Bilim Sanat Merkezi öğrencileri, tasarladıkları “Tuygun” adlı insansız hava aracı ile Gaziantep’te 15-20 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan TÜBİTAK Liseler Arası İHA yarışmasında Elazığ’ı temsil edecek.

Bilim Sanat Merkezi Müdürü Zülfü Yapıcı, deprem felaketi ve sonrasında bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecine rağmen öğrencilerin uzaktan eğitim yoluyla İHA’nın tamamlandığını söyledi.

KARAKAYA: BÜYÜK BOYUTLU ÇALIŞMALARI YAPABİLECEĞİZ

Ürünü baştan sona kendilerinin tasarladıklarını söyleyen Takım Kaptanı Hüseyin KARAKAYA, “Tasarım süresi yaklaşık 6 ay sürdü. Arkadaşlarımız farklı tasarım teklifleri gönderdiler. Sonrasında bu tasarım tekliflerini birleştirerek ortak bir noktayı bulduk.  Gövdesini 3D modelleme programında tasarladıklarını kanat için depron, mukavemet gerektiren bölümler için karbon fiber malzeme kullandık. İHA tasarımını Elazığ Bilim ve Sanat Merkezi Görsel Tasarım Atölyesinde,  Tasarım Öğretmeni Cumaali ŞİMŞEK danışmanlığında gerçekleştirdik. 6 aylık kavramsal tasarımın ardından 2 ay da üretim süreci oldu. Şu anda uçağımız 2 kilograma yakın, 140 santimetre kanat açıklığı, 100 santimetre gövde uzunluğuna sahiptir. İHA mız 500 gr faydalı yük taşıyarak belirlen noktaya bırakabilir. Daha sonra TUYGUN adlı İnsansız Hava aracının uçuşunu geçtiğimiz günlerde başarıyla gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl çift motorlu ve görevleri yazacağımız kodlama tamamen otonom gerçekleştirilecek bir tasarım planlıyoruz ve atölyemize imkanlar sağlandığı takdirde daha büyük boyutlu çalışmaları yapabileceğiz” diye kaydetti.

GÜRTÜRK: TÜBİTAK İHA YARIŞMASINDA İLİMİZİ TEMSİL EDECEKLERDİR

Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk’te, yaşanan olumsuzluklara rağmen Bilim Sanat Merkezi öğrencilerinin katılacağı yarışmadan derece ile döneceklerine inandıklarını belirterek, “Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden oluşan 5 kişilik İHA ekibi Cumaali Şimşek ve Osman Gür hocaların danışmanlığında 8 aylık bir çalışma sonucunda hazırladıkları TUYGUN adlı İnsansız Hava Aracının uçuşunu geçtiğimiz günlerde başarıyla gerçekleştirdiler. Öğrencilerimiz tarafından hazırlanan TUYGUN isimli İnsansız Hava Aracımız 15 Eylül tarihinde Gaziantep’te TEKNOFEST kapsamında gerçekleştirilecek olan TÜBİTAK İHA yarışmasında ilimizi temsil edeceklerdir. İlimizde yaşanan deprem felaketi ve sonrasında bütün dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecine rağmen öğrencilerimiz kavramsal tasarım, 3D modelleme ve raporlama çalışmalarını uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirmişlerdir. Haziran ayıyla başlayan kontrollü normalleşme süreci ile beraber öğrencilerimiz maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak yaz tatili boyunca uçağın üretim çalışmalarına başlayarak bugün bizlere tanıtımını yaptıkları İnsansız Hava Aracını üretmişlerdir. Ben öğrencilerimizi ve öğretmenlerini kutluyor, TEKNOFEST’ten başarıyla döneceklerine inanıyorum” dedi.