Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi (HAZARSAM) Başkanı Prof. Dr. Bilal Çoban düzenlediği basın toplantısında, illerin ‘Büyükşehir’ ya da ‘Bütünşehir’ olması noktasında düzenlemenin devam ettiğini belirterek, “2011 yılında başlatmış olduğumuz mücadelemizi bugünde sürdürüyoruz. Hedefimiz Elazığ’ın Büyükşehir olmasını sağlamaktır” dedi

“ELAZIĞ BÜYÜKŞEHİR OLMAYI HAK EDİYOR”

Çoban konu hakkında yaptığı değerlendirmede, “Elazığ büyükşehir olmalıdır. iddiamızın arkasında durmak, hak ettiğimiz idari yönetim şekline şehrimizin ulaşmasına katkı koymak için karşınızdayım. 2011 yılında hazırlanan yeni düzenleme ile Büyükşehir kanununda değişiklik yapılacak, 750 bin merkez nüfusu şartı, 750 bin genel nüfus şartı ile değiştirilecek” ve yeni Büyükşehirler oluşturulacaktı. Hazırlanacak yasa taslağındaki büyükşehir olma kriterine; sadece il genel nüfus durumuna göre olmayıp, merkez ilçe genel nüfusu 400 bin kriterini sağlayan iller de büyükşehir olabilir maddesi de eklenmelidir, iddiamızı dillendirmiş ve Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi olarak, şehrimizin de Büyükşehir olabilmesi için kampanyalar başlatmıştık” dedi.

“NE YAZIK Kİ TARİH YAZAMAMIŞLARDI”

“İlk kampanyayı 2011 Ekim ayında, ‘6 İl El Ele Büyükşehire Kampanyası’ ile başlatarak, muhtemel Büyükşehir olabilecek illeri Elazığ’da bir araya getirmiş ve ortak bir eylem biçimi oluşturmaya çalışmıştık” diyen Çoban, “İkinci kampanyayı, 2012 yılı Mart ayında, 10 gün sürecek olan “Büyükşehir İçin 100 Bin Mektup Kampanyası” ile devam ettirmiştik. Kampanya o kadar yoğun ilgi görmüştü ki; alışılmış kampanyalarda, hedeflenen sayıya ulaşmak için süre uzatıldığı çok görülmesine rağmen, Büyükşehir kampanyası dokuzuncu gününde sona erdirilmişti. Hedeflenen mektup sayısı 100 bin olmasına karşın, kısa sürede 152 bin 250 mektup toplanmış ve muhataplarına teslim edilmişti. Buna rağmen muhatapları ve ilgililer bizim ve hemşerilerimizin sesini maalesef duymama noktasında anlaşılmaz bir irade göstermişler ve Elazığ’ın hakkı yenirken gözlerini dahi kapatmadan seyrederek bu kadim şehrin uçurumdan düşüşüne noterlik etmişlerdir. Tüm bunlar yaşanırken bir sosyal paylaşım sitesinden o günkü yöneticilere şöyle seslenmiştim; “Ya tarih yazacaksınız, ya tarih olacaksınız.” Ne yazık ki tarih yazamamışlardı” ifadelerini kullandı.

“BİZ, ELAZIĞ’I MUTLAKA AMA MUTLAKA BÜYÜKŞEHİR OLMASINI İSTİYORUZ”

Büyükşehir Kanununda yeni düzenleme hazırlıklarının hızlandığı bugünlerde, Elazığ’ın mağduriyetinin önlenmesi için ilk günkü heyecan, ilk günkü azim ve kararlılık ile yine karşımızda olduklarını söyleyen Çoban, “Yeni düzenleme, şu an için iki farklı planlama ile yürütülmektedir. Birincisi; Büyükşehir olan illerimizin dışında kalan ve içinde Elazığ’ımızın da olduğu 51şehir, “Bütünşehir” statüsüne kavuşturulacak. İkincisi; il geneli nüfusu 500.000 ve üzerinde olan şehirler, Büyükşehir statüsüne alınacak, geri kalan illerin tamamı Bütünşehir olacak. Biz, Elazığ’ı mutlaka ama mutlaka Büyükşehir statüsüne alınacak düzenlemenin gerçekleşmesini talep ediyoruz. Böylelikle bizimle beraber 42 Büyükşehir, geri kalan iller Bütünşehir olacak.

Siyasi bir gelecek hayali talep etmediklerini kaydeden Çoban, “Bu değişiklik ile birlikte, ilimizin en önemli sorunu olan işsizliğe önemli bir çözüm üretilecek ve çok sayıda gencimize yeni istihdam alanı açılacak, belediye gelirlerinin artması ile birlikte, ilimize daha fazla hizmet etme imkanına kavuşulacaktır” diye konuştu.

“12 İL İLE ORTAK HAREKET EDECEĞİZ”

Çoban, bu süreçte, yasal düzenlemenin Elazığ’ın lehine sonuçlanması amacı ile Elazığ’la beraber Büyükşehir statüsüne alınma seçeneğine sahip; Ağrı, Afyonkarahisar, Adıyaman, Çorum, Batman, Sivas, Tokat, Zonguldak, Osmaniye ve Kütahya dahil 12 ilin ilgilileri ile bir araya gelineceğini ve ortak hareket edileceğini dile getirdi.

“12 İLİN BÜYÜKŞEHİR OLMA İSTEĞİNİ İMZA ALTINA ALACAĞIZ”

Çoban açıklamasına şöyle devam etti, “Bu amaçla, ‘12 İl El Ele Büyükşehire Platformu’ kurma girişimlerimiz devam etmekte ve önümüzdeki hafta ilk toplantıyı gerçekleştirmek için hazırlıklarımız sürmektedir. Bu kampanya ile 12 il temsilcisini, 12 Şubat 2018 tarihinde, Ankara’da bir araya getireceğiz ve ortak bir deklarasyon yayınlayarak, 12 ilin Büyükşehir olma istek ve talebini imza altına almış olacağız. AK Parti Genel Merkez Yöneticilerine, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkez Yöneticilerine ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkez Yöneticilerine gidecek olan ‘12 İl El Ele Büyükşehire Platformu’, mecliste görüşülecek yasa değişikliği esnasında, 12 ilin Büyükşehir Statüsüne alınması için destek vermelerini talep edeceğiz. Bu bilgilendirme toplantısındaki amacımız; Basın ve Medya kuruluşlarından, Siyasi İrade ve Bürokratlarımızdan ricamız, 5 bin yıllık geçmişi olan Elazığ’ımızın Bütünşehir değil, Büyükşehir olabilmesi için ortak hareket ederek, şehrimizin hakkı olan ama geciktirilmiş statüsüne kavuşması için ellerinden geleni yapmalarını talep etmektir.”

“ELAZIĞ İÇİNDE DE AYRICA BİR BÜYÜKŞEHİR PLATFORMU KURULACAKTIR”

Bu hafta bilgilendirme toplantılarının yapılacağını bildiren Çoban, “Medyanın, siyaset kurumlarının ve Sivil Toplum Kuruluşlarının desteği talep edilerek, Elazığ içinde de ayrıca bir Büyükşehir Platformu kurulacaktır. Her Elazığlı hemşerimin, Elazığ’ımızın Bütünşehir değil, Büyükşehir olması için elinden geleni yapacağına, gayret ve çaba göstereceğine olan inancım ile saygılar sunuyorum” dedi.