Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba ile bir araya geldiklerini belirterek, katıldıkları o toplantıların ayrıntılarını anlattı.

Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ toplantıda ithal etin bir çözüm olmadığını, bu konuda yeni tedbirlerin alınması gerektiğini Bakan Fakıbaba’ya ilettiklerini söyledi.

“KASAPLARIMIZDA VE DİĞER MARKETLERİMİZDE ET FİYATI YERİNE OTURACAK”

Dumandağ yaptığı konuşmada, “Türkiye’de 2 tane marketin ucuz et satmasının haksız rekabet olduğunu, bakanımıza söyledik. Bakanımız da bunu kabul etti. Bakanımızdan kasaplarımız ve marketlerimizin de olduğunu, bunların göz önünde bulunduracağı ve bunun bu şekilde devam etmeyeceği izlenimini aldık. İnşallah önümüzdeki dönemde kasaplarımızda, diğer marketlerimizde et fiyatı yerine oturacak. İnşallah besicimiz de hak ettiği yere gelecek. Topyekün kalkmamız lazım. Bir taraf kalkar bir taraf düşerse bu tabi ki bu dengesiz olur, haksız rekabet olur. Bizim temennimiz ülkemizde de, ilimizde de tüm toplumu kucaklayan kararlarla, tedbirlerle hareket etmek” dedi.

Dumandağ, hayvan sıkıntısının önüne geçilmesi için ithal et değil, ithal hayvan girişlerinin yapılması gerektiğini ifade etti.

“BİZ İTHALAT DEĞİL DE İHRACAT YAPMA DURUMUNA GELECEĞİMİZE İNANIYORUM”

Dumandağ açıklamasına şöyle devam etti: “İnşallah önümüzdeki dönem dana ithalatı yapılabilir. Et süt kurumu da bu işi daha hızlandırarak inşallah damızlık olsun, besilik dana olsun ithalatı yapılabilir. Bakanlığımız da 2018 yılını tarım ve hayvancılık ili diyerek ilan ettiler. İnanıyoruz ki bu işler 3 yıl içerisinde yerine oturacak. İnşallah önümüzdeki günlerde bu ortamdan rahatlıkla çıkarız. Biz ithalat değil de ihracat yapma durumuna geleceğimize inanıyorum. Yeter ki biz kararlı olalım, doğru çalışalım, doğru hedefi seçelim. Yapılmayacak diye bir şey yoktur. Biz köyümüzü, yaylamızı boş bırakırsak, hayvancılığı terk edersek, asgari ücretle çalışacağız dersek, biz bugünkü tablo ile karşı karşıya geleceğiz. Bir insan iki tane keçi, iki tane koyun beslerse aldığı asgari ücret aylığından daha fazla gelir elde edecek. Vatandaşlarımız kendileri üretsinler, kendileri yaratsınlar, kendileri çalışsınlar.”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 250 örnek köy yapılacağını ve bu projeyle beraber çok sayıda ziraat mühendisi ile veteriner hekim istihdam edileceğini açıklamıştı.

“ELAZIĞ’DA VERİMLİ İLÇELERE 3 KÖY YAPILACAK”

Borsa Başkanı Dumandağ, bu konuya da değindi ve Elazığ’ın da bu projede yer alacağını kaydederek, “Her ile 3 tane köy yapılacak. Modern köyler olacak. Elazığ’ımızda da verimli olan ilçelerimizde, güzel olan yerlerde 3 tane örnek köy yapılacaktır. Diğer komşularımız da bunu örnek alarak bunu yapacaklar. Diğer köylerimize de şimdiye kadar verilen damızlık hayvan sayısı artırılacak” diye konuştu.