Bu Yıl 4.’Ncüsü Düzenlenen Programa Yoğun Katılım Oldu

Tarih Kültür ve doğa potansiyeli bakımından zenginlik taşıyan Palu’nun tanıtımını amaçlayan ve bu yıl dördüncüsü yapılan “Harput Palu Kültür Yolu Tren yolculuğu yoğun katılımla yapıldı.

Bu Yıl 4.’Ncüsü Düzenlenen Programa Yoğun Katılım Oldu

Elazığ tren Garı, sabah saatlerinde bu kez farklı bir yoğunluğa sahne oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Elazığ Valiliği himayesinde; Palu Kaymakamlığı, Palu Belediyesi, Kültür ve turizm Müdürlüğü organizasyonluğunda Elazığ Belediyesi ve Palu Kültür dayanışma Derneği desteği ile bu yıl dördüncüsü düzenlenen Harput-Palu Kültür Yolu Tren yolculuğu düzenlendi.

Amacı, Palu’nun tarihi mirasının tanıtımı olan organizasyon için birçok ziyaretçi nostalji tren yolculuğunu Palu’ya yaptı.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’da Tren garına gelerek, ziyaretçileri Palu’ya uğurladı.

Ak parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze’de bir süre Palu trenine makinistlik yaptı.

Nostaljik tren yolculuğundan sonra, Palu’da Tren İstasyonunda karşılanan ziyaretçiler, ilk olarak Palu Kaymakamlığı Yerleşkesinde Elazığ Halk oyunları ekibinin gösterisi ile karşılandı.

“İNSANLARI SAHİPLİ VE MERT BİR YER OLARAK ANLATILMAKTADIR”

Palu Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Fadıl Ülgen, “Murat Nehri ilçenin tam ortasından geçerek, şehre ayrı bir güzellik katar. Bu manada heybetli kale karşıda görüntü ile çok güzel örtüşerek 4 bin yıllık geçmişi olan Palu ile emsalsiz bir uyum sağlar. Halen çevresi yeşillikler içerisinde olan Palu Evliya Çelebi Seyahatnamesine göre bir sincabın daldan dala atlayarak çok uzaklara gidebildiği, balta girmemiş sık ormanlarla kaplı, havası hoş, suyu hoş, insanları sahipli ve mert bir yer olarak anlatılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“PALU’YU ANLATMANIZ İÇİN BU TÜR ETKİNLİKLERİ DÜZENLEMİŞ BULUNMAKTAYIZ”

Palu Belediye Başkanı Sait Dağoğlu’da, “Mühürlü şehir diye tabir ettiğimiz Palu ve Harput’u çok daha ön saflara taşımak için ihmal edilmiş bu yerleşim yerlerimizi elimizden gelen mücadeleyi gösteriyoruz. Siz değerli misafirlerimiz gezeceğiniz tarihi bölgeleri hepiniz burada şahitlik edeceksiniz. Palu’dan ve sizlerden beklentimiz hem Palu’nun bu tarihi değerini sizlere anlatmak, sizleri de gönüllü bir Paluseverli olarak veya tarih seven olarak ileri de gittiğini yerlerde Palu’yu anlatmanız için bu tür etkinlikleri düzenlemiş bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

“HEMŞERİLERİMİZİN DESTEK VERMELERİNİ BEKLİYORUZ”

Palu Kaymakamı Mehmet Öztürk, “Palu çok kısa bir süre içerisinde hem restorasyon çalışmaları kapsamında hem de turizmin alt yapısının geliştirilmesi kapsamında uzun sürede alınabilecek mesafeyi çok kısa bir sürede aldı. Tabi burada da kurum ve kuruluşların, Bakanlığımızın, Valiliğimizin de çok büyük bir desteği bulunmaktadır. Hepiniz biliyorsunuz Palu tarihi köprüsü, çeşmeleriyle, hamamlarıyla olan bir şehir. Biz bunların tanıtımı için elimizde gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Tabi burada sadece bizlerin gayreti yetmiyor, özellikle Palulu hemşerilerimizin, Elazığ’da olan, diğer illerde olan hemşerilerimizin bize bu konuda destek vermelerini bekliyoruz. Palu her zaman medeniyetin beşiği olmuştur, medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır, burada birçok kültür hazinesi ortaya çıkmıştır. Gezeceğimiz ve şu anda gezdiğiniz bu sergimizde daha önce yapılan çini, bakırcılık, halı dokuma, telkâri, gümüş işlemeciliği gibi unutulmaya yüz tutmuş eserleri buradaki arkadaşlarımız, erkek arkadaşlarımız ortaya çıkarmış. Şu an yaklaşık 10 tane kursumuz var ve bu kurslarda bu eserleri çok sevinçli bir şekilde, mutlu bir şekilde yapıyorlar. Biz de bundan gayet mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

“İKİ KADİM KÜLTÜRDEN BAHSEDİYORUZ”

Ak parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, “Geçmişten bugüne kadar çok sayıda kültüre ev sahipliği yapmış, çok sayıda insanların medeniyetlerin yeşermesine, yaşamasına, bu medeniyetlerin bütün dünyaya yayılmasına ev sahipliği yapmış iki şehirden bahsediyoruz, iki medeniyetten bahsediyoruz, iki kadim kültürden bahsediyoruz. Burada yetişmiş çok sayıda alim, özellikle din alimlerinin çok yoğun olduğu iki Harput ve Palu, yine çok sayıda bilim adamının yetişdiği iki yerleşim birimimiz. Bunlar arasında bir kültür yolculuğu programını düzenlemiş olmak, bunu akdetmek, bunu düşünmek bunu hayata geçirmek hakikatten çok anlamlı. Bunu başlatanlara tekrar teşekkürlerimi arz ediyoruz” diye kaydetti.

Konuşmaların ardından, kaybolan mesleklerin gün yüzüne çıkarılması amacıyla ilçede kurulan kurslarda kursiyerlerin yaptığı ürünlerin sergisi gezildi.

Harput Palu Kültür Yolu Tren yolculuğu ile Palu ilçesine gelen ziyaretçiler, daha sonra gün boyu Tarihi Palu kalesi ve Cimşit Bey Külliyesi başta olmak üzere çok sayıda tarihi mirası gezdi.

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2018, 21:29

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137