Böyle Giderse, “FISTIK”lı Baklava Hayal Olacak

Fıstığın her geçen gün artan fiyatı, tatlı üreticilerini isyan ettirdi.

Böyle Giderse, “FISTIK”lı Baklava Hayal Olacak

Ramazan'ın ilk günü iç Antep fıstığı fiyatları 2 ayda 90 liradan 220 lirayı görünce tatlıcılar, isyan etti.

“BUNLARA HİÇBİR KİMSENİN FIRSAT VERMEMESİ LAZIM”

İsyanını dile getiren satıcılardan biri, “Şuan fiyatlar yine aynı Ramazan öncesinde herhangi bir zam olayımız olmadı. Yılda bir sever zam şeyimizi yaparız. Bu fıstığın bugün bize maliyeti satışımız 180 lira, bize bugün maliyeti 230 lira yani şuan verecekleri karar çok önemli bizim için. Çünkü sonuç itibariyle yansıtmadığın zaman bir tepside 50 lira zarar olduğu zaman ister istemez büyük bir zarar kaybına uğradığı için o yüzden boykot kararı bence en ideali olur. Onu da bizim derneklerin vereceği karar. Antep karara tepki olarak şuan büyük firmalardan hiçbiri fıstık üretmiyor. Herkes cevize geçti. B izde bugün malum badem fındık o tür şeylere geçtik. Niye geçtik? Çünkü bunlara bir tepkimiz olsun. Daha önce de onlara et fiyatlarına pirinç fiyatlarında bunlar çok yaşanmıştır. Bunlara hem hükümet bazında hem esnaf bazında hem müşteri bazında hiçbir kimsenin fırsat vermemesi lazım. Çünkü zalime fırsat verirsen zalimin yolunda olursun ”diye kaydetti. 

“ŞU FISTIĞA BİR EL ATSINLAR”

İsyan eden bir diğer satıcı ise, “Buradan yetkililere sesleniyorum şu fıstığa bir el atsınlar. Bu artışın sebebi dört beş tane diyelim Antep’te tüccar. Mahalleliyi toplamış ağız talebi ona göre piyasaya çıkarır ona göre piyasadan çekiyor. Çekince de bu fiyatlar yükseliyor ”dedi.

“VATANDAŞA HİZMET İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ ”

Fiyatlarda artış var ama biz yapmadık diyen Gürbüzler Kuruyemiş İşletme Sahibi Hakkı İşlek, “Fiyatlarda artış var ama biz yapmadık. Vatandaşımız yaptığımız zamanda bize hemen tepki gösteriyor. Ramazan geldi diye artış oldu falan filan onu yapmadık geçen sene ne fiyata verdiysek bu senede aynı fiyata veriyoruz. Vatandaşa hizmet için elimizden geleni yapıyoruz.Mesela baklavada çok fıstık arışımız var. Yani geçen sene 80 lira 90 liraya aldığımız baklavalık fıstık bugün 220 lira olmuş. Yani %150 fiyat farkı olmuş. Yani 80 liraya aldığımız fıstığın kilosu bugün 220 lira. Şimdi burada da vatandaşımız tabi tedirgin olacak vatandaşımız ama satışlarda bizi çok engelleyecek. Şimdi evet fiyatlarda artış yapmadık ama böyle giderse yapmak zorunda kalacağız”ifadelerini kullandı.

“BUDA HÜKÜMET AÇISINDAN SADECE BİR KELİME”

10 gün boykot yapmayı düşünüyoruz diyen Tatlıcı Murat Usta işletme sahibi Mehmet Altunbay ise, “Fıstık yönünde Ramazan simsarları ve yahut tefecileri diyelim ve yahut ta zalimleri diyelim çünkü zalimin her zaman bir görevi vardır. İnsanlara zulüm etmek, insanların fırsatlarını onu değerlendirmek en önemlisi günümüzün şartlarında bunu yetkili merceklerde bildirmişiz artı kendimizde genel esnaf arkadaşlar olarak Türkiye geneli bir karar almayı düşünüyoruz. Bu bir ay değil bir on gün boykota gittiğimiz zaman kesinlikle düşer. Piyasa zamanında 42 liraya alınan fıstık internet sayfalarına, medyaya, ulusal medyaya sizde zaman zaman takip ediyorsunuz bugünün fiyatı 215 ile 220 arası değişiyor. Bu gerçek bir zalimliktir yani. Kavun zamanı var ya eski tarihte, güce sahip olan insanların Antep’te dört beş tane kişinin nemalanmasına sebebiyettir. Buda hükümet açısından sadece bir kelime dışarda bugün komşu ülkelerden Irak, Afganistan, Suriye malum bu sene oradan gelmediğinden dolayı biraz sıkıntılar var. Sadece bir gümrükte esneklik gösterdikleri zaman fıstık 100 lirayı bulur. O şey çok önemli ona bir önce el atmaları lazım. Ramazan ayı yarın bismillah deyip sabah tezgâhımıza geçtiğimiz zaman 10 lira tatlı yükselttiğimiz zaman her zaman müşteri bunu algılayamaz. Ramazan fırsatçılığı diye bizi nitelendirirler ama bizde bunu yapmamak için boykota gideriz muhtemelen. Bugün alınacak bir kararlar var dernekler olarak onu uygulayacağız” diye kaydetti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Bezelyeli
Bezelyeli - 6 yıl Önce

Kel Hakkı sen nasıl can vereceksin acaba? Baklavanın içine fıstık yerine yarısını bezelye ezip millete yutturuyorsun birde reklamlarda ''YA BAKLAVAMIZA NE DİYESİZ'' kurnazlığı yapıyorsun.

SIRADAKİ HABER

banner137