Kadına şiddetin önlenmesi için mücadele veren kadın avukatlar, bu defa cinayete kurban giden meslektaşları için bir araya geldi.

Diyarbakır’da doktor eşi tarafından, yol ortasında kurşun yağmuruna tutulan Avukat Müzeyyen Boylu, hayatını kaybetti.

Meslektaşlarını bir cinayete kurban veren Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukukçular Komisyonu Elazığ Adliyesi önünde bir araya geldi.

KIŞLA: KADIN ŞİDDETİNİN GELDİĞİ DURUM AÇISINDAN VAHİM VE ÜRKÜTÜCÜDÜR

Grup adına açıklama yapan Elazığ Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Selindeniz Akdeniz Kışla, “Öldürülen meslektaşımız hakkında basın açıklaması yapmak için bugün buradayız. Meslektaşımız Avukat Müzeyyen Boylu’nun öldürülmesi Kadın cinayetidir. Kadına karşı şiddetin önlenmesi için her gün fedakarca çalışan kadın avukatlar olarak bu kez kadın cinayeti nedeniyle bir meslektaşımızı yitirmenin çok büyük üzüntüsü içindeyiz. Eğitimli kişiler arasında yaşanan bir boşanma davasının bile kadın cinayeti ile sonuçlanması, ülkemize kadın şiddetinin geldiği durum açısından vahim ve ürkütücüdür. Bu cinayet bize kadına karşı toplumsal cinsiyet eşitsizliğin, ayrımcılığın geldiği noktayı acı bir şekilde göstermektedir. Konu kadın olduğunda sosyal, ekonomik ve eğitim farkının olmadığını görmek son derece rahatsız edici bir durumdur.   Bu cinayet bize kral çıplaktır demektedir” dedi.

KIŞLA: BAŞARI GÖSTEREMEDİĞİ BİR SONUÇ OLARAK KARŞIMIZDADIR

Başkan Kışla, “Son yılarda kadınlara yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerin artması sistemde birçok yanlışın olduğunu göstermektedir. Yetkililerin şiddetle mücadelede başarı gösteremediği bir sonuç olarak karşımızdadır. Sistemin kadını koruyamadığı, önleyici ve koruyucu tedbirlerin etkisiz olduğu bir gerçektir. Özellikle son zamanlarda boşanma davlarının ve nafaka taleplerinin kadına karşı şiddeti artırdığı yönünde kamuoyu yönünde oluşturulan algı kadına karşı olan şiddetin artmasına yol açmıştır. Bu tehlikeli durumun derhal sonlandırılması için yetkilileri göreve davet ettiriyoruz. Kadına karşı şiddeti arttıran nedenler boşanma davalarının açılması veya nafaka talepleri değildir. Kadına şiddeti arttıran nedenlerin başında toplumsal cinsiyet eşitliliğinin sağlanmaması ve bir kadını özgür bir birey olarak değerlendirmeyip onu aile içerisinde sadece bir eş, bir anne, bir kardeş rolü ile gören ve göstermeye çalışan bir zihniyet gelmektedir. Bu nedenle yetkililerin samimi ve ciddi bir şekilde kadına bakış açısını geliştirmek için toplumsal zihniyetini geliştirecek çalışmalar yapması zorunluluğu bir kez daha önemle ifade ediyoruz. Meslektaşımız Avukat Müzeyyen Boylu’nun öldürülmesini bir kez daha kınıyoruz” diye kaydetti.