Oruçlar tutuldu 11 ayın sultanı ramazana veda edildi. Eski beslenme alışkanlıklarımıza dönüşte başladı. İşte kahvaltıdan akşam yemeğine tatlıdan içeceklere uzmanından tavsiyeler.

FAK: KIZARTMANIN KESİNLİKLE OLMAMASI GEREKİYOR

Anadolu Hastanesi Diyetisyeni Canes Fak, “Kahvaltıda özellikle bol yeşillik olmalı. Yine midemizde boşalma süresi geç olan, bizi tok tutan örnek bir protein olan yumurtanın olması gerekiyor. Peynirin olması gerekiyor, ceviz olabilir, zeytin olabilir, badem olabilir. Bunların olması gerekiyor. Ancak kızartmalı, hamurlu şeyler özellikle patates kızartması ya da hamurlu besinlerin kahvaltıda kesinlikle olmaması gerekiyor. Akşam yemeğinde genellikle protein ağırlıklı beslenirsek sabaha kadar bizi tok tutar. Özellikle ızgara köfte olabilir. Haşlama tavuk olabilir ya da fırında tavuk olabilir. Kızartma olmadığı sürece tavuk, balık, et tüketilebilir. Yanına güzel bir çorba olabilir. Yoğun kıvamlı olmayan tanesiz bir çorba. Yanında mevsim salata olabilir, ayran olabilir tam buğdaydan oluşan bir ekmek de olursa güzel olur” ifadelerini kullandı.

FAK: BU SÜREÇTE DAHA ÇOK DİKKAT ETMELERİ GEREKİYOR

Canes Fak, “Bayramın gelmesiyle beraber tabi tatlılar, börekler de yapılıyor. Bundan sonraki süreçte özellikle az az sık sık yemeye özen göstermemiz gerekiyor. İlk günde çok fazla midemize yüklenmememiz gerekiyor. Zaten çoğu zaman böyle şeylerle karşılaşıyoruz. İnsanların mide bulantısı başlıyor, kusma başlıyor. Çok fazla yükleniyorlar ilk günden sonra. Çok fazla yüklenmemeye özen göstermek gerekiyor. Bir kez sabah başlıyorlar. Sabah kahvaltısı birden yiyip, öğlen birden yiyip, akşam birden yememek gerekiyor. Az az sık sık yemek gerekiyor bu süreçten sonra. Cips, tatlıların yanında kola içecekler muhtemelen kola da tüketmemek gerekiyor. Asitli şeylerden özellikle mide problemi olanların uzak durması gerekiyor. Her zaman şeker hastalarının karbonhidrat tüketimine çok dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle tatlılar yapıldı tabi ki, tatlıları şeker hastalarının tüketmemesi gerekiyor. Kalp hastalarının da yine eğer kilo problemi varsa onun da miktarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Yine tansiyon hastaları da bu süreçte tuzlu börekler ya da tuzlu şeyler yememesi gerekiyor. Bu süreçte daha çok dikkat etmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

FAK: YEMEKLE BERABER SU İÇMEMEK GEREKİYOR

Ramazan ayında haliyle su tüketiminden uzak kaldık ancak eskiye dönmekle birlikte yine gündelik olarak en az 2,5 litre su tüketilmeli ancak su tüketiminde de dikkat edilmesi gereken noktalar ile ilgili konuşan Doktor Fak, “Aslında su her zaman içmek gerekiyor. Tabi Ramazan’da da biz çok söyledik su tüketimine dikkat edin diye de günlük en az 2-2.5 litre su içmek gerekiyor. Su içerken de bazen bize danışanlar da geliyor ‘hocam çok su içiyorum ama neden vücudumda halen su eksikliği var’ diyorlar. Su içerken de suyun tekniklerine dikkat etmek gerekiyor. Yemekle beraber su içmemek gerekiyor. Yemekten hemen sonrasında da su içmemek gerekiyor. Burada bir süre önemli. Yemekten yarım saat öncesinde su tüketimi artık olmaması gerekiyor. Günlük 2-2.5 litre su içmek gerekiyor. Su içerken birden içmemek gerekiyor” dedi.