TÜBİTAK tarafından 2015 yılında Elazığ’da açılan Bilim Merkezi hizmet vermeye devam ediyor.

“TÜRKİYE’DE TEKİZ”

Bilim Merkezi Müdürü Kemal Şenel, “Bilim Merkezi gençlerimize, çocuklarımıza bilimi sevdirmek, bilimle aralarındaki bilinmezliği kaldırmak adına, gizemi kaldırmak adına kurulan birimlerdir. TÜBİTAK 4004 projesi kapsamında kurulmuş bilgi ve teknoloji bakanlığımızın bir projesi. 2023’e kadar 23 ilde daha sonra da tüm illerde 78 ilimizde de olacak şekilde bir proje kapsamında yürütülmekte. Fakat Elazığ Bilim Merkezi 2015 yılında kurulmuş ve Doğu’nun ve Güneydoğu’nun tek bilim merkezi şu an. Türkiye’de 6 tane bilim merkezi var. Bunların 5 tanesi Büyükşehir Belediyelerine bağlı, bir özelliğimi de şu; bir tek bir Valilik ve Özel İdare’ye bağlıyız, bu konuda Türkiye’de tekiz” ifadelerini kullandı.

“AİLELER GELİRKEN HAFTA SONUNU DA DEĞERLENDİREBİLİRLER”

Şenel, “Bilim Merkezi’ne ilgi fazla. Bilim Merkezi’miz şu anda randevu usulüyle çalışıyor. Sabah bir seans öğrencilerimiz geliyor, öğleden sonra bir seans, şu an 15 Aralık’a kadar da randevularımızın tamamı dolu. Bu arada hafta sonu ve saat 15.30’dan sonra da aileleri de bekliyoruz. Yani aileler de gelebilir. Sadece çocuklara, öğrencilere yönelik bir kurum değil. Aileleri de gelir, bilim müzelerimizi gezebilirler. Bilimle aralarındaki iletişimi açabilirler. Şu an daha çok okullardan geldiği için okul öncesi ve ortaokul öğrencileri daha çok talepli ve hevesli. Ama bizim hitap ettiğimiz kesim, 6 yaş ile 80 yaş arası. Onların hepsine hitap ediyoruz ve bekliyoruz. Sadece çocukları değil, aileleri de bekliyoruz. Aileler çocuklarıyla birlikte de gelebilir. Tabi ki 15.30’dan sonra da buradayız, bununla beraber Cumartesi saat 09.00 ile 13. 00 arasında açığız. Aileler gelirken hafta sonunu da değerlendirebilirler” şeklinde konuştu.

“HALKIMIZA ULAŞMADA SIKINTIMIZ VAR”

Bilim Merkezi Müdürü Şenel, “Bizim bilim merkezimizde şu an içinde bulunduğumuz Feyza Gürsoy müzesi, bunun dışında yukarıda dinazor alanımız var, 3D alanımız var, fen bilimi laboratuvarımız var, orada deneyler yapıyoruz. Bilim iletişim lise arkadaşlarımız öğrencilerimiz tabi yaş grubuna göre dinozor alanımızdan daha bir hoşlanan öğrencilerimiz var. Bununla birlikte yaş grubu değiştikçe ilgi alanları da hayliyle değişiyor. O şekilde ilgi alanlarına göre bilim merkezimin her yeri bizim için özel ve ilgi çekici. Bilim etkinliklerini ilçelere de götüreceğiz. Bu şekilde bilimi ilimize de dağıtacağız. Talep var ama bizim sesimizi duyurmada sıkıntımız var. Halkımıza ulaşmada sıkıntımız var. Biz tüm halkımı bekliyoruz. Bilim merkezinin dolup taşmasını bekliyoruz. Kesinlikle halkımız gelsin, ziyaret etsin, bilim merkezimizdeki ilginç ürünleri görsün. Bilimsel deneylerin gerçekleştiğini gördün” dedi.