Ahilik haftası dolayısıyla Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz tarafından Kültürpark Türk Mutfağında Oda Başkanları ve esnaf ile istişare toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen toplantıya Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemil Erdem, ETSO Başkan Vekili Mustafa Tetik, Ticaret İl Müdürü Bilal Öztürk, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Yavuztürk, Tuhafiyeciler Odası Başkanı Mithat Ulaş, Sıhhi Tesisatçılar Oda Başkanı Mehmet Çete, Bakkallar Odası Başkanı Cebrail Top, Şoförler Odası Başkanı Şevket Toroman, Fırıncılar Odası Başkanı İlhan Yıldız, STK Temsilcileri ve davetliler katıldı.

YANILMAZ: MAHALLE KÜLTÜRÜMÜZÜN ÖZÜ ESNAFA DAYANIR

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, “Bugün önemli bir gündeyiz. Ahilik haftasının başlangıcındayız. Esnaflarımızı çok yakından ilgilendiren ve bizim kadim geçmişimizin medeniyetimizin bugüne yansıması olan bu Ahilik haftasının sabahtan itibaren belirli etkinliklerle kutlamasını yapıyoruz. Birlikteydik ve öğlenden önce yapılan toplantıda ilimizde bir yıllık süre içinde yapmış olduğu çalışmalarla Ahilik cübbesini giymeye hak etmiş, hak kazanmış olan esnaflarımızı da bu şekilde ödüllenirmiş olduk. Bence de çok anlamlı, çok farklı bir törendi. Bu töreni her yıl yapıyoruz, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.  Bizim bir mahalle kültürümüz var. Mahalle kültürümüzün özü de esnafa dayanır. Eğer mahalle esnafı varsa mahalledeki esnaf vatandaşla birlikte ve oradaki oturanlarla, ev sahipleriyle hem hal ise mahalle kültürü vardır. Biz de bir anne bir baba çocuğunu fırına gönderirken ona para verme ihtiyacı da duymaz veya bakkala gönderirken, kasaba gönderirken, manav gönderirken para verme ihtiyacı duymaz. Çünkü o manav o bölgede oturan bütün aileleri çok yakından tanır ve bilir. Çocuklarını da tanır ve bilir. Ona giden çocuk Ahmet Bey’in oğludur, Ayşe Teyzenin kızıdır. O ne isterse onu verir. Daha sonra defterine yazar. Alanın babası gidip ödemeyi yaptığında da o bir gram fazla ve eksik yazıldığına inanmaz. Ne ise odur onu bilir. Dolayısıyla mahalledeki esnafımız, mahalledeki bakkalımız o mahallenin aynı zamanda güven noktasıdır. Mahalleye gelen bir yabancı adresi gider ondan sorar. Esnafa uğrar. Oralar aynı zamanda bir adres bilgilendirme yeridir. Muhtarı belki ofisini bulduğunda sorar ama her sokaktaki bir bakkal, her sokaktaki bir manav o mahallenin bir dengesidir” ifadelerini kullandı.

YANILMAZ: ÜLKEMİZİN GÜCÜNÜN VAZGEÇİLMEZ SEMBOLLERİSİNİZ

Esnafın vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Başkan Yanılmaz, “Ülkemizin birliğinin, beraberliğinin ülkemizin gücünün vazgeçilmez sembollerisiniz. Bu sembolü inşallah ebediyen devam edecek, ebediyen esnafımızın ayakta olduğu, dinamik olduğu, sağlam olduğu, kazandığı aynı zamanda da kazandırdığı süreç inşallah en iyi şekilde çalışacak. Tabi son dönemlerde ülkemizde hain 15 Temmuz darbe girişiminde başarısız olanlar farklı darbe girişimleriyle ülkemizi kaosa sürüklemek istiyorlar. Kendi uçaklarımızla kendi tanklarımızla, kendi toplarımızla milletimizin üzerine saldırdılar. İçindekiler vatan haini olmakla birlikte askerimizin elbisesini giymiş gibi göründüler. Ama elhamdülillah milletimizin ortak iradesi, ortak kararı hep birlikte ortaya koymuş olduğumuz tavır bunların başarını engelledi” ifadelerini kullandı.

ERDEM: AHİLİK HAFTASINI KUTLADIK VE KUTLAMAYA DA DEVAM EDİYORUZ

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Cemil Erdem de, “Bugün gerçekten Türkiye’de olduğu gibi bilimizde de Ahilik haftası kutlamaları başladı. Biz Ahilik haftasını kutladık ve kutlamaya da devam ediyoruz. Tabi ki Ahilik haftasının anlam ve önemi çok değerli ve çok önemli. Ahilik haftasının kutlanması noktasında Sayın Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu genelge ve yönetmelik gereği her yıl uygulanıyor. Ana merkezi Kırşehir. Cuma ve Cumartesi günleri de Kırşehir’de Sayın Cumhurbaşkanın ve Bakanlarımızın katılımıyla Kırşehir’de Ahilik törenleri kutlanacak” dedi.

TETİK: PİYASAYA ÇOK CİDDİ MANADA BİR SİRKÜLE SAĞLADIK

ETSO Başkan Vekili Mustafa Tetik ise, “Ticaret Odası olarak geldiğimiz noktada hepimizin ortak paydası olan Elazığ ve vatanımız şu fonjektörde hepimizin konuştuğu dolarizasyon, piyasa şartları ne olacak, ne yapılacak ve fiyatlamalar nasıl olacak? Eski haline gelecek mi gelmeyecek mi? hepimizin beklediği aslında kafamızdaki sorular bunlar. Bunlarla alakalı ticaret Odası olarak tabi bu süreçten önce dördüncü ayda nefes kredisi adı altında bir çalışmamız olmuştu. Türkiye Odalar Borsalar Birliği olarak piyasaya çok ciddi manada bir sirküle sağladık” ifadelerine yer verdi.

ÖZTÜRK: HAKSIZ KAZANÇ SAĞLAYANLARA GEREKLİ CEZALARI EN YÜKSEK ŞEKİLDE KESECEKLER

Ticaret İl Müdürü Bilal Öztürk de, “Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi uygulanmakta. Tam da bu noktada dolardaki artışı fırsat bilen bazı gafiller diyeceğim; onlarda gelişi güzel zam yapmaya başladı. Dolardan etkileniyormuş gibi fahiş fiyatlar uygulamaya başladı. Bu aşamada bakanlığımız devreye girdi. Bu haksız kazançları, aldatıcı ticari uygulamaları kapsamına aldık. Bununla ilgili cezai işlemler uygulanmaya başladı. Bu kapsamda il müdürlüğümüzde 18 kişilik bir denetim ekibi kurarak piyasaya sürdü. Tabi biz piyasada denetleme yaparken 3 döneme ait faturaları kontrol ediyoruz. 1 Temmuz’dan önceki faturalara bakıyoruz, 1 Temmuz-31 Temmuz arasında faturalara ve 1 Ağustos 31 Ağustos arasındaki fatulara bakarak fiyatları karşılaştırıyoruz. Tespit ettiğimiz haksız bir kazanç varsa bunu da tutanaklara geçiyoruz. Ve aldığımız faturaları da ekleyerek Bakanlığımız bünyesinde bulunan Piyasa Gözetleme Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan kurula gönderiyoruz. Onlarda inşallah gerekli cezaları en yüksek şekilde kesecekler” diye kaydetti.

YAVUZTÜRK: FAALİYETLERİMİZ DEVAM EDİYOR

Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Yavuztürk de, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yerelde Sanayi İl Müdürlüğü olarak piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerimiz devam ediyor. Bu noktada bizim denetimlerimiz genelde gramaj üzerinden yürütülüyor. Ambalaj ürünlerin üzerinde gramaj denetimlerimiz devam ediyor. Herhangi bir su istimale sebebiyet veren, su istimale yol açan esnaflarımıza gereken cezalar uygulanıyor. Biz de ekiplerimizle sahada gerekli kontrollerimizi yapıyoruz, gerekli denetimlerimizi yapıyoruz. Bu süreçte hassas davranan esnaflarımıza ben şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum. Tabi ki bunu kötüye kullananlarda cezalandırılır, cezalandırmaya da devam edeceğiz” dedi.

Toplantıda daha sonra soru cevap bölümüne geçildi.

Tuhafiyeciler Odası Başkanı Mitat Ulaş, Sıhhi Tesisatçılar Odası Başkanı Mehmet Çete, Bakkalar Odası Başkanı Cebrail Top, Bakkallar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Yıldırım, Şoförler Odası Başkanı Şevket Toroman, Fırıncılar Odası Başkanı İlhan Yıldız’da esnaflarla ilgili görüş ve önerilerini dile getirdiler.