Harput Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Turan Kurnaz, açıklamalarda bulundu.

Harput Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Kurnaz, çalışmalarından bahsederek, galericiler sitesindeki dükkânların oradaki esnafa satılacağını, bu konuda esnafa yardımcı olacaklarını söyledi.

KURNAZ: BU KREDİYİ SAĞLAYABİLECEK GÜCÜMÜZ VAR

Başkanı Kurnaz, “Galericiler sitesindeki dükkanları belediye oradaki esnafımıza satacak. Dükkanlarımız şu an ki değeri 280 – 300 – 320 bin civarında. Biz esnaf kefalet olarak oraya da bu desteği sağlayacağız. Bankalardan 1,71.81.90!dan kredileri alması gerekirken mevcut esnaf kefaret kredi kooperatifi olduğu yerde esnafımızı bankalara düşürmeyeceğiz. Düşük faizle şu anki 1. 01. 2021 yılındaki faiz oranımız 4,5’tu. Şimdi 8,5 oldu. yani piyasa ekonomiye göre 0.70 faiz oranımız. Bunun için ciddi anlamda güçlü olmayan bir kooperatif. Gücünü klasmanından alan, kasasında parası varsa o gücü varsa o galericiler sitesindeki esnafımıza ciddi anlamda bu krediyi sağlayabilecek gücümüz var” dedi.

KURNAZ: 400 TRİLYON OLDUĞUNU HERKESİN BİLMESİ LAZIM

Başkan Kurnaz, kredilerle birlikte 400 milyonun şehre geldiğini, bu kredilerin yüzde 50’sinin tarafından ödendiğini söyleyerek, “Eski para ile 400 trilyon bir para var. Bu para hazine kaynaklı. Bu 400 milyon paranın %50 faizini hazine ödüyor, %50’sini esnaf ödüyor. Bu ne demektir? Bir şehrin ekonomisinin kalkınabilmesi için ciddi anlamda cüzi bir faizle esnafını kalkındıran bir kurum ve finansın olması lazım. O finansta esnaf kefalettir. Elazığ şu anda 3 tane Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatiflerinin dağıtmış olduğu dağıtacağı gücünün 400 trilyon olduğunu herkesin bilmesi lazım” diye konuştu.

KURNAZ: KİMSE ŞU ANDA GİDİP OTURMAZ

Pandemi döneminde belli meslek gruplarının iş yapamadığını belirten Kurnaz, kısıtlamaların olduğu dönemde kahvehaneler açılsa dahi, vatandaşların gitmeyeceğini ifade ederek, “Öyle meslek guruplarımız var ki 10 aydır iş yapmamış . okul servisleri, kantinler ve kahveciler. Borcunu yatırmayan insan yok ki. Bu dönemde. Düşünün Cenab-ı Allah bu laneti bir an önce başımızdan def eder. Nisan, mayıs, haziran ayına doğru insanların bu hastalıktan tedirgin olmaması için. Şimdi kahveciler açılsın diyorlar, tamam açılsın ama kimse şu anda gidip oturmaz. Korkuyorlar insanlar. Toplumun artık eski hayatıma dönebilmem için benim inanmam lazım ki ben o kahveye gidip oyunda oynayayım, eğleneyim, çayımı içeyim” ifadelerini kaydetti.

KURNAZ: SEKTÖREL BAZDA ERTELENMESİNDEN YANAYIM

Elazığ’a pozitif ayrımcılığın yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Kurnaz, kredi ödemelerinin ertelenmesinin sektörel bazda olmasından yana olduklarını vurgulayarak, “Elazığ’ın şu an pandemiden dolayı ertelenme dediği zaman dürüst konuşmamız lazım. O zaman Türkiye’nin bütün kredilerinin ertelenmesi lazım.  Ama Elazığ’a artı bir pozitif ayrımcılığın yapılması lazım depremden dolayı. Biz bunu genel başkana söyledik. Bir çalışma olduğunu söylüyorlar TESKOM bazında ama bu sadece onun elinde değil, maliye bakanlığının, Halk bankasının da destek olması lazım. Yani insanların elinde olan bir olay. Şimdi faizsiz krediyi verdik. Neye binaen verdik? Depremden dolayı verdik. Devlette diyor ben 1 yıllını erteledim. Bundan sonra ben geçen basın açıklamamda sektörel bazda ertelenmesinden yanayım. Yani bir kantinci, kahvesi, servis şoförlerinin ertelenmesinden yanayım”dedi.