Elazığ Emekli Memur Sen İl Başkanı Cevdet Sevinç Emekliler haftası ve 30 Haziran Dünya Emekliler günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Sevinç mesajında taleplerini bir bir sıraladı.

“EMEKLİLERİMİZ HAYATLARININ EN İYİ YAŞLARINI DEVLETİNE MİLLETİNE HİZMET EDEREK GEÇİRMİŞ”

Elazığ Emekli Memur Sen İl Başkanı Cevdet Sevinç, “Emeklilerimiz hayatlarının en iyi yaşlarını devletine milletine hizmet ederek geçirmiş, ülkemizin kalkınmasında alın terleri dökmüş hizmet ve çalışma disiplini ile gençlere her zaman örnek olmuşlardır. Emeklilerimiz vefalı insanlardır. Saygı görüp, sevgi göstermek isterler. Yıllarca alın teri döküp emekli olduktan sonra ülkesine hizmet etmenin haklı gururunu yaşayan emeklilerimiz, bilgi ve becerilerini kendisinden sonraki kuşaklara aktararak toplumun yaşam kalitesini arttırmaktadır. Toplumumuzun omurgasını oluşturan, geçmişten gelip geleceğimizi şekillendirerek kültürel hafızamız ve bilgi hazinemiz olan emeklilerimize, Sosyal Hukuk devletinin öncelikli görevi, emekli ve yaşlıları korumak, aralarında eşitlik ve insanca yaşayacak bir geliri sağlamaktır. Emekli aylığının amacı emeklilik döneminde çalışamama dolayısı ile gelirden yoksun kalmaya yönelik tehlikenin ortadan kaldırılmasıdır”dedi.

“SOSYAL DEVLET OLMA İLKESİ İLE UYUŞMAYAN BİR MANZARA ORTAYA KOYMAKTADIR”

Başkan Sevinç, “Pek çok insanın çalışırken emeklilik hayalleri kurduğu bir gerçek. Ancak çalıştığı dönemde yapmaya fırsat bulamadığı şeyleri yapmayı planlar. Ama emeklilik zamanı gelip çattığında durum hiç de düşünüldüğü gibi olmaz. İlk soru nasıl geçinileceği olur. Emekli maaşı yetmediği gibi bir de çoluk çocuğa hatta toruna destek olma zamanı gelmiştir. Bu nedenle Türkiye'de genelde çalışanlar emekli olduktan sonra hayat standartlarını düşürmemek adına çalışmaya devam ederler. İnsan kaynakları şirketi Randstad'ın araştırması da bunu doğruluyor. 29 ülkede yapılan Workmonitor (yani İş gözlem) araştırmasına göre Türkiye’de çalışanların % 63'ü yasal emeklilik yaşından sonra çalışmak istiyor. Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin 2018 yılı mayıs ayında açlık sınırı 1.878,88 TL, yoksulluk sınırı ise 5.342,61 TL olarak belirlendi. Yaklaşık 8 milyon emeklinin 'açlık sınırının’ altında, bazı üst düzey görevlerden emekli olanları saymazsak, neredeyse tamamının 'yoksulluk sınırının’ altında bir maaş aldığı anlamına geliyor. Bu da sosyal devlet olma ilkesi ile uyuşmayan bir manzara ortaya koymaktadır”diye kaydetti.

“% 15 DESTEK PRİMİNİN KALDIRILMASI HÜKÜMETİMİZ TARAFINDAN KARŞILANMIŞTIR”

Elazığ Emekli Memur Sen İl Başkanı Sevinç, “Memur Sen olarak son birkaç toplu sözleşme taleplerimizde bulunan promosyon, dini bayramlardaki ikramiyeler, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden memur ve işçi emeklilerinin maaşlarından alınmakta olan % 15 destek priminin kaldırılması hükümetimiz tarafından karşılanmıştır. Ancak diğer taleplerimiz arasında bulunan eşi çalışmayan emeklilere aile yardımı, eğitim hayatına devam eden ve çocuğu olan emeklilere çocuk yardımı yapılmasını emeklilerin sendika kurma hakkının yasal hale getirilmesini gibi taleplerinde kısa zamanda hükümetimizin emeklilerin bu haklı talep ve isteklerini yerine getireceğine inanıyor ve bekliyoruz.   Çalışmayan eşler için emekliler görev yaparken verilen eş parasının, emekli olduktan sonra kesilmesi de izaha muhtaç bir durumdur. Emekliler işlerini boşayınca eşlerini de mi boşamış kabul ediliyor devlet tarafından. Eğer mantık bu ise emeklilerin eşleri bakıma muhtaç demektir ki bu durumda soysal devlet anlayışı gereği onlara devletin bakması gerekir. Bu da eş parası ödemekten çok daha fazlaya mal olur devlete” ifadelerine yer verdi.

“SOSYAL DEVLETİN EMEKLİLERİN ÇALIŞMAYAN ÇOCUKLARINI DA DÜŞÜNMESİ VE ONLAR İÇİN DE ÇOCUK PARASI VERMESİ GEREKİR”

Elazığ Emekli Memur Sen İl Başkanı Cevdet Sevinç, “Çocuklarımız, ülkemizin geleceği. Sanki emeklilerin çocukları tahsil hayatından çekiliyormuş gibi değerlendiriliyor. Oysa birçok emeklinin tahsil hayatına devam eden çocuğu var. Bunların yeme, içme, giyim, ulaşım ve barınma ihtiyaçları anneleri veya babaları emekli oldu diye ortadan kalkmıyor. Bu ihtiyaçlar emeklilerin azalmış maaşlarına önemli bir yük oluyor. Sosyal devletin emeklilerin çalışmayan çocuklarını da düşünmesi ve onlar için de çocuk parası vermesi gerekir.  Ayrıca herhangi bir ayırım yapmaksızın emeklilerin tahsil hayatına devam eden çocuklarına burs verilmesi de taleplerimiz arasında yer almaktadır. Bu emeklilerin geçim sıkıntısını bir nebze de olsa azaltacaktır. Bize öğretilen maddi yönden kendinden aşağıdakilere, manevi yönden de kendinden yukarıdakilere bakmaktır. Ancak açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında sıkışmış bir hayat da yaşamak istemiyoruz. Bunun yanında efendimiz (SAV) bir hadisi şerifinde “Veren elin alan elden üstün olduğunu” söylemiştir. Bu nedenle az da olsa, veren el olmak istiyoruz. Ancak emekliler bir araya gelmez ve sesleri daha gür çıkmazsa bunları durduk yerde kimse emeklilere vermez. Öyleyse gelin Emekli Memur-Sen çatısı altında bir araya gelelim Yetkili olan Memur Sen’in toplu sözleşme taleplerinde sesimiz daha gür çıksın ki bu hakları elde edebilelim. İsteğimiz emeklilerin yılda bir gün değil her gün hatırlanmalarıdır. Bu duygu ve düşüncelerle, Emekliler haftası ve 30 Haziran Dünya Emekliler gününü en içten duygularımla kutlar, Tüm emekli vatandaşlarımızın, emeklilik hayatlarını sağlık ve huzur içerisinde sürdürmelerini temenni ederek aileleri ve sevdikleriyle birlikte mutlu ve sağlıklı bir yaşam geçirmelerini diler saygılar sunarım ”dedi.