Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cezayir ziyareti öncesinde havalimanında yaptığı açıklamada Elazığ’daki depreme değindi.

“ENKAZ ALTINDAN KURTULAN VATANDAŞIMIZIN SAYISI 45.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan acıkmasında; “20.55'te yaşadığımız 6,8 büyüklüğündeki deprem nedeniyle bölge halkına ve milletime geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Şu ana kadar 31 vatandaşımız hayatını kaybetti. Enkaz altından kurtulan vatandaşımızın sayısı 45. Hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.

“DÜNYADAKİ PEK ÇOK ÜLKEDEN DAYANIŞMA MESAJLARI ALDIK”

Biz de dün Elazığ ve Malatya'da yapılan çalışmaları yerinde takip ettik. Fuat Bey, Zehra Hanım birlikte orada olduk. Kızılay ve AFAD imkanlarını seferber etmiş durumda. Evleri yıkılan veya hasar gören vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için her türlü çabayı gösteriyoruz. Dünyadaki pek çok ülkeden dayanışma mesajları aldık. Depremi hisseden tüm vatandaşlarımız ile milletimize geçmiş olsun diliyorum. İnsanlarımıza yardım eden AFAD, Kızılay, Silahlı Kuvvetler, Jandarma tüm kamu görevlilerimize teşekkür ediyorum.

* TOKİ'NİN ÇALIŞMASI: İlk etapta hasar tespit çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız sürdürüyor. Malatya'da hangi mahallede hasar ne durumda, Elazığ'da da binaların durumu nedir hasar tespiti yapılıp süratle buralarda inşa çalışmalarını başlatacağız. Yıkılması gereken varsa yıkmak zorundayız. Bu konuda gecikmeye lüksümüz yok. Şu anda 3 bakanımız orada, tüm milletvekillerimiz orada.

 

*SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI

Her şeyden önce bu birlik beraberliği destek veren halkımız varken, bir diğer taraftan siyasi istismar vesilesi yapan, orada millet can derdinde bunlar mal derdinde anlayışıyla nasıl bir imkan, fırsat devşiririz açısından kampanya sürdürüyorlar. Sosyal medyada aldığımız bazı mesajlar var ki onlar çok çok beter, berbat, ahlaksızca. 20 yıldır bu hükümet depreme yönelik ne yapmış diyecek kadar... Depremi durdurma şansımız var mı? Bitlis, Van, Soma, Sakarya depremlerini yaşadık. Burada da böyle bir depremle karşı karşıyayız. Artık kurumlarımız bu tür olaylar karşısında çok ciddi yeteneklere sahip oldu. Zaten Kızılayımızın durumu malum, o yardımda, iaşede gayet başarılı. AFAD aynı şekilde. Kurtarma olayında AFAD'ın, Jandarma'nın, Silahlı Kuvvetler'in çok ciddi başarıları olduğunu gördük. Şurada kurtarılan vatandaşlarımız, nereden çıkardılar bunları, umutların kesildiği yerden çıkardılar. Bu insanı mutlu ediyor. Orada sevindiriyor. Her ne kadar 31 vatandaşımız hayatını kaybetse de 1607 yaralı çıkarıldı. Bunların 1503'ü taburcu edildi, 104'ünün tedavisi devam ediyor.