Fırat üniversitesi tarım ve hayvancılık araştırma ve uygulama merkezi müdürlüğü DAP çiftçi eğitim merkezi tarafından 2019 yılı eğitim programları kapsamında “besi sığı yetiştiriciliği ve hastalıkları eğitimine katılan çiftçi, üretici ve veteriner hekim adaylarına sertifikaları verildi.

Fırat Üniversitesi çiftçi eğitim merkezi konferans salonunda yapılan törene, TAHAM Müdürü Prof. Dr. Necmi Özdemir, veteriner fakültesi öğretim üyeleri, Elâzığ ve çevre illerden 82 kursiyer katıldı.

ÖZDEMİR: BUNDAN ÇOK MEMNUNUZ

TAHAM Müdürü Prof. Dr. Necmi Özdemir, “Fırat Üniversitesi’nde bell bir kontenjanımız var. 30’a yakın. Burada 80 be 100 kişi ağırlıyoruz. Burada belli bir 30 kişilik kontenjanımız var. Ona göre biz hareket edeceğiz. Bugün 100 oluyor, 150 oluyor. Ben müteşekkirim. Gıyabında Fırat Üniversitesi Rektörü Kudbettin Demirdağ hocamıza teşekkür ederim. Yardımcı olun, geleni de geri çevirmeyin dedi. Kimseyi de geri çevirmedim. Benim kontenjanım 30 ama daha 32 olmaz demedik. Herkesi aldık. Bundan çok memnunuz. Genç veteriner hekim adayı arkadaşlarımız var” ifadelerini kullandı.

ORTACI: BİZİM HAYVAN SAYIMIZ ÇOK FAZLA, VERİMİMİZ AZ

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Halef Ortacı ise, “Hayvancılıkta önemli bir ülkeyiz. Ama bir türlü profesyonelleşemedik. Biz bölge olarak; Elazığ Süt Üreticileri Birliği olarak anlatacak olursam, yaklaşık olarak bin 200 üye yaklaşık 700 aileden günlük olarak günlük süt topluyoruz ama ortalamamamız 15 litreyi geçmiyor. Bu hazin bir durumdur. Veteriner adaylarımız var. Özellikle onlara sesleniyorum; siz öğrendiniz. 5 yıl boyunca bazı şeyleri öğrendiniz. Ama önemli olan bunu pratikte sahada uygulayabiliyor musunuz uygulayamıyor musunuz? Bu çok önemlidir. Bizim hayvancılığımız profesyonelleşmedi bir türlü. Biz ilkel şartlarda amatörce bir hayvancılık yapıyoruz. Ortalama 10 hayvanı olan bir işletmede yaklaşık olarak günlük 250 kilo süt vermesi gerekirken günde 30-40 kiloya düşüyor. Bunu araştırmamız lazım. Önemli olan hayvan sayımızın az olması değildir. Bizim hayvan sayımız çok fazla. Verimimiz az” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından eğitim programına katılan kursiyerlere sertifikaları, eğitmenlere de teşekkür belgeleri takdim edildi.

HABER: SITKI TAŞEL