Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, İl Müftüsü Selami Aydın, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Soner Özgen, Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkan Yardımcısı A. Hadi Turus, diasporadaki vatandaşların aidiyet bağlarının sağlamlaştırması gerektiğini belirtti.

Turus “Biz lobiciliği yeni öğreniyoruz. Tarih boyunca hep net olmuşuz. Sömürü yok tarihimizin hiçbir safhasında. Allah nasip etti, 60 ülke görme imkânımız oldu. Gittiğim coğrafyalarda Osmanlı 200-300 sene hüküm sürmüş fakat kültürel emperyalizme dayandırabileceğimiz hiçbir iz yok. Cami, medrese, han, hamam vs. her türlü hizmet götürülmüş, ama hiçbir sömürüye maruz bırakılmamış coğrafya insanı. Ancak mesela Fransa gelmiş; öyle bir tahakküm kurmuş ki, bırakın dilini, kültürünü adam artık rüyalarını bile Fransızca görmeye başlamış. Hayallerini Fransızca’ya oturtmaya başlamış. Yani lobiciliğin dışına çıkmışlar, emperyalist bir düşünceye bürünmüşler” dedi.

Son 20 yılda Türk dış politikasının eksen değiştirdiğine değinen Turus, Türk diasporasının da en iyi entegrasyonu sağlayan topluluğu oluşturduğunu vurguladı.

“Türk tipi bir lobi modelini bizim tekrar inşâ etmemiz gerekiyor. Kendi değerlerimizi, kendi medeniyetimizi, kendi kültürümüzü ve kendi vakıf anlayışımızı hatta bir ileri gidiyorum kendi tasadduk kültürümüzü bu bahsettiğim lobiciliğin içine iyi bir şekilde yerleştirmemiz gerekiyor. Türkiye son 20 yılda dış politikasını çok farklı bir eksene kaydırdı. Yani üç tarafı denizlerle dört tarafı düşmanlarla çevrili bir anlayıştan “hangi ülkelerle nasıl işbirliğine gidebilirim?” in peşine düştü. Mazlum coğrafyalardan, azınlıklara ve haksızlığa uğrayanlara kadar ezilenin yanında olma düsturuyla hareket etti” dedi.

YTB’nin çalışma alanlarını da geniş perspektifte değerlendiren Başkan Yardımcısı Hadi Turus nitelikli insan yetiştirmenin ana gündem maddelerinde olduğunun altını çizdi.

“Bizim üç ana çalışma alanımız var; bunlardan biri diaspora. Bu anlamda en önemli hedefimiz diasporamızdaki vatandaşlarımızın bulundukları ülkede yaşam standartlarını, hukukî altyapılarını geliştirmek ve onların anavatanları Türkiye’ye olan aidiyetlerini korumak. Bu minvalde belirli altyapı çalışmalarımız var. Kültürel altyapı çalışmaları, Türkçe eğitim altyapı çalışmaları gibi. Kurumumuzun aslî unsuru proje bazlı aslında. Son iki yıldır aile, çocuk ve yaşlılarımız ile ilgili ciddi projelerimiz oldu. Yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi ve bu konuda hukukî düzenlemelerin yapılması ile ilgili. Soydaşlarımızın yaşadıkları toplumda özgüvenle hayatlarını sürdürebilecekleri bir altyapı sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Program da konuşan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, ülkemizde batıya olan hayranlığın bir algı operasyonunun neticesi olduğunu belirterek, normale baktığımız zaman Avrupa da işsizliğin olmaması, her şeyin normal olması gibi söylemlerin doğru olmadığını söyledi.

Şuan Türkiye’nin dış politikada dünya ya yön veren bir ülke konumunda olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Göktaş, bu konuda Türk insanı olarak gururlandıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş günün anısına Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkan Yardımcısı A. Hadi Turus’a hediye takdim etti.