Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Rojbin Bingöl, maden İlçesi’nde bulunan rezervlerin ihalesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bingöl, “Bu ihale Elazığ için çok önemli bir ihaleydi. Bu ihale için aylardır. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odasının bir çabaları vardı. Elazığ girişim grubunu kurdular. Ve Elazığ’a büyük bir umut verdiler. Ama bu umut ihalenin sonuçlanması ile balon oldu” dedi.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kurulan Girişim Grubunun ihaleye katılmamasını eleştiren Bingöl, Oda başkanının istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Bingöl, “ETSO burada çok büyük bir hata yaptı. Bu süreç içinde maden mühendisleri odasını es geçti. Herhangi bir fikir görüş almadı. TMMOB mühendisleri ile görüşülmedi. Niye böyle bir şey yaptılar anlamış değiliz. Birçok insandan 100 bin TL gibi bir para istendi. Bunların hepsi Elazığ için büyük bir umut ve hayaldi. Belki birçok kişi evini, arabasını sattı. Bir şeyler yaparak buraya katılım sağladılar. Bundan dolayı da ETSO başkanı ve bu işte öncü olanları Elazığ halkına bir açıklama yaparak hesap vermesi lazım. Hesap vermeyi de geçip ETSO başkanı istifa etmelidir” ifadelerini kullandı.

Bingöl, ihalede şaibenin olmadığını belirterek, bu tür işletmelerin kesinlikle devlet eliyle işletilmesi gerektiğini söyledi.

Bingöl, “İhalenin ilk günden beri belli başlı firmalar tarafından alınacağı belliydi. Bu derecedeki yüksek meblağdaki ihale bedelini kimse kolay kolay karşılayamaz. İhalede kesinlikle bir şaibe yoktur. MAPEG ihale şartnamesini önce açıklar. Bizim burada karşı çıktığımız nokta bu tür madencilik faaliyetlerini devletin kendisinin işlemesi gerekiyor. Kısa vadede devlet hazinesine para geliyor ayrı bir konu ama bizler uzun vadeli düşünmek zorundayız” dedi.

Açıklamasında ETSO’ya yüklenen Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Bingöl, Odanın STK’lara güvenmediğini belirtti.

Bingöl, “ETSO her açıklamasında Elazığ halkı diyordu. Ama şunu da unutmamak gerekiyor. Maden dairesindeki bu tür ihaleye girebilmesi için Enerji Bakanlığından yetki alan firmalardan destek alması gerekiyordu. Elazığ’da 2-3 tane bu tür firma var. Bu firmaları es geçtiler gidip Ankara’daki firmalardan destek aldılar. Bu bile ETSO’nun Elazığ’ı düşünmediğini ortaya koyuyor. Biz Elazığ için varız. Biz Elazığ’daki madenciliği en üst düzeye taşımak için buradayız. Bu yüzden STK’lara güvenmemek gerekiyor. Bir an önce Asilhan beyin görevi bırakması gerekiyor. Çünkü Elazığ’a büyük bir umut verdi. Büyük bir hayal kırıklığı uğrattı. Bunu yalnızca istifa tedarik edebilir. Veya çıkıp net bir açıklama yapacak. Bu ihaleye neden girmedi. Niye yapmadılar” diye kaydetti.

İl Temsilcisi Bingöl, Elazığ için açıklamayı yaptıklarını belirterek, Elazığ’ın önüne gelen ikinci fırsatı kaçırdığını söyledi.

Bingöl, “Altıncı bölgenin kalkınması için zamanın ETSO başkanları dönemin başbakanlarından kalkıp Elazığ için ne yaptınız diye seslendi. Bir serzenişte bulundu. Bugün organize sanayide onun sayesinde yatırımlar başladı. Bugün Elazığ’a tekstilciler geliyor ise ondan önceki ETSO başkanlığının sayesindedir.

Onların cesurca davranmasındadır. Çünkü siz Elazığ için bir şey istiyorsunuz kendiniz için bir şey istiyorsunuz. Bizde Elazığ için istiyoruz. Elazığ bölge halkının daha kalkınması için biz bu açıklamayı yapıyoruz. Biz Elazığ halkı olarak önümüze gelen ikinci fırsatı kaybettik. Tıpkı zamanında ETİ kromun özelleştirilmesi gibi” ifadelerin kullandı.