gürün ilçemiz dahil olmak üzere biz buna kayısı havzası diyoruz. 14 Nisan’da Malatya’mızda yaşanan kayısı don felaketi Baskil ilçemizin de ürünlerini kaybetti. Malatya’da diyorlar ki; ‘Baskil içerisinde kayısı var’ bizde bugün koordinasyon toplantısı yaparken Baskil ilçemizdeki kayısı ağaçlarına bakıyoruz. Gördüğünüz gibi kayısılarımızın üzerinde yemeye dahil kayısı kalmamış. 14 Nisan donundan sonra kayısılar ürününü kaybetmiş. Korktuğumuz başımıza geldi; üreticimiz meyvesi olduğu için, maliyetler yüksek olduğu için ilacını atmamış. Şu anda bu bahçede dal kuruması mevcut. Ağaçlar kurumayla baş başa bırakılmış. Demek ki biz hükümete seslenirken diyoruz ki siz; meralara, dağlara, taşlara orman yetiştirerek milyonlarca, milyarlarca para harcarken kayısı havzasında Malatya’da 8.5 milyon kayısı ağacı, Elbistan’da 1 milyon kayısı ağacı Baskil’de 900 bin kayısı ağacı şu anda kurumakla baş başa bırakılmış” dedi.

KILINÇ: ÇİFTÇİMİZE YARDIM EDİN, AĞAÇLARINI KURUTMASINLAR

Başkan Kılınç, “Biz hükümete sesleniyoruz diyoruz ki; bu üreticimizin bu don felaketini kaldırma gücü yoktur. Bunların borçları 1 yıl faizsiz ertelensin ve fındığa verilen alan bazlı destek kayısı üreticisine de bu yıl verilsin. Aksi halde biz 13 milyon kayısı ağacını şu anda kaybetmekle baş başayız. Onun için ben önvelikle Baskil üreticimize geçmiş olsun diyorum, dışarıdaki söylenenler doğru değil. Baskil ilçemize geldik Malatya’da yüzde 80 hasar var dedik; Baskil ilçemizde de yüzde 80 hasar mevcut. Rabbim üreticimizin yardımcısı olsun. Hükümetimize tekrar sesleniyoruz Baskil’den diyoruz ki; kayısı üreticisine sahip çıkın. 13 milyon kayısı ağacını kurutmayın. Bankalar çiftçinin yakasına yapışmış. Bir an önce bu ağaçlara atılan gübre, kullanılan mazot, atılan 6 tane ilacın parası tarım kredilerde borç olarak duruyor. Ziraat Bankasında borç olarak duruyor. Çiftçimize yardım edin, ağaçlarını kurutmasınlar” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137