TRT Haber’le birlikte 50 Anadolu kanalından canlı yayınlanan “Anadolu Soruyor” programının canlı yayın konuğu AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz oldu.

Yapımcılığını Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan’ın üstlendiği programda; Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık ve KON TV Program Müdürü Yaşar Toy’un sorularını cevaplandırdı.

“YÜRÜTME ARTIK DERLİ TOPLU HALE GELECEK”

Yeni sistemle ilgili ayrıntıları paylaşan Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, yeni yönetim sisteminin ilk seçimi yapıldığını söyleyerek, “Cumhurbaşkanımızın pazartesi günü yemin etmesiyle birlikte yeni sisteme geçmiş olacağız. Ancak şuanda bir geçiş sürecini yönetiyoruz. Geçen gün bir kararname çıktı. Uyum kararnamesi. Yemine kadar çeşitli kanun hükmünde kararnamelerle kanunlardaki kavramları terimleri anayasa uyumlu hale getiriyoruz. Örneğin bir kanun maddesinde başbakanlık diye bir cümle geçiyor. Ama yeni sistemde başbakanlık diye bir makam olmayacak. Cumhurbaşkanlığında birleşiyor. Yürütme çok başlı olmayacak. Yürütme artık derli toplu hale gelecek. Bunun getirdiği terim değişiklikleri kanunlara kanun hükmünde kararnamelerle işlenmiş oluyor. Yemin töreniyle birlikte bunlar yürürlüğe girmiş olacaklar. Yaptığımız ikinci bir önemli düzenleme geçmişte kanun konusu olan bir takım hususlar yeni dönemde bir cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenecek. Örneğin bakanlıkların kurulması kaldırılması yeniden düzenlenmesi. Bütün bunlar artık Cumhurbaşkanlığı kararnamesi konusu olacak” dedi.

“GENEL MÜDÜRLER HÜKÜMETLE GELECEK, HÜKÜMETLE GİDECEK”

Bürokrasideki değişiklik hakkında da bilgi veren Cevdet Yılmaz, “Üst düzey kamu yöneticilerine ilişkin bir kararnamemiz olacak. Diyelim ki Genel Müdürler kurumların tepe yöneticileri hükümetlerle birlikte gelecek ve gidecekler. Hükümetlerle birlikte performans göstermiş olacaklar. Yeni düzenlemeler yapılacak. Bu ihtiyaç yemin töreni öncesinde karşılanacak” ifadelerini kullandı.

“16 BAKANLIK, 9 İSTİŞARİ KURUL, 4 OFİS, 8 BAŞKANLIK”

Yılmaz, “Yemin töreninden sonra da artık Cumhurbaşkanlığı kararnameleri gündeme gelecek. Cumhurbaşkanımız ilk günden başlayarak kararnamelerini yayınlayacak. Yeni kurumsal yapıyı, yeni ön gördüğü birimleri toplumumuza sunmuş olacak. Yeni sistemde 16 bakanlık düşünüyoruz. 9 tane istişari kurul, 4 tane özel ofis ve 8 tane önemli başkanlık Cumhurbaşkanlığı sisteminin merkezini oluşturacak. Yeni sistemde icra bakanlıklarda olacak. Çok da etkili bir şekilde Cumhurbaşkanımızın belirlediği politikaları hedefleri hayata geçirme görevi bakanlıklarımızın. Kurumlar tamamen istişari mahiyette çalışacak. Yetkinliği olan insanlar gelecekler. Politikaları tartışacaklar konuşacaklar. Kurullar, Cumhurbaşkanı’na politika önerecek. Cumhurbaşkanlığı sistemin beyni olacak” dedi.

“BÜTÜN DOSTA DÜŞMANA GÖSTERDİK”

Türkiye’deki yeni sistemi dünyanın nasıl yorumladığına değinen Cevdet Yılmaz, Yeni yönetim sistemi yatay bir konu. Bütün alanları etkileyen bir konu. Ekonomiden sosyal politikaya kadar. Artık Türkiye çok daha etkili bir yönetim alt yapısına sahip. Bu tabi dış ilişkiler çerçevesinden bakarsak Türkiye’nin daha etkili bir aktör olarak dünya siyasetinde yer almasını sağlayacak. Çok daha güçlü bir temsil gücü kazandıracak Türkiye’ye. Bu da uluslararası ilişkilerde etkinliğimizi daha üst seviyelere çıkartacak. Uluslararası alandan da çok sayıda tebrik çok sayıda mesaj ortaya konuldu. Bu da Türkiye’nin demokratik seçimleri çok rahatlıkla başara bildiğini bütün dünyaya göstermiş oldu. Seçimlerden önce bir takım çevreler Türkiye’deki bu demokratik seçim kültürüne gölge düşürmeye çalıştılar. Fakat bütün dosta düşmana gösterdik ki Türkiye uzun yıllardır seçim yapan ve doğru demokratik şekilde yapan bir ülke. Bütün dünyaya yine şunu gösterdik. Katılım oranı çok yüksek. Yurt dışını saymazsak yüzde 90’a yakın katılımla yaptık. En demokratik ülkelerde bile seçimlere katılım yüzde 50’lere düşe biliyor. Ülkemizde çok düzenli demokratik bir seçim yaşadık” ifadelerini kullandı.

“OHAL İLE BİRLİKTE TERÖRLE MÜCADELE DAHA ETKİN BİR HAL ALDI”

OHAL’in kalkacak olmasına da değinen Genel Başkan Yardımcı Cevdet Yılmaz, Bütün demokratik ülkelerde OHAL mekanizması vardır. OHAL hukuk dışı bir mekanizma değildir. Fransa’da da uygulandı. Başka ülkelerde de uygulandı. Bizde de ihtiyaç oldu. 15 Temmuz gibi bir hadise yaşadı bu ülke. Dış dünyadaki tehditlerden çok daha yüksek tehditlerle karşı karşıya kaldı. OHAL mekanizmasıyla bu terör örgütleriyle çok daha etkin bir şekilde mücadele etti hükümetimiz. Hukuki şartlarda bu mücadele devam edecek. Ama artık OHAL’e şu aşamada ihtiyaç görülmüyor. OHAL süresi önümüzdeki haftalarda dolmuş olacak. Türkiye OHAL’in olmadığı bir ülke olarak ama yine terörle olan kararlı mücadelesini diğer hukuki çerçevede yapmaya devam eden bir ülke olarak yoluna devam edecek.” Dedi.

“EKONOMİNİN DÜŞMANI BELİRSİZLİKTİR”

Yeni sistemin ekonomi ayağı hakkında da bilgi veren Cevdet Yılmaz, “Yeni sistemin en güzel tarafı siyasi istikrarı garanti ediyor. İki önemli çıktısı var bu seçimin. Temsil ve istikrar. Bütün siyasi sistemler bu ikisini en üste çıkarmak isterler. Türkiye her ikisini eş zamanlı yakalamayı başardı. Meclisimiz temsil gücü son derece yüksek bir meclis. Bundan dolayı istikrarımız bozuldu mu? Bozulmazdı. Ekonominin düşmanı belirsizliktir. Belirsizlik yok. Pazartesi günü Cumhurbaşkanımız yemin edecek. Yeminle birlikte yeni dönemin Cumhurbaşkanı olarak göreve başlayacak. Aynı gün hükümetini ilan edecek. Aynı gün belli kararnameleri imzalayacak. Belirsizliklerin azaldığı bir ortamda ekonomimiz de olumlu etkilenecek” ifadelerini kullandı.

“BÜTÇEYİ ARTIK CUMHURBAŞKANIMIZ GÖNDERECEK”

Yeni yönetim sisteminde ekonomi yönetiminin nasıl olacağı sorusuna da cevap veren Cevdet Yılmaz, Ekonomi ile ilgili bakanlık sayısının 3’e düşürüldüğünü belirterek, “Ekonomideki 6 bakanlık 3’e düşürüldü. Hazine Maliye Bakanlığı bütün bunlar bir yapı altında toplanmış oldu.  Ticaret konusu bir bakanlık ta organize edildi. İş ticaret, dış ticaret ve gümrükler aynı çatı altında toplanmış oldu. Üretim de Sanayi ve Teknoloji bakanlığı adı altında üretime dönük bütün teşviklerde bir çatı altında toplanmış oldu. Önümüzdeki dönem kurumsal olarak daha derli toplu bir yapı geçiliyor. Strateji ve bütçe başkanlığı adı altında yeni bir yapı kuruluyor. Direk Cumhurbaşkanlığına bağlı. Bu ne yapacak? Genel stratejileri hazırlayacak. Hedefler ortaya koyacak. Programlar, orta vadeli programlar yapılacak. Ayrıca bütçeyi artık Cumhurbaşkanımız gönderecek. Artık meclis kendi işine yoğunlaşacak. Strateji ve Bütçe Başkanlığı çalışmaları yapılacak. Cumhurbaşkanımızda bunu meclise sunacak ve oylamalar neticesinde gerçekleşecek.

“FEDAKARCA BU İŞLERİ YAPAN KAYYUMLARI TEBRİK EDİYORUM”

AK Parti’nin Kayyum belediyesinin olduğu bölgelerde oylarını artırdığına dikkat çeken Cevdet Yılmaz, “Güvenlikle ekonomi arasında çok yakın bir bağlantı var. Huzurun olmadığı yerde ekonomi olmuyor. Yıllarca doğu güneydoğu Anadolu insanı bunun acısını çekti. Terörün olduğu ortamda hayvancılıklar azaldı, ticaret azaldı. Son dönemde terörle mücadele de çok büyük değişim oldu. Genel tabloya baktığınızda huzurlu bir ortam var. Van’a geçen sene turist akımı oldu. Binlerce insan İran’dan geldi. Hayvancılığın geliştiğini görüyoruz. Yatırımların geliştiğini görüyoruz. Doğuya giderek daha yatırım gelecek. Biz yatırımları yaptık, üniversiteler, okullara hastaneler alt yapılar iyi durumda. Huzur ortamlarını sağladık. Teşvik politikalarımız var. Şimdi Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yatırım zamanı. Terör dünyanın her yerinde var ama biz en düşük seviyede tutacağız. Vatandaşında vatana sahip çıkması lazım. Devlet millet birlikteliği içinde yaşamamız lazım. Yeni yatırımlarla, ticaretlerle bunları görüyoruz. Vatandaşların susadığı yatarımlar gerçekleşti. Demek ki yapılabiliyormuş. Bakın Kayyum Belediyelerde ne güzel şeyler oluyor. Ne güzel yatırımlar yapılıyor. Bütün bunları ben gerçekten fedakarca bu işleri yapan kayyumları tebrik ediyorum. Yerel yönetim seçimleri var önümüzde daha sonra hizmet odaklı olacak. Yapılan hizmetleri ektili görüyorum. Vatandaşımız şunun farkına vardı; Suriye ve Irak’ta olanları gördü. Güneydoğu Anadolu insanı birlikten karşı. İnsanımız siyasi görüşü ne olursa olsun ama vatandaş bu ülkede birlik beraberlik istiyor, terörü istemiyor” dedi.

“BUNUN MESAJINI MUTLAKA ALACAĞIZ”

Seçimlerin ardından muhasebe yaptıklarını belirten Cevdet Yılmaz, “AK Parti olarak her seçimden sonra muhasebemizi yaparız. Bu bizim klasiğimiz, geleneğimiz. Yüksek alsak da yaparız, düşük alsak da yaparız. Kendimizi bir gözden geçiririz. Her seçim bir muhasebe imkanı. Cumhurbaşkanımıza teveccüh çok yüksek bir seviyede ama parti olarak oylarımızda bir düşüş var. Bunun mesajını mutlaka alacağız ve buradan birtakım dersler çıkarıp partimizi nasıl daha iyi bir yere çıkarırız diye çalışacağız. AK Parti’nin zaten dinamizmi buradan geliyor. Biz hiçbir zaman çıkan sonuçtan vatandaştan hesap soran, vatandaşı suçlayan bir tavrımız olmaz. Vatandaş ne derse haklıdır ama bizim ondan derler çıkarmamız lazım. Vatandaşımız ne derse odur” ifadelerini kullandı.

YEREL SEÇİMLER ÖNE ALINACAK MI?

Yerel seçimlerin erkene alınıp alınmayacağı sorusuna da cevap veren Cevdet Yılmaz, “Yerel seçimlerle ilgili partimizde bir erken seçim konuşulmuş karara bağlanmış gündeme gelmiş bir konu değil açıkçası. Bir partinin karar vereceği bir konu değil. Mecliste belli bir çoğunlukla anayasayı değiştirmediğiniz sürece yerel seçimi erkene almak söz konusu değil. Bu meclisin anayasa değiştirecek bir çoğunluğun karara bağlayacağı bir konu.  Bizim parti olarak böyle bir husus gündemimizde yok” dedi.

YENİ KABİNE NASIL OLACAK?

Yeni kabineyle de ilgili konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Yeni sistemin getirdiği en önemli değişimlerden biri bu; artık Cumhurbaşkanımız bakanlar kurulu seçerken 81 milyondan seçme imkanı var. Eskiden meclistendi şimdi artı öyle bir konu söz konusu değil. Şimdi artık daha geniş bir yelpazeden seçim olacak. Yeni sistem seçeneği arttırdı. Cumhurbaşkanımız çok titiz bir çalışmayla bunu yapacaktır. Meclis aritmetiğine baktığımız zaman milletvekilliğinden geçiş çok kolay görünmüyor. Cumhurbaşkanımız taktiri ona müdahale etmek istemem” ifadelerini kullandı.