Otobüs İşletmecileri Dernek Başkanı Yüksel Yüce otobüslerin çalışacağı doluluk oranları ile ilgili açıklama yaptı.

YÜCE: TÜM OTOBÜSÇÜ ARKADAŞLARIMIZ ZORLANACAK

İçişleri Bakanlığı tarafından alınan kararı değerlendiren Elazığ Otobüs İşletmecileri Dernek Başkanı Yüksel Yüce, “Bu genelgenin bizi etkileyen kısmı şöyle ki; bir ayın 17’si itibariyle otobüslerimizdeki yolcu sayımızı yüzde 100 doluluk oranıyla taşıyabilecektik. Maalesef bu genelge bizi o konuda zor durumda bıraktı. Çünkü bayram dönüşü olması hasebiyle veyahut kısıtlamaların bitmesi itibariyle biz yarın arabalarımızda aşağı yukarı 17-18 Mayıs tarihlerinde yolcu sayımızda artış vardı. Ona göre yüzde 100 doluluk oranına göre bilet satmıştık. Bu genelge bizi zor durumda bıraktı. Onunla ilgili şahsım Elazığ dernek başkanıyım, aynı zamanda Türkiye Otobüsçüler Federasyonu MYK üyesi olduğumdan dolayı federasyonumuz tarafından İçişleri Bakanlığı’na, onun haricinde benim ticaret odasında bu grubu temsil ettiğim için nakliyeciler grubunu orada yönetim kurulunda görevli ve dolayısıyla da Türkiye Otobüsçüler Birliği üyesiyim. Oradan da aynı şekil talebimiz oldu. En azından bizi iki günlük bu konuda zor durumda kalmamak adına tabi bunu sadece ben talep etmiyorum. Türkiye’de faaliyet gösteren tüm otobüsçü arkadaşlarımız aynı şeyi talep ediyorlar. Yüzde 100 doluluk oranını en azından 17 ve 18 Mayıs’ta kullanabilme konusunda. Bununla ilgili İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nden talebimiz oldu. Onlar İçişleri Bakanlığı’mıza konuyu ilettiler. Ama henüz daha bir netice alamadık. Yalnız Sağlık Bakanlığı, bunun uygun olmadığı fikrinde. Yani yarın biraz zorlanacağız. Biz değil tüm otobüsçü arkadaşlarımız zorlanacak” ifadelerini kullandı.

YÜCE: FAZLA BİLET PARASI ALMAMIZ LAZIM

Başkan Yüce, “Biz yüzde 50’lik doluluk oranıyla çalıştığımız zaman fazla fiyat almamız lazım insanlardan. Çünkü 40 kişi yerine 20 kişi taşıyacağız nihayetinde. Biz ucuz bilet sattık. Yeni bir arabayla gidince, yeni bir servis açınca yüzde 50’lik doluluk oranında taşıyınca fazla bilet parası almamız lazım. Karşı taraftan yolcu getirmemiz zor. Bu sıkıntıları tüm sektör şu anda yaşıyor. Aşağı yukarı 11 gibi genelge yayınlandı. 11’den beri telefonumuzdaki whatsapp gruplarında yüzlerde yazışma oldu. Yalnız henüz bir çözüm üretemedik. Bununla ilgili bir çözüm bekleyişi içerisindeyiz. İnşallah bizim için hayırlı bir sonuç. Yolcularımızı da rahat bir şekilde götüreceğimiz şekilde bir neticeyle sonuçlanır diye bekliyoruz” şeklinde konuştu.

YÜCE: SEKTÖR AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR

Başkan Yüce, “Elazığ’dan gidişte fazla bir yoğunluğumuz yoktu. Dışarıda gelen insanların yoğunluğu oldu. Onu da şöyle yorumluyorum; dışarıda çalışan insanlar evlerine geri gelmek için bir yoğunluk oluşturdular. O da zaten 29’unda başladı. Yanılmıyorsam 27-28’inde biz yolcu taşıyabildik. İki veya üç günlük bir geliş yoğunluğumuz oldu. Gidişte 17-18 Mayıs’ta olacaktı. Yarında o yoğunlukları göreceğiz. Hiç bu kadar sıkıntılı dönemler geçirmemiştik. Şimdi yolcu bulamıyoruz yolcu sıkıntısı yaşıyoruz. İnsanlar mecbur kalmadıkları sürece sağlık açısından yolculuk etmiyorlar. Fiyatlar konusunda insanların ekonomik gücü de azaldı artık. Bizde azaldığı gibi tüm insanların azaldı. Fazla bir para alma fikrimizde yok zaten insanlardan. Gidip gelip de zarar etmeme mücadelesi veriyoruz. Artık para kazanmaktan pek ulaşamıyoruz para kazanmaya. Ayakta kalma mücadelesi veriyor sektör. Birkaç sektör bu konuda çok aşırı etkilendi. Biz bunların başında geliyoruz. Dertlerimiz bitmiyor. Konuştukça konuşuyoruz ama çözüm üretemiyoruz maalesef. Şartlar önümüzü açmıyor. İnşallah bu pandemi bitince herhalde düzeliriz diye düşünüyorum. Ama o da ne kadar sürecek hepimizin gördüğü gibi. Çabuk olmayacak gibi görünüyor” dedi.

YÜCE: EKONOMİK GÜÇ DİRENMEK İÇİN ÖNEMLİ

Otobüs sektörünün yara aldığını vurgulayan Elazığ Otobüs İşletmecileri Dernek Başkanı Yüksel Yüce, “Bana göre önümüzdeki aylarda veyahut böyle devam ederse bu sürecin ne kadar devam edeceğini bilmiyorum ama sektörde yıkımlar çok olur gibi görünüyor. Emeklerini vermiş insanlarla artık çalışıyoruz. Yeni bir katılımcılar artık az. Daha doğrusu uçaklar faalleşince veyahut havaalanlarının sayısı çoğalınca sektör zaten yara almıştı. Bununla beraber ayrılanlar olmuştu. Devam eden insanlar da şu anda direniyorlar. Ama ne kadar direnebilecekler onu da zaman gösterecek. Çünkü birazda ekonomik güç direnmek için önemli. Eğer ekonomin bozuksa ne kadar direneceksin. Ayakta kalman için belli bir sermaye lazım” diye konuştu.