Beyzade Efendi Camii’nin Temeli Dualarla Atıldı!

24 Ocak’ta Elazığ’da meydana gelen depremde ağır hasar alan ve yıkım işlemleri tamamlanan Beyzade Efendi Camii’nin temeli düzenlenen programda Elazığ Valisi Erkaya Yırık tarafından atıldı.

Beyzade Efendi Camii’nin Temeli Dualarla Atıldı!

Olgunlar Mahallesi’nde eski sebze halinin yanında inşa edilecek caminin temel atma töreni İl Müftü Yardımcısı Özer Cömert’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Törende konuşma yapan Müftü Selami Aydın camiye ismi verilen Beyzade Efendi ile ilgili bilgiler verdi.

AYDIN: Depremde yıkılan Beyzade Efendi Camimizi yeniden inşa ediyoruz

Müftü Selami Aydın; “Camimizin temel atma töreni için programımıza teşrif eden başta Sayın Valim olmak üzere tüm misafirleri saygı ile selamlıyorum. Bildiğiniz üzere Beyzade Efendi Camimiz depremde yıkıldı ve Allah’ın izni ile yeniden inşa ediyoruz. İnsanlara teşekkür etmeyen Allah’a şükredemez, geçmişini bilmeyen geleceğini inşa edemez. Allah’ın mescitlerini Allah’a ve ahiret gününe iman edenler inşa ederler. Bizlerde bugün Beyzade Efendi camimizin temelini atmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Cenâb-ı Hak hayırlara vesile kılsın. Emeği geçenlere ve hayırseverlerimize şimdiden çok teşekkür ediyorum” dedi.

AYDIN: TEŞRİFLERİNİZDEN DOLAYI ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM

Müftü Selami Aydın; “Camimize ismini verdiğimiz Beyzade Efendi aslen Türkistanlıdır. Dedeleri Özbekistan bölgesinden göç ede­rek önce Buhara'ya, daha sonra Mısır'a gelmişlerdir. 1798 yılında Napolyon'un Mısır'ı işgali üzerine kendi boylarına bağlı 40 kadar aile ile birlikte Şam, Halep, Urfa ve oradan da Musul'a gitmişlerdir. Bu gruptan bir kısmı Musul'da kalmayı tercih etmiş, diğer bir grup tekrar Türkistan'a dönerken, Beyzade Efendi ise Harput'a yerleşiyor. Dağıstanlı Hoca'dan dersler alarak büyük bir mutasavvıf oluyor, hocasının ölümünden sonra medresenin başına geçerek büyük hizmetler yapıyor. Beyzade Ali Rıza Efendi uzun yıllar Sarahatun Camii’nde müezzinlik yapıyor. 93 harbinde Harput’tan oğlu Mehmet Nuri ile beraber Erzurum cephesinde bulunuyor ve büyük kahramanlıklar gösteriyor. Oğlu Mehmet Nuri Efendi ise Elazığ’ın ilk müftülerindendir ve aynı zamanda valilik ve iki dönem Elazığ mebusluğu yapmıştır. O’nun ismini verdiğimiz camimizin bugün temel atma töreni için toplandık. Teşriflerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

VALİ YIRIK: DEPREM EVLERİMİZİ, OKULLARIMIZI VE CAMİLERİMİZİ YIKTI AMA GÖNÜLLERİMİZİ YIKMADI

Vali Erkaya Yırık; “Müftü Bey Beyzade Efendi’nin geçmişi ve hizmetleri ile ilgili bilgiler verdi. Allah kendisinin hizmetlerini kabul etsin. Beyzade Efendi Camimiz depremde yıkılan bir camimizdi ve bugün yeniden temelini atıyoruz. Deprem elbette evlerimizi, okullarımızı ve camilerimizi yıktı ama deprem gönüllerimizi yıkmadı. Milletimizi, ilimizi, şehrimizi imar etme düşüncemizi yıkmadı. Kardeşliğimizi birliğimizi ve beraberliğimizi yıkmadı. Bizdeki bu dayanışma ve muavenet duygusu olduğu sürece Allah’ın izni ile Elazığımız tüm ihtiyaçlarını gidermeye devam edecek. Devletimiz burada kazmayı vurup temelini atıyor, inşallah hayırseverlerimiz de bu camimizin devamını getirecek. Allah burada yapılan tüm ibadetleri kabul buyursun, hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İl Müftüsü Selami Aydın'ın okuduğu duanın ardından törene katılan protokol inşaat alanına ilk betonu dökecek butona bastı.

600 metrekare kapalı alanı bulunan Beyzade Efendi Camii’nin müştemilatında; Bayan/Erkek taziye evi, Bayan Kur'an Kursu, 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursu, gasil hane ve morg yer alacak. Cami binasından müstakil olarak ayrıca İl Müftülüğüne bağlı Gençlik Merkezi inşa edilecek.

Resmi temel atma törenine; Elazığ Valisi Erkaya Yırık, İl Jandarma Komutanı J. Albay Ali Yıldız, İl Emniyet Müdürü Celal Sel, AK Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım, İl Müftüsü Selami Aydın, Kurum Müdürleri, İlçe Müftüleri ve mahalle sakinleri katıldı.

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2021, 15:27

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137