Yıllardır Baskil’de üretilen kayısılara sahip çıkılması gerektiği, Baskil’de yetiştirilen kayısıların Malatya’da üretiliyor diye satıldığı konuşuldu durdu.

Ancak Malatya bu konuda hızlı ve oldukça titiz çalıştı ve Baskil’de üretilen kayısıları Malatya Kayısısı diye tescilledi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Avrupa Birliği (AB) nezdinde yaptığı başvuru geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. “Malatya kayısısı” coğrafi işaret (menşe adı) olarak “Aydın inciri”nden sonra AB’de tescil edilen ikinci tarım ürünü oldu.

Yıllarca sahip çıkılmayı bekleyen Baskil kayısısı da böylece elden uçup gitti.

Konunun yankıları halen devam ediyor.

Gazeteci Vahap Munyar Hürriyet Gazetesi’ndeki köşesine Malatya Kayısının tescil edilmesini taşıdı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ile arasında geçen konuşmaya köşe yazasında yer veren Gazeteci Vahap Munyar, Bakan Tüfenkçi’nin kendisine “Elazığ, Adıyaman, Sivas ve Kahramanmaraş’tan kayısı itirazı gelmedi. Zaten, Baskil, Gürün, Gölbaşı ve Elbistan’da üretilenlerin de “Malatya Kayısısı” kapsamına girmesi, o ilçelerimizin işine gelir. Kayısılarının değeri artar” dediğini ifade etti…

İşte Gazeteci Vahap Munyar’ın Hürriyet Gazetesi’ndeki o köşe yazısı…

         Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, işadamları Adil Nalbant, Mehmet Ağrikli, güreş ağası Kahraman Kavuk, yeni dönem güreş ağası Mehmet Nalbant’la “Fahri Nalbant Karakucak Güreşleri”ni izlerken, Avrupa Birliği’nin (AB) “Malatya Kayısısı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi”ne baktım.

Belgedeki coğrafi sınır dikkatimi çekti:

- Malatya Kayısısı için Malatya ili ve ilçeleri, Baskil (Elazığ), Gürün (Sivas), Gölbaşı (Adıyaman), Elbistan (Kahramanmaraş) coğrafi sınır olarak belirlendi.

Belgede Baskil, Gürün, Göbaşı ve Elbistan’ı görünce Tüfenkci’ye sordum:

- Elazığ, Adıyaman, Sivas ve Kahramanmaraş, birer ilçelerinin “Malatya Kayısısı Coğrafi Sınırı”na dahil edilmesine itiraz etmedi mi?

Adyaman’daki siyasetçilerin Nemrut’la ilgili yaklaşımını anımsadı:

- Malatya, Nemrut’un Adıyaman’a ait olduğunu, oluşan turizm gelirinin oraya gitmesini kabul ediyor. Ancak, ne zaman Nemrut’a gelen turistin Malatya’yı da kapsayan güzergahı izlemesini gündeme getirsek Adıyaman’dan itiraz geliyor. “Malatya’dan Nemrut’a çıkmak, Mescid-i Aksa’ya İsrail’den gitmeye benzer” diyenler bile oluyor.

Sonra kayısı konusuna döndü:

- Elazığ, Adıyaman, Sivas ve Kahramanmaraş’tan kayısı itirazı gelmedi. Zaten, Baskil, Gürün, Gölbaşı ve Elbistan’da üretilenlerin de “Malatya Kayısısı” kapsamına girmesi, o ilçelerimizin işine gelir. Kayısılarının değeri artar.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın 3 yıl önceki başvurusunun, bu dönemde olumlu sonuçlanmasını nasıl sağladıklarını merak ettim, anlattı:

- Gümrük ve Ticaret Bakanı olduktan sonra başvurunun takibini hızlandırdım. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin Brüksel’deki ofisinin konuyu AB’nin ilgili birimlerinde daha yakından takip etmesini istedim. Böylece kayısı, Aydın İnciri ve Gaziantep Baklavası’nın ardından AB’den belge alan 3’üncü ürün oldu.

2016 yılı kayısı ihracatı gelirine dikkat çekti:

- Geçen yıl 290.7 milyon dolarlık kayısı ihracatı yapıldı. Bunun yüzde 90’ı Malatya Kayısısı’ydı.

Ardından Malatya’daki üretici, ihracatçı, kayısıyla ilgili tüm kesimleri uyardı:

- Kayısımıza sahip çıkıp, değer kazandırmak elimizde. Tescil belgesi, koruma kalkanı sağlayacak, kayısımızın pazarı genişleyecek.

AB’nin verdiği coğrafi işaret tescil belgesi, Malatya’nın kayısı ihracat gelirini tetikler mi?

Malatya Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, şirketler ve üreticilerin gücü-vizyonu bunu yapmaya yeter mi?

  

BELEDİYELER VE ODALAR LİSANSLI DEPO KURUYOR

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya’da kayısının sahibinin olmadığından yakındı:

- Üretici, Malatya Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, kayısıyı yeteri kadar sahiplenmiyor.

Lisanslı depoculuktan örnek verdi: - Büyük kayısı üreticilerine, şirketlere lisanslı depo kurmalarını söyledik, yanaşmadılar. İhracatçıların da işine gelmedi.

Onlar kayısıyı üreticiden ucuza almaya alışmış. Malatya Büyükşehir Belediyesi, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa lisanslı depo işine girmesinin önünü açtık. 11 milyon lira da kaynak çıkardık.

  

'KAYISI BİT'İ İÇİN İZİN ÇIKMADI

MALATYA Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, organize sanayi bölgesinden yer aldıklarını belirtti:

- Kayısı konsantresi fabrikası kurmak üzere teşvik belgesi için Kalkınma Bakanlığı’na müracaat ettik. Teşvik belgesi alamadık.

Bunun nedenini aktardı:

- Bakanlık yeni bir Belediye İktisadi Teşebbüsü’nün (BİT) kurulmasına pek sıcak bakmadı.

Özel sektör bu işe Malatya Belediyesi’yle ortak giremez mi?

“SÜRECİ SIKI BİR ŞEKİLDE TAKİP ETTİK”

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise 2014 yılında AB’ye coğrafi işaret tescili için başvuruda bulunduklarını ve süreci sıkı bir şekilde takip ettiklerini ifade ederek yapılan çalışma ve incelemelerin ardından 7 Temmuz’da tescili almaya hak kazandıklarını belirtti.

Coğrafi işaret tescilini düzenlenen törenle teslim aldıklarını söyleyen Erkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Malatyalı olarak gururlandık. Türkiye’de tarım ürünü olarak incirden sonra ikinci ürün kayısı oldu. Tescilin manası koruma altına alınmasıdır. Herhangi bir yerde, yörede üretilen kayısının Malatya kayısısı adı altında satılması mümkün değil artık. Bundan sonra bu süreci çok iyi takip etmemiz lazım. Özellikle bu coğrafi işaret belgesini çok iyi kullanmamız lazım” dedi.

Bu haberin tüm telif hakları www.elazigsonhaber.com internet sitesine aittir. Paylaşım yapılırken kaynak belirtilmesi gerekmektedir!