Konut kredi faizi 2019 Temmuz ayından bu yana son 40 ayın zirvesine çıktı. Durağan olan emlak piyasası durma noktasına geldi.

GÜLYÜZ: ESKİDEN KİŞİ EMEKLİ OLUYORDU BİR DAİRE ALABİLİYORDU

Elaziz Emlakçılar Derneği Başkanı Nuri Gülyüz, “Vatandaşlar kredi çektikleri zaman ev alabiliyor mu? Buda yine kişinin maddi durumu ve geçimi ile alakalı. Ben yaklaşık 10 yıldır emlakçılık yapıyorum. Biz daireleri genellikle orta kesim diye hitap ettiğimiz vatandaşlarımıza satıyoruz. Hala daha öyle. Kişi emekli oluyordu bir daire alabiliyordu. Ya da kişi köylüdür bağı vardı bahçesi vardı, kaysısı vardı oradan gelen gelirinin üstüne biraz daha kredi çekip daire alabiliyordu. Ama bugün günümüz şartlarında örnek veriyorum kişi bahçeden gelen 250 bin TL’lik gelirinin üstüne 250 bin TL’de borçlanayım daire alayım dese bugün 500 bin, 600 bin TL’ye yarı bodrum diye tabir ettiğimiz yada zemin kat 2+1 diye tabir ettiğimiz yada TOKİ daireleri diye tabir ettiğimiz dairelerden başka daire alamıyor” dedi.

Ev almanın hayalini kuranlar yüksek ev fiyatları dışında bir de konut kredisinin faiz oranlarına takılıp kalıyor.

GÜLYÜZ: FAİZ ORANLARI 0,99’DAN BAŞLIYOR

Başkan Gülyüz, “faiz oranlarında diyor ki sıfır daire. Bununda üzerinde duruyor. Sıfır daireden kasıt ben arsa sahibiyim bu dairenin müttehitti sizsiniz. Daire hiç el değiştirmemiş olacak. Daireyi alan kişi hiç daire almamış şimdiye kadar. Kişinin ilk dairesi olacak. Tapuda hiç el değiştirmemiş sıfır daire olacak. Böyle durumlarda faiz oranları 0,99’dan başlıyor. Bankalara göre de değişiklik gösteriyor. Benim bildiğim devlet bankalarında 0,99. İkinci el konutlarda ise 1,29 ile 1,45 arasında değişiyor” dedi.

Yüksek maliyet fiyatlarının dairelere yansıdığını aktaran Elaziz Emlakçılar Derneği Başkanı Nuri Gülyüz, Elazığ’da 3+1 dairelerin fiyatının 1 milyonda başladığını söyledi.  

GÜLYÜZ: HER ESNAF KOLUNDA MALİYETLER YÜKSEK

Başkan Gülyüz, “Daire fiyatları evet yüksek. Düşer mi? düşer diye temenni ediyorum. Ama ne zamanki ekonomimiz düzelir, piyasa düzelir ise daire fiyatları da o zaman düşer. Gerçekçi olmak lazım. Maliyet yüksek. Aslında sadece daire fiyatları da yüksek değil gıda sektöründen, giyim sektörüne aklınıza hangi sektör geliyorsa gelsin her konuda her alanda her esnaf kolunda maliyetler yüksek. Çivinin fiyatı yüksek, demirin fiyatı yüksek, tuğlanın fiyatı yüksek, çimentonun fiyatı yüksek daire fiyatları da otomatikman yüksek” dedi.