Birlik Haber-Sen Elazığ Şube Başkanı Süleyman Topuzoğlu, TBMM alt komisyonunda kabul edilerek TBMM' de görüşülmesine başlanacak olan Gelir Vergisi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılacak olması konusunda görüşlerini dile getirdi.

TOPUZOĞLU: DOLAYLI VE DOĞRUDAN VERGİLERDEN OLUŞMAKTADIR

Birlik Haber-Sen Elazığ Şube Başkanı Topuzoğlu, “Anayasamızın Vergi Ödevi başlıklı 73’üncü maddesinde herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür demesine rağmen ülkede toplanan vergilerin azımsanmayacak ciddi bir kısmı çalışanlardan alınan dolaylı ve doğrudan vergilerden oluşmaktadır. Hatta vergilerin en kolay tahsis edildiği kesim kamu çalışanları olmaktadır. Sosyal ve hukuk devletinin en önemli özelliklerinden bir tanesi adil, eşit ve düşük gelir gurubunu koruması gereken vergi kanunu bugünkü hali ile amacından uzaklaşmış ve her geçen gün inandırıcılığını yitirmektedir. Anayasamızda belirtildiği hali ile herkesin mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlü olmasına rağmen daha maaşını almadan elinden alınan yüksek vergiler yüzünden çalışanlar mağdur edilmektedir” dedi.

TOPUZOĞLU: GÜN, VERGİ ADALETİNİN SAĞLANMASI İÇİN ADIM ATMA GÜNÜDÜR

Birlik Haber-Sen Elazığ Şube Başkanı Süleyman Topuzoğlu, adil, sosyal hukuk sisteminin daha da güçlenmesi için vatandaşlarına eşit ve kazançlarına oranında vergi sisteminin getirilmesi zamanı olduğunu belirterek, “Adil, sosyal hukuk sitemini daha da güçlenmesi için tüm vatandaşlarına eşit ve kazançları oranında vergi sistemi getirmeleri zamanıdır. Gün, vergi adaletinin sağlanması için adım atma günüdür. Bu adaletsiz vergi düzeninin değiştirilmesini, özellikle 399 sayılı kanunname kapsamında ve çeşitli kanunlara göre idari hizmet sözleşmesi ile çalışan emekçilerin vergi yükü altında ezilmesine son vermek için çalışanların gelir vergisi hesaplaması bürüt maaşı üzerinden değil de net maaş üzerinden yapılsın. Mevcut vergi masrafları %100 oranında arttırılsın.  Kamu çalışanın gelir vergisini ilk basamak olan %15’e sabitlensin. Taşeron olarak çalışanlar ve asgari ücretliler gelir vergisinden muaf tutulsun. Bu şekilde yapılacak olan düzenleme bizlerin yükünü hafifletecek, motivasyonumuzu ve verimliliğimizi arttıracaktır” diye kaydetti.