Yüz yüze eğitim bir buçuk yılın ardından başladı.. Özel Öğretim Kursları ve Muhtelif Kurslar Derneği Elazığ Şube Başkanı Veli Aksu, süreci değerlendirerek, uzaktan eğitimin olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini söyledi.

AKSU: DERSLERE SABREDEBİLME YETİSİNİ KAYBETMİŞLER

Başkan Aksu “Tabi bir buçuk yılın ardından eğitime kandığımız zaman, kapanma sürecinin ya da uzaktan eğitimin öğrenciler üzerindeki olumsuz etkilerini maalesef gördük. Çocuklar çalışma alışkanlıklarını yitirmiş ve bunun yanında öğrenciler artık 40 dakikalık derslere sabredebilme yetisini kaybetmişler. İşlem yapma yeteneğini kaybetmişler. Yani olağanüstü bir gerileme olmuş. Elazığ’ın da dezavantajlı bir il olmasını, deprem ve pandemi sürecini de eklersek çocuklarımızın bir buçuk iki yıla yakın bir kayıpları oldu” diye kaydetti.

Eğitim düzeyinde çok ciddi bir düşüş meydana geldiğini belirten Aksu,  bu durumun üniversite sınavı sonuçlarına da yansıdığını kaydetti.

AKSU: EĞİTİMCİLERİN ÇOK MESAİ VERMESİ ŞART

Başkan Aksu, “Bizim ilimizde öğrencilerin eğitim düzeyinde çok ciddi bir düşüş meydana geldi. Zaten üniversite sınavında da bizim bu düşüşümüz gözüküyor. Tabi temennimiz bunların kısa sürede giderilmesi ama giderilmesi için de eğitimcilerin çok mesai vermesi, öğrencilerin ve ailelerin de bu dezavantajlı noktalardan dolayı özellikle çocuklarına milli eğitimin okullarının dışında ek olarak kurslardan destek almaları şart” diye kaydetti.

Uzaktan eğitimde yazılıların da objektif bir şekilde yapılamadığına dikkat çeken Kurs Der Başkanı Aksu, sağlıklı bir eğitim sürecinin devam etmesi için mutlaka bir önceki yılın tekrar edilmesi gerektiğini ifade etti.

AKSU: BİZ SINIFTA ÖĞRENCİLERLE BİRE BİRİZ

Başkan Aksu, “Maalesef yazılılarımız objektif değil. Öğrenciler uzaktan eğitimle bir gün dahi okula gitmedikleri zaman yine sınıflarını geçtiler, yazılı notlarında problem olmadı ama veli ve öğrencilerimiz yazılı notlarına göre aldanmasınlar çünkü yazılı gerçeği yansıtmıyor. Biz sınıfta öğrencilerle bire biriz. Bunu çok bariz bir şekilde görüyoruz. Yani lise 1 öğrencisinin belki ortaokul 1 düzeyindeki bir bilgiye sahip olduğuna üzülerek şahit oluyoruz. Ya da bir lise 4 öğrencisinin maalesef bir 9 veya 10. sınıf düzeyindeki bir bilgiye sahip olduğunu üzülerek söylemek istiyorum” dedi.

Teşekkür ve takdirlerin hat safhada dağıtıldığını kaydeden Aksu, üniversite sınavındaki vahim tabloyu gözler önüne serdi.

AKSU: BU ÜLKEDE SINIFTA KALAN ÖĞRENCİ YOK

Başkan Aksu, “Şu anda ülkemizde üniversite sınavında öğrencinin yaptığı Türkiye net ortalaması fizikten 0,4. Bu içler acısı. Bu ülkede sınıfta kalan öğrenci yok. Takdir ve teşekkür belgesinin hat safhada dağıtıldığı bir dönemden geçiyoruz ve bir öğrencinin bir dersteki net sayısı 0,4. Bu çok üzücü. Diğer dersler de bundan farklı değil. Mesela bir biyoloji veya bir kimya 1,1 civarında, ya da bir matematik 3,6 civarında. Çok ciddi anlamda bu pandemi sürecinde çocuklarımızın gerilediğini ve milli eğitimin artık merkezi yazılı sınavla not vermesi gerekiyor. Aksi takdirde objektiflik olmuyor, veli ve öğrenci buna aldanıyor. Hatta bu gün bir çok öğrenciyle görüştüğünüz zaman diyor ki ‘ben evde hazırlanırım. Artık ben uzaktan yapabiliyorum.’ Çünkü rahatlıkla sınıf geçebildiği için, puanları bol keseden dağıtıldığı için çocuklar artık buna inanmaya başladı” dedi.

Aksu, eğitimin uzaktan olamayacağını bir kez daha yenilemek istediklerini kaydetti.

AKSU: PANDEMİ DÖNEMİNDE KAPANDIĞINDAN DAHA İLERİ BİR DÜZEYDE

Başkan Aksu, “Bu günkü vaka ve ölüm oranımız, pandemi döneminde kapandığından daha ileri bir düzeyde. Dün Milli Eğitim Bakanımız ve Sağlık Bakanımızın eğitimin hiçbir şekilde uzaktan olmayacağı kararı hakkında açıklama yaptı. Ama keşke biz bu kararı 1 yıl önce alabilseydik. Çünkü Avrupa’nın, Batı’nın birçok ülkesi bu kararı aldılar” dedi.