Türkiye’de bulunan 22 milyon çocuktan 7 milyonunda demir eksikliği bulunuyor.

Mediline Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Yusuf Deniz, bu oranın pandemi sürecinde, ailelerin çocuklarını sağlık kuruluşlarına götürmediği ve sağlık taramalarını yapmadıkları için arttığını kaydetti.

DENİZ: PANDEMİ SÜRECİNDEN DOLAYI KONTROLLER AKSAMIŞ DURUMDA

Yusuf Deniz, “Çocuklarda zaten TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2017 yılında yaklaşık 22 milyon çocuk bulunmakta Türkiye’de. Bunun demir eksikliği oranının çocuklarda yüzde 35 olduğunu varsayarsak yaklaşık 7 milyon çocuğumuzun Türkiye’de demir eksikliği anemisi mevcuttur. Bunların takipleri Pandemi süreci içerisinde belirgin şekilde ailelerimiz hastanelere gitmekten endişe duyduğundan dolayı aksamış durumda. Kimi çocuklarımız tedavilerini almasına rağmen düzenli bir tedavi almadıkları için bize şu anda gelen çocukların anemilerinin görülme derinliği daha da derinleşmiştir. Daha önceden gelen vakalarda hemoglobin seviyeleri yaklaşık olarak 11-10 civarındayken şimdi artık 7-8 civarlarına kadar düşmüş. Derinliğin artması görünmektedir” ifadelerini kullandı.

DENİZ: ÇOCUKLARIMIZI GEREKLİ ÇOCUK HASTALIKLARI UZMANINA GÖTÜRMEMİZ GEREKİYOR

Doktor Deniz, “Çocuklarımızın bu süreçte takiplerini aksatmamamız gerekiyor. Demir eksikliği gerçekten ciddi derecede önemlidir. Çocuklarda özellikle iştahsızlık belirgin derecede yorgunluk hissi, kemik ağrıları, eklem ağrıları hatta bazen el ve ayak kemiklerini, bacaklarını ovduracak kadar şiddetli ağrılar hissedebiliyorlar. Ders başarılarında düşme ayrıca özellikle iştahsızlık çok ciddi derecede olabiliyor. Vücut direncini düşürebiliyor. Vücut direncinin düşmesine bağlı olarak da çocuklarda daha sık hastalanma sonuçlarına yol açabiliyor. Bunlar olursa uyanık olarak çocuklarımızı gerekli çocuk hastalıkları uzmanına götürmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

DENİR: AİLELERİMİZİN UYANIK OLMASI GEREKİYOR

Doktor Deniz, “Aileler gelmekte çekiniyor ama bunlar gerçekten ciddi, önemli. Ailelerimizin uyanık olması gerekiyor. Belirttiğimiz bulgular varsa mutlaka çocuk uzmanlarıyla görüşmesi gerekiyor” dedi.