Türkiye’nin içinden geçtiği ekonomik krizi değerlendirmek üzere tüm yurtta çalışma başlatan CHP yönetimi, bazı milletvekillerine 81 ilde sivil toplum, oda, meslek, işçi-işveren örgütleri, fabrika yönetimleri ile toplantı yapmak üzere görev verdi.

Elazığ’a görevlendirilen CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Elazığ Milletvekili Gürsel Erol ile birlikte STK ziyaretlerine başladı.

CHP Heyetinin Elazığ’daki ziyaretlerinin ilk durağı Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem oldu.

“ELAZIĞ’DA GEZİLERİMİZE BAŞLADIK”

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Ülkemizde yaşanan son ekonomik krizle ilgili ve gelişmelerle ilgili Genel Merkezimizin 81 iline görevlendirdiği milletvekilleri sivil toplum örgütlerinini, demokratik kitle örgülerini gezerek hem bu süreçle ilgili gelişen süreci anlatmak, hem bununla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi’nin çözüm önerilerini Sivil Toplum Örgütlerinin başkanlarına anlatarak onların da hem eleştirilerini hem beklentilerini, hem önerilerini alarak bir rapor haline getirip Genel Merkez Yönetimimize vereceğiz. O amaçla bugün buradayız. Sayın Başkanımızın nezaketine de teşekkür ederiz. Tabi sivil toplum örgütleri bir ülkede demokrasinin kurumsal yerleşmesinde çok etken görev alan kurumlarımız. Bu anlamda Elazığ’da seyahatlerimize, gezilerimize başladık” ifadelerini kullandı.

“BU ÜLKE HEPİMİZİN”

ABD’nin Türkiye üzerinde uyguladığı yaptırımları kabul etmediklerini ifade eden CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “Ekonomik krizden çıkış için çok önemli adımlar atmamız gerektiğini düşünüyoruz. Yalnızca yastık altındaki dolarları çıkarmakla veya likit bulmakla bu sorunun çözülmeyeceğini yapısal anlamlı reformların gerektiğini düşünüyoruz. Her şeyden önce devlette liyakatin tekrardan düzenlenmesinin gerektiğini düşünüyoruz. Hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının tekrardan sağlanmasını bekliyoruz. Biz diyoruz ki kamu ihale yasasını değiştirelim, daha şeffaf hale getirelim. Sayıştay uluslararası denetim mekanizması şeklinde çalışsın ve uluslararası bir mekanizmanın yaptığı gibi denetleme yapsın. Dolarla verilen ihalelerimiz acilen Türk lirasına çevrilsin. Ödeme garantileri Türk Lirasına çevrilsin. Her şeyden önemlisi hukukun üstünlüğü ve ortak aklın, beraberce çözüm üretmenin yollarını arayalım. Bu ülke hepimizin. Biz buradan çıkış yollarını hep beraber bulmak zorundayız. Bir an önce kendimize bu ekonomiyi düzeltecek yolları üretmek zorundayız” şeklinde konuştu.

“ELİMİZDEN GELEN GAYRET VE ÇABAYI GÖSTERMEMEMİZ LAZIM”

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Cemil Erdem, “Tabi ki bu ülke bizim. Tabi siyasetçiler olacak, farklı görüşler, farklı düşüncede insanlar olacak. Onlara saygı duyuyoruz biz. Ama bir ülkenin bütünlüğü açısından, bekası açısından hep birlik beraberlik içinde hareket edilirse belki bu iş daha rahat çözülür diye düşünüyorum. Ben buradan meclisteki Milletvekillerinden, siyasi partilerden bahsediyorum. Evet ufak tefek karşı karşıya gelinebilir ama milli mesele olduğu zaman topyekün birleşilmesi lazım, bütünleşilmesi lazım. Bir araya gelerek iktidarı olsun, muhalefeti olsun, dışarıda kalanlar olsun çözüm önerileri ile bu ülkeyi kalkındırmak için elimizden gelen gayret ve çabayı göstermememiz lazım diyorum” dedi.

CHP Heyeti’nin bir sonraki durağı, Elazığ Ticaret Borsası oldu. CHP milletvekilleri Başkan Mehmet Ali Dumandağ ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı.

“EN ÖNEMLİ ENSTRÜMANI KARŞI TARAFA GÜVEN VEREBİLMEKTİR”

Ekonominin güven üzerinde giden bir sistem olduğunu anımsatan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “Ekonomik güven üzerine giden bir sistemdir. Ekonominin de en önemli enstrümanı karşı tarafa güven verebilmektir. Biz bunu başardığımız oranda bu noktadan çıkacağız. Türk Milleti büyüktür, Türkiye büyüktür, çok büyük bir potansiyele sahiptir. Bunu yeterli şekilde değerlendirdiğimi oranda başarılı olacağız. Biz bu konuda Amerika’nın bize diktatör yaptırımlarına karşıyız, milletimizin yanındayız bu noktada. Ama bir an önce de bu yastık altındaki dolarları, altınları çıkarmakla veya Katar’dan para bulmakla çözülebilecek bir durum değil. Çok köklü yapısal reformlar yapmalıyız. Bugün tarımsal üretim bitme noktasında burası Ticaret Borsası olduğu için söylüyorum. Bunun önlemlerini almak zorundayız. Yoksa bu kriz geçer daha büyükleri gelir. Bu anlamda biz parti olarak her türlü desteği sunmaya hazırız. Ortak akıldan yanayız. Üzerimize ne düşüyorsa elimizi taşın altına koymaya hazırız” diye konuştu.

“BİRLİK VE BERABERLİĞE İHTİYACIMIZ VARDIR”

Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ’da, “Bu geminin içinde hepimiz varız. Bu süreçte hepimizde siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları olarak birlik ve beraberliğe ihtiyacımız vardır. Çünkü gerçekten bu kriz hepimizi etkiliyor. Bu krizin içinden nasıl çıkacağız diye hep beraber el ele vererek üretimimizi arttırarak, çalışarak taşıma su ile değil de köklü çözümlerle bu krizleri geride bırakacağız. Gerçekten tarım ve hayvancılık sektörü ilimizde nitekim ki zor günler yaşıyorlar” şeklinde diye kaydetti.