Fırat Üniversitesi Rektörlüğü, Elazığ Belediyesi ve Fırat Teknokent Müdürlüğü arasında, Harput’ta bulunan Buzluk Mağarası ve çevresinde dört mevsim çevre koruma, saha araştırması, iş planı ve uygun sürdürülebilir arazi kullanımı konusunda hazırlanan AR-GE projesi protokol imza töreni gerçekleşti.

Fırat Teknokent Prof. Dr. Nuri Orhan Konferans Salonunda düzenlenen imza törenine, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Fırat Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Galip Aydın ile akademisyenler katıldı.

İmza töreni öncesi konuşan Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, Elazığ Belediyesi ile daha önce birçok proje çalışmasında ortak protokoller imzaladıklarını belirterek, bugün Elazığ ve Harput için önemli bir çalışma olacak dört mevsim çevre koruma araştırma projesi kapsamında protokol imzaladıklarını söyledi.

“UZMAN ÖĞRETİM ÜYELERİ BU PROJEDE YER ALACAK”

Prof. Dr. Demirdağ, “ Özellikle hem sit alanı içerisinde bulunan hem de tabiat varlıkları olarak tescillenen Buzluk Mağaralarının ekolojik şartlara uygun olması amacıyla çeşitli projeler geliştirmek ve bu proje kapsamında ileride yapılacak olan çalışmalarda bu projeye uygun yapılması yönünde Elazığ Belediyesi ile Üniversitemiz arasında bir protokol imzaladık. Fırat Üniversitesinden alanında uzman öğretim üyeleri bu projede yer alacak. Bu projenin hem şehrimize hem Harput’umuza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise, Fırat Üniversitesi ile birçok projeyi birlikte yürüttüklerini ifade ederek, Elazığ’ın tarihi ve sanat merkezi olan 4 Bin yıllık kadim bir medeniyetin ürünü Harput’ta çalışma yaparken Fırat Üniversitesinin bilgi, birikim ve tecrübelerinden faydalandıklarını söyledi.

“2023 HEDEFLERİMİZ İÇİNDE UNESCO’NUN KALICI MİRAS LİSTESİNE GİRMESİDİR”

Harput’un UNESCO’nun Dünya Geçici Miras listesine girdiğini hatırlatan Başkan Yanılmaz, “ Fırat Üniversitesi ile yaklaşık 2.5 yıldır Harput’ta mezar taşlarının okunması ve onarımı çalışmalarını birlikte yürütüyoruz. Harput bu birlikte çalışmanın ürünü olarak 2018 yılında UNESCO’nun Dünya Geçici Miras listesine girdi. Üniversitemiz ile birlikte çalışmalarımız sürdükçe inşallah Harput 2023 hedeflerimiz içinde UNESCO’nun kalıcı miras listesine girmesidir. Buzluk mağarası Harput’un en önemli tarihi ve ekolojik ürünlerinden biridir. Buzluk mağarasının daha çok kullanılması ve turizme daha düzgün bir biçimde açılması için oradaki 50 dönümlük arazide bir çalışma yapıyoruz. Harput’ta yaptığımız her çalışma ekolojik dengeye uygun olmalı. 4 mevsim oranın ekolojisini bozmadan yapılacak olan çalışmaları olmaları. Buzluk mağarası çevresinde yapılacak olan çalışmaların 4 mevsim ekolojik dengeye uygun olması içinde Fırat Üniversitesi ve Fırat Teknokent ile birlikte bir protokol imzalayarak, bunların projeleri hazırlanacak bizde ona göre o bölgedeki çalışmalarımızı yürüteceğiz. Başta Harput olmak üzere Elazığ’da yaptığımız bütün çalışmalarda bizden desteğini hiç esirgemeyen Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ’a ve tüm öğretim üyelerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Harput’ta bulunan Buzluk Mağarası ve çevresinde dört mevsim çevre koruma, saha araştırması, iş planı ve uygun sürdürülebilir arazi kullanımı protokolü, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ tarafından imzalandı.