Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün saat 14.00'te Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin tanıtım törenine katıldı.

Türkiye'nin en büyük sosyal konut projesi ile vatandaşlar kira öder gibi ev sahibi olacak.

Gerçekleştirilen tanıtım programında hazırlanan TOKİ'ni 20 yılda yaptığı çalışmalarla ilgili tanıtım sinevizyonu gösterildi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinin tanıtımı Ankara'da başladı. Milyonlarca kişi sosyal konut projesinin detaylarını beklerken kürsüye önce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum çıktı.

KURUM: MUTLULUK İÇERİSİNDEYİZ

Bakan Kurum, "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinin mutluluğu içerisindeyiz. Tüm mesai arkadaşlarımla birlikte gece gündüz demeden çalıştık. Bugün gençlerimize, emeklilerimize, şehit ve gazi ailelerimize, engelli kardeşlerimize ilk yuvalarını milletin evinden müjdeleyen Sayın Cumhurbaşkanımıza sonsuz şükranlarımı arz ediyorum. Değerli olan milletin teveccühü ve takdiridir. Tek milletimiz dışarıda kalmaksızın aziz milletimizin topyekün mutluluğudur dediniz. Milyonlarca sıcak yuvayla tek ölçüsü millet olan milletiyle yek vücut olan devletin nasıl ihdas edileceğini gösterdiniz. Hayalleri elinden alınan, ev alamayan kardeşlerimize umut oldunuz. TOKİ canla başla çalıştı. Bugüne kadar 1 milyon 170 bin konut üreterek dünyaya model oldu" dedi.

Vatandaşın dört gözle beklediği gün geldi! Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal konut projesinin detaylarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şu şekilde;

ERDOĞAN: HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM

Detayları açıklama üzere kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Değerli misafirler sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Milletin evine, bu gazi mekana hoş geldiniz. Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı kampanyasının toplantısı vesilesiyle bir aradayız. Öncülük eden Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığımız ile TOKİ'mizi tebrik ediyorum. Vatandaşlarımıza, evleri, arsaları ve işyerlerinin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum"

“81 ilimizde ve tüm ilçelerimizde 2023-2028 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa. Yani vatandaş der ki bana alt yapısı yapılmış arsa verin ben kendim yapacağım. Peki onun için de 250 bin konut yapımına müsait alt yapısı halledilmiş arsa. 50 bin iş yeri yaparak milletimizin istifadesine sunmaktır. Böylece 2003 başından itibaren ürettiğimiz sosyal konut sayısını 2 milyona, diğer projelerle birlikte bunların içerisinde oturan vatandaş sayımızı da 10 milyonun üzerine çıkarmış olacağız. Projemizin ve bu kapsamda yapılacak konutlar ile iş yerlerinin ismini de ilk evim, ilk iş yerim olarak belirledik. Devasa sosyal konut projemizin ilk etabını oluşturan 250 bin sosyal konutun 250 bin konut arsasını ve 10 bin işyerini 2 yılda bitirerek hak sahiplerinin kullanımına sunmayı planlıyoruz"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 2+1 VE 3+1 KONUTLARIN ÜCRETLERİNİ AÇIKLADI

"Vatandaşlarımız toplamda 608 bin lira fiyata sahip 2+1 konutlarımıza aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle ve 240 ay vade ile sahip olabilecektir. Aynı şekilde toplam 850 bin lira fiyata sahip 3+1 konutların ödemesi 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vadeyle yapılabilecek"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN ELAZIĞ VURGUSU

Türkiye’yi örnek bir ülke haline getirmenin gayreti içerisindeyiz. Aynı şeyi deprem bölgelerinde de; İzmir’de yaşanan deprem ve hemen depremden sonra o bölgeyi nasıl değiştirdiğimizi, nasıl dönüştürdüğümüzü konut teslim töreninde tüm İzmirlilere, milletimize gösterdik. Aynı şeyi Malatya’da, Elazığ’da, Erzincan’da da gösterdik”

Erdoğan açıklamalarına şöyle devam etti: "Geçtiğimiz 20 yılda ülkemizi her alanda olduğu gibi konut üretiminde de asırlık hizmetlerle eserlerle, projelerle buluşturduk. TOKİ vasıtasıyla hiçbir ülkenin hayal bile edemeyeceği atılımla tam 1 milyon 170 bin konut inşa ettik. Şehri şehir yapan en önemli unsurlar olan doğal, tarihi ve kültürel mirasımızı korumaya özel önem verdik. Halen 45 ilimizde 80 tarihi meydanımızı kültürel değerlerine uygun olarak yeniden ülkemize kazandırıyoruz. Başvurular yarın başlıyor, Ekim ayı sonuna kadar sürecek. İlk temel Ocak ayında atılacak. Bunların içerisinde oturan vatandaş sayısını 10 milyonun üzerine çıkaracağız. İsmini de ilk evim, ilk iş yerim olacak.

İlk etap konutlarını azami 2 yıl içinde bitirip hak sahibi vatandaşlarımıza teslim etmek istiyoruz. Hedefimiz tüm il ve ilçelerimizde 2023-2028 arasını kapsayan 5 yıllık süreçte 500 bin sosyal konut, 250 bin konut amaçlı arsa ve 50 bin iş yeri yaparak milletimizin istifadesine sunmaktır. Konutların 50 binini İstanbul'da, 18 binini Ankara'da, 12 bin 500'ünüİzmir'de, 8 bin 650'sini Bursa'da, 7 bin 500'ünü Konya'da inşa edeceğiz.