AK Parti uyum yasalarını hazırlamak için kurduğu 5 komisyondan, yerel yönetimle ilgili olan çalışmalarını hızlandırdı. Komisyonun hazırladığı metnin, mart ayına kadar TBMM’de yasalaşması gerekiyor. Çalışmada, belediye başkanının bundan sonra belediye meclisinin de başkanı olması uygulamasına son verilmesi tartışılıyor. Belediye meclisine başka bir başkan seçilecek. Başkanın görevden alınması veya değiştirilmesi durumunda, bu kişi görevi üstlenecek ve İmar kararlarının denetimi de arttırılacak. Bütün düzenlemeler için 32 yasada 43 madde değiştirilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir süre önce il belediyeleri ile ilçe belediyelerinin verdiği hizmetlerde yaşanan yetki karmaşası nedeniyle, nüfus sınırı şartı olmadan 30 büyükşehrin dışında kalan 51 ilin ‘bütün şehir' sayılmasına yönelik çalışma yapılması talimatını vermişti.

İçişleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığının ortak yürüttüğü çalışmanın tamamlandığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'a yapılacak sunumdan sonra Meclis'e gelmesi bekleniyor. Hazırlanan taslakta, yerel yönetimlerin ‘Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne uyumunu' içerecek bazı yeni adımlar da atılacak.

 

Öncelikli ve acil paket olarak gündeme gelecek olan “yerelde uyum” konusunda, iki yol izlenecek. Zorunlu ve acil olanlar mart ayına kadar yasalaştırılıp, diğerleri sonraya bırakılacak ya da toplu olarak TBMM gündemine getirilecek. Bu çalışma, seçim ittifakı hazırlığı yapılan MHP’ye de götürülecek.

AK Parti hükümeti yaptığı açıklamada, doğru olanın şehrin tek elden planlanması. "Belediyelerde farklı sorumluluk alanları var. Bu sorumluluk alanlarının çerçevesi tam çizilmeli. Tek elden plan yapılmalı. İl özel idareleri de kapatılacağı için buralardaki tüm kaynaklar il belediyelerine devredilecek" görüşünü dile getirdi.

Yeni düzenleme ile sınırlardaki stratejik olan beldeler hariç, 51 ildeki tüm belde belediyeleri ya en yakın ilçe ile birleşecek, ya da kapatılacak.

AK Parti kurmayları, daha önce de yüzde 90'ı belde belediyesi olmak üzere bin 800 civarında belediyenin kapatıldığını hatırlatarak "Bir belde belediyesinde en az 9 personel var. Başkan ve şoförü ile birlikte 11 oluyor. Yıllık gideri bir buçuk milyon lira. Bu parayı oraya hizmet için götürmek daha doğru olur" değerlendirmesini yaptı.

Bütün şehir uygulamasına geçildikten sonra 51 ildeki binlerce köydeki yapılarda yaşanan ruhsat ve iskân problemi de çözülmüş olacak.

Anayasa değişikliğinde olduğu gibi 18 yaşında siyaset, yerel yönetim kademelerine taşınacak. 18 yaşını dolduranlar belediye başkanı belediye meclis üyesi ve muhtar olabilecek.