Baskil İlçesi’nde Tarihi Tahıl Ambarı Bulundu

Baskil İlçesi’nin Akdemir Köyü İnanç Mezrasında 200- 300 yıllık olduğu tahmin edilen tahıl ambarı bulundu.

Baskil İlçesi’nde Tarihi Tahıl Ambarı Bulundu

Baskil İlçe merkezine 15 kilometre uzakta bulunan Akdemir Köyü İnanç Mezrasında tarihi tahıl ambarı bulundu…

Mezrada tarlasını süren tarla sahibi, tahıl ambarının ağız kısmına denk gelince durumu İlçe Jandarma Karakolu’na bildirdi.

Durumu öğrenen ve tarlaya giderek incelemede bulunan İlçe Jandarma Komutanlığı da, bulunan yapının araştırılması ve gün yüzüne çıkarılması için durumu Müze Müdürlüğüne bildirdi.

Müze Müdürlüğünden gelen ekipler, alanda yaptıkları incelemenin ardından kolları sıvadı ve alanda çalışmalara başladı.

Çalışmaları, mezra sakinleri de büyük bir dikkatle takip etti.

15 gün süren kazı çalışmalarının ardından ortaya 200 – 300 yıllık olduğu tahmin edilen tahıl ambarı çıkarıldı.

Eskilerin, tahıllarını korumak için kullandıkları tahıl ambarı taşlarla, çamurun birleşiminden oluşuyor.

AKMURAT: O GÜNÜN KOŞULLARINDA ÜRETMİŞ OLDUKLARI DOĞAL BUZDOLABI

İlçesinde bulunan tarihi eseri incelemek üzere İnanç Mezrasına giden Belediye Başkanı İhsan Akmurat, “Elazığ Müze Müdürlüğümüz ve müdürümüz tarafından bilgilendirildik. Böyle bir çalışmanın olduğu söylendi. Bizde merak ettik işin doğrusu. Yerinde görelim dedik. Geldik gerçekten insanoğlunun dehasıyla karşılaştığımızı ifade etmek isterim. Gerçekten günün koşullarında aldığımız bilgiler nezdinde bundan yaklaşık 150-200 yıl öncesi bir yapıyla karşı karşıyayız. Yapının temel özelliği; günümüzde buzdolabı dediğimiz vatandaşlarımızın yiyeceklerinin bozulmaması için ve muhafazaya alınması için günümüzde her evde bir buzdolabı vara ama tabi ki bundan 150-200 yıl öncesinde bundan bahsetmemiz mümkün değil. Hem buzdolabı icat edilmemişti hem de elektrik gibi bir sıkıntıyla karşı karşıyaydık. Yani Baskil İlçemizi düşündüğümüz zaman şu an bulunduğumuz bölgeye yaklaşık 30-35 yıl önce elektrik geldiğini söyleyebiliriz. Yani o tarihlerden bahsettiğimiz zaman vatandaşımız kendi yiyeceklerini özellikle yazın ve kışın kendi gıdalarını karşılamak için yiyeceklerini muhafaza altına almak için o günün koşullarında üretmiş oldukları doğal buzdolabı” ifadelerini kullandı.

AKMURAT: VATANDAŞLARIMIZIN ZİYARETİNE AÇACAKLAR DİYE DÜŞÜNÜYORUM

İhsan Akmurat, “ Tabi bu yapıyı Elazığ Müze Müdürlüğümüz yanılmıyorsam bunu şeklini bozmadan müze müdürlüğüne taşıyacaklar. Müze müdürlüğünde inşallah sağlam taşındıktan sonra da güzel bir köşesinde bütün vatandaşlarımızın ziyaretine açacaklar diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

HABER: SITKI TAŞEL

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137