Nimri Köyü Muhtarı Kamber Can ve Nimri Köyü Dayanışma Derneği Başkanı Selahattin Yalçıner Nimri Köyü’nde yüksek gerilim hatlarının taşınması ile ilgili ortak açıklama yaptı.

 “ÇEVRESİ 380.000 VOLT ELEKTRİK DİREKLERİYLE SARILI BİR KÖY”

Başkan Yalçıner tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Elazığ ili Keban ilçesi Nimri Köyü yüzlerce yıllık tarihi ve kültürel geçmişi ile bölgenin önemli köylerinden biri. Köyden birçok iş adamı, sanatçı, milletvekili, yazar, bürokrat çıkmış. Nimri köylüleri genellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerde yaşasalar da yaz aylarında gelip aylarca köyde kalıyor ve köylerine sahip çıkıyorlar. İşte bu şirin köy uzun yıllar Keban Barajında üretilen elektriği yurt dışına dağıtan ve köy merkezine çok yakın Keban Şalt-2 Trafo merkezi ve yüksek gerilim hatları nedeniyle sıkıntı yaşadı. Köyde birçok hastalık ve kuraklık baş gösterdi, köylüler yüksek gerilim hatlarının olumsuz etkilerini yaşadılar”

“VE YENİ BİR ÖLÜM PROJESİ”

Bugünlerde de Türkiye Elektrik İletim A.Ş Genel Müdürlüğü, köyün hemen yanından geçen yüksek gerilim hatlarını ve taşıyan direkleri bu kez de yeni yapılan bir proje ile bir yüklenici firmaya vermiş durumda. Bu yeni bağlantılar eskisinden çok daha yakın ve sayı olarak da çok daha fazla direk kullanılarak, köyün yerleşim planı içinden, köy üzerinden ve mezarlık üzerinden geçirilecek. Şirket direk yerlerini kazamaya başladı bile”

“İSRAFIN BÜYÜKLÜĞÜ”

Bu proje bir israf projesidir. Bu güzergah değişikliği devlete milyonlarca lira yük getirecektir. Oysa eski hatta küçük eklemelerle eski güzergâh rahatlıkla kullanılabilirdi. Bu proje ile 10–15 direkle eski hatta bağlanabileceği belirtilmişse de, yeni hattın köyün 42 no’lu parselinde bulunan eski hatta bağlanması 3 direkle bile kolaylıkla sağlanabilir. Şimdiki proje ile yapılacak iş çok daha fazla masraflı olacaktır.  İstimlak, istimlak bedelleri, zaman ve maddi kayıplar, buna bağlı mahkeme giderleri, projenin direk ve bağlantı masrafları aşırı derecede yükselmiş durumdadır”

“DEVLETE ÇOK YÜKSEK MALİYET”

Böylece proje hem daha az masraflı olacak, kamu zararı oluşmayacak, Nimri’nin en verimli tarlalarının bulunduğu Yazıtarla mevkii üzerinden geçmeyecek, hem de köyümüzün mezarlıkları, insan ve hayvan sağlığı, bitki örtüsü, ağaç ve tarımsal alanlar etkilenmeyecekti. Öncelikle bu projede köy mezarlık yerinin üzerinden geçecek, dikilecek direklerle manevi anlamda da büyük zarar verecektir”

“BU PROJE İLE HATLAR ÇOK DAHA DA YAKINLAŞACAK”

Proje tetkik edildiğinde, köyün yaşam alanını etkileyecek, köy yaşamına zarar verecek, sağlığa zararlı sonuçlar doğurabileceği kuşkusuzdur. Öncelikle, burada köy halkının sağlığı ciddi şekilde etkilenecektir. Çünkü 380.000 volt (380 kV) ve 154.000 volt (154 kV) gibi dev yükseklikteki elektriğin taşınacağı direkler ve kabloların geçeceği bir yerleşim yerinin olumsuz etkilenmemesi mümkün değildir.  Köyde mevcut haliyle bir hatlar yüksek bir risk taşırken, kışın 15 yazın 500 kişinin yaşadığı köyde, köyün yaz kış daimi kalanları arasında bugünkü durumda bile kanser hastalığı yüksek boyuttadır. Bu proje ile hatlar çok daha da yakınlaşacak, yaşam alanlarının tümüyle içine girecektir”

“GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN SONUÇLARA SEBEBİYET VERECEKTİR”

Yukarıda da belirttiğimiz gibi çok kestirmeden ve kısa yoldan yeni hattı eski hatta bağlayabilmek mümkün iken, iptalini istediğimiz projede direkler gereksiz yere eklenmiş hat boş yere uzatılmış ve ekonomik, sağlıksal ve çevresel etkenler düşünülmemiştir. Böylelikle büyük bir kamu zararı ortaya çıkacak ve geri dönüşü olmayan sonuçlara sebebiyet verecektir”

“PROJE İPTAL EDİLMELİ ESKİ GÜZERGÂH KULLANILMALIDIR”

Hiçbir şey insan sağlığından daha kutsal değildir. Enerji üretiminin engellemeyecek, eski güzergâh üzerinden hat geçirmek mümkünken böyle proje haksız ve devlete de insana da zararlı neticeler doğuracaktır. Eğer bir şeye ‘kutsallık’ atfedilecekse o da bu insan yaşam mücadelesine olmalıdır. Bu köyümüzün mücadelesidir, meşrudur, haklıdır, kutsaldır”

“NİMRİ KÖYÜ’NÜN SESİNİ DUYUN”

Bu nedenle ülkemizin, Türk milletinin yanımızda olmasını istiyor, bu projenin yöremizde çok ciddi tahribat yaratacağını biliyoruz. İşte devlet için, halk için, insan için, gelecek için bu proje iptal edilmelidir. Saygıyla kamuoyuna arz ederiz” denildi.