Serbest Mali Müşavir Fırat Bulut ile Yeminli Mali Müşavir Ender İnelli medya grubumuzu ziyaret etti.

Fırat Bulut ve Ender İnelli, Kanal Fırat Televizyonu Genel yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık tarafından karşılandı.

İNELLİ: KAPSAM ÇOK GENİŞ

Yeminli Mali Müşavir Ender İnelli, “7201 sayılı tebligat kanununda yapılan değişiklikle birlikte tebliğlerin elektronik ortamda yapılmasıyla ilgili bazı kanuni düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler 7201 sayılı kanunun 7a madde, 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Bu yürürlüğe giren kanuna göre kanunun 7a maddesine sayılan kişi ve kurumların 31 Ocak 2019 tarihine kadar PTT’ye başvurarak ‘Ulusal Elektronik Tebligat Sistemine’ kayıt olmaları ve kendilerinin mail adresi almaları gerekiyor. Bu kapsama kimler giriyor? Bir kere kamu kurumlarının tamamı, 5018 sayılı kanuna ekli 1-2-3-4 sayılı cetveldeki kurumların tamamı, mahalli idareler, sosyal güvenlik kurumları, bunun yanında avukatlar, noterler, arabulucular ve kanunla kurulsun, kurulmasın tüm tüzel kişiler bu kapsama giriyor. Kapsam çok geniş. Diğer kişilerdense sisteme girip girmemeleri kendi ihtiyarlarında. Kendileri isterlerse sisteme dahil olabiliyorlar, isterlerse de eskisi gibi kağıt ortamında tebligat almaya devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

İNELİ: T.C. KİMLİK KARTIYLA BAŞVURMALARI İCAP EDİYOR

Ender İnelli, “31 Ocak 2019 tarihine kadar PTT’ye başvurulması gerekiyor. Gerçek kişiler başvururken T.C. kimlik kartıyla başvurmaları icap ediyor. Kurumların ise Mersis bilgileri ve Mersis kayıtlarıyla sisteme müracaat etmeleri gerekiyor. PTT kendisine müracaat tarihinden itibaren 1 ay içerisinde kişilere ve kurumlara mail adresi tanımlıyor. Yani ‘Ulusal Elektronik Tebligat Sistemine’ onları dahil ediyor. Aynı zamanda bu sistemi kullanarak tebligat yapacak kurumlara da bu mail adresini veriyor. Bundan sonraki aşamada bütün tebliğler bu mail adresine yapılıyor. Bu kağıt ortamındaki tebliğlerden biraz farklı. Şöyle ki; size yapılan elektronik ortamdaki tebligat sizin mail adresinize düştüğü günün takip eden beşinci günün son gününde yapılmış kabul ediliyor. Yani her gün mail adresinizi kontrol etmeyeceğiniz vasfı altında. 5 günlük gibi bir bekleme süresi var” şeklinde konuştu.

İNELLİ: BÜYÜK BİR KONFOR HEM DE ETKİN’LİK SAĞLAYACAK

Elektronik tebligatın avantajlarını da sıralayan İnelli, “Avantajları bir kere şu an itibariyle kağıt ortamından tebligat yapmanın ve almanın, hem tebligatı yapan hem de alan açısından çok büyük bir operasyona lük getirdi. Bu ortada. Çünkü bu belli bir kişi aracılığıyla tebliğ ediliyor, evde bulunmadığınızda tekrar tebligata çıkıyor, bazı tebligatlar sizin adınıza muhtara bırakılıyor veya kapıya yapıştırılıyor, bundan haberiniz olmuyor. Dolayısıyla gerek operasyonel anlamda, gerek hukuki anlamda ‘Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’ hem kişilere tebligat alacak olanlara hem de tebligat yapacak olan kamu kurumlarına büyük bir konfor hem de etkinlik sağlayacak” dedi.

HABER: SITKI TAŞEL