Küçük yaşlarda merak üzerine yapımını internetten öğrendiği tespih yapımını kurduğu 10 metrekarelik atölyede sürdüren 35 yaşındaki Uğur Gündoğan, unutulmaya yüz tutmuş eski çatal, kaşık, bıçak saplarına yeniden hayat vererek, tespih yapıyor.

GÜNDOĞAN: ESKİ BIÇAK, KAŞIK, ÇATAL SAPLARINDAN TESPİHLER YAPIYORUZ

Koleksiyoncular tarafından toplanan eski malzemeleri ebatlarına göre işleyerek ışıl ışıl tespihlere dönüştüren Gündoğan, yaptığı açıklamada, küçüklüğünden beri babasından ve çevresinden gördüğü tespihlere karşı hep ilgisinin olduğunu söyleyerek,  “Çevremde tespih ustası olmadığı için internette görüntüleri izleyerek tespih yapımını öğrendim. Ürettiğim tespihleri önce çevresine hediye ediyordum ve daha sonra mesleğim haline geldi. Yaptığım tespihlere çevremdekilerin büyük ilgi duyduğunum beğenildikçe kendisini bu alanda geliştirdim. Koleksiyoncular atölyeye sürekli eski malzemeler getiriyor. Bu malzemeleri tespihe dönüştürüyorum. Son dönemlerde eski bıçak, kaşık, çatal saplarından tespihler yapıyoruz” diye kaydetti.

GÜNDOĞAN: YURTDIŞINA TESPİH GÖNDERİYORUM

Elazığlı tespih ustası Uğur Gündoğan Tespihin sanat anlamında hikâyesinin olması ustanın elinde şekle dönüşmesinin ardından dua taneleri haline gelmesi koleksiyoncular tarafından çok seviliyor. 1940'lı yıllarda zengin ailelerinin sofralarını süsleyen çatal ve kaşıkların başlığını tespihe dönüştürüyorum. 1940'lı yıllarda katalin üzerinde bıçak, kaşık, çatallar zengin sofralarında bulunacak bir aksesuar olarak üretilmiş, zengin ailelerinin özel günlerinde kullandığı eşyalar olarak kullanılmış. Bugün de antika değeri ve bekledikçe sert bir hal aldığından dolayı tespihi çok güzel oluyor. Koleksiyoncular dünyanın birçok yerinden bu eski malzemeleri toplayarak bizlere getiriyor. Biz de bunları sanata dönüştürerek dua taneleri haline getiriyoruz. Yaptığımız tespihleri koleksiyonculara teslim ediyoruz. Geçmişin zengin sofralarını süsleyen bıçak, kaşık, çatal sapları bugün tespih olarak kullanılıyor. Sipariş üzerine kargoyla Almanya, Fransa, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri ile Arap ülkelerine tespih gönderiyorum” dedi.

Gündoğan'ın müşterisi Coşkun Albayrak da tespihlere karşı büyük bir ilgisinin olduğunu belirterek, Almanya'dan temin ettiği eski bıçak, çatal ve kaşık saplarını Gündoğan'a tespih yapması için verdiğini söyledi.