ÇEKÜL Vakfı Üyesi Balaban, Yetkililere Durumu İletti

Cumartesi günü haberini yapmıştık Hüseynik Mahallesi’ndeki kıyımın. 250 yıllık bir tarihi olan tescilli konak, tescil kapsamında çıkarılarak yıkılmıştı. bunun bir kıyım olduğunu ifade eden ÇEKÜL Vakfı Üyesi Mustafa Balaban konuyu yetkili mercilere sundu. Balaban sunumunda, “Bu karar tüm tescilli yapılarımızın korunmasında bundan sonra büyük sıkıntı doğuracak” dedi.

ÇEKÜL Vakfı Üyesi Balaban, Yetkililere Durumu İletti

Hüseynik Mahallesi’ndeki tarihi konağın yıkım haberini Cumartesi günü yapmıştık.

Tescilli konağın önce tescilinin kaldırıldığını, ardından da yıkıldığını ifade eden Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı Elazığ Temsilcisi Mustafa Balaban, tarihi eserlerin, verilen sözlere rağmen bir bir kaybedildiğini ifade etmişti.

Hüseynik Mahallesi’ndeki 250 yıllık bir geçmişe sahip olan Sandalcılar Konağın kıyımı ile ilgili ÇEKÜL Vakfı Üyesi Mustafa Balaban, harekete geçti ve yetkili mercilere konuyu taşıdı.

Valilik, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Ankara Anıtlar Üst Kuruluna dilekçe sunan Balaban, Vali Çetin Oktay Kaldırım’ın da konağın bulunduğu alana gidip incelemede bulunduğunu bildirdi.

“BU KARAR TÜM TESCİLLİ YAPILARIMIZIN KORUNMASINDA BUNDAN SONRA BÜYÜK SIKINTI DOĞURACAK”

Balaban ilgili makamlara gönderdiği yazıda, “İlimiz Ulukent Mahallesi’nde halk arasında sandalcıların evi olarak bilinen yaklaşık 250 yıllık kültür mirası olarak özgünlüğünü koruyan mahallenin en görkemli ve sağlam yapısı olan tarihi ev yapısı, 19 Ekim Cuma günü dozerle yıkılarak, tamamen imha edilmiştir.  Tarihi Ev Diyarbakı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillidir. Hüseynik Bölgesinde 18 tescilli yapı bulunmakta olup ilimizin en fazla sivil mimarisinin özgün örnekleri burada bulunmaktadır. Bundan dolayı bu mahallede bulunan tüm tescilli yapıların bütüncül olarak korunmasının çok önemli olduğuna inanmaktayım. Evin üstünde yer alan tescili cami, çeşme, evler ile bir sokak dokusu oluşturmaktaydı. Bu yapının aynı kurul tarafından tescilinin kaldırılmış olduğunu yıkımın olduğu mahallende öğrendim. Bu karar tüm tescilli yapılarımızın korunmasında bundan sonra büyük sıkıntı doğuracak, yanlış anlamlara ve yorumlara neden olacaktır. Aynı mahallede evleri tescili bir çok vatandaş bu uygulamadan sonra evlerini yıkmak için resmi müracaatta bulunarak, bu kararı emsal gösterebileceklerdir. Bunun önüne geçilmesi ve mülk sahiplerinin tescilli evlerine zarar vermemesini önlememiz güçleşecektir. Bundan dolayı Çekül Vakfı Elazığ Temsilciliği olarak ivedilikle Diyarbakır Kurulu kararının iptal edilmesi için Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu’na sunulmak üzere Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesinin gönderilmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Yazık çok yazık
Yazık çok yazık - 4 yıl Önce

250 yıllık yapı tescilden nasıl çıkarılmış, kim çıkarmış, neden çıkarmış, Sözümona Elazığ da tarih ayağa kalkacak, Turizm ayağa kalkacak,

SIRADAKİ HABER

banner137