Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Açıklamalarının Satır Başları…

Salgın sebebiyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması bizi gönlümüzce bayram yapmaktan mahrum bırakmış olsa da kalbimizdeki sevgiyi koruduk hatta güçlendirdik.

SAĞLIK PERSONELİNE TEŞEKKÜR

Hepimizin geleceğimize dün olduğundan daha berrak zihin dinginliği kazandırdığını düşünüyorum. Elbette alınan tedbirler sebebiyle geliri azaldığı için sıkıntı çeken vatandaşlar olmuştur. Devletin tüm imkanlarını bu vatandaşlarımıza sunarak yanlarında olduğumuzu gösterdik. Biner lira dağıtarak sıkıntılarını gidermeye çalıştık. Vergi ve sigorta primi ertelemeleriyle, düşük maliyetli destekleriyle küçüklü büyüklü şirketlerimizin ayakta kalmasını temin ettik. İş dünyamızın yanında olmayı sürdüreceğiz. Bu süreçte fedakarca görev yapan sağlık personelimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen 8 milyon 65 yaş üstü yaşlımız ile 20 yaş altı gençlerimizin tüm ihtiyaçları vefa destek grupları tarafından karşılandı. 6 milyon talebe vefa destek ekimi karşılık verdi. Halkımız yaptığı fedakarlıkların boşa gitmediğinden emin olsun. Son 2,5 aylık sürede yaşadığımız kayıpları geri alacağımızdan şüphemiz yoktur.

TÜRKİYE PARLAYAN BİR YILDIZ OLARAK ORTAYA ÇIKIYOR

Siyasi ve ekonomik bakımdan yeniden yapılanma sürecinde olan küresel sistemde, Türkiye'nin daha iyi bir yere geleceğini şimdiden almaya başladık. Hayatın her alanında Türkiye parlayan bir yıldız olarak ortaya çıkıyor. Son 18 yılda demokraside ve ekonomide kat ettiğimiz büyük mesafe önümüze bakmada en büyük kaynağımızdır. Vesayetin ayak oyunlarından darbe teşebbüsüne her yol denenmiş ama büyük ve güçlü Türkiye yolculuğumuz engellenememiştir.

AYASOFYA'DA FETİH SURESİ OKUNACAK

Kendimize, halkımıza güveniyoruz. Yarın İstanbul Fethi'nin 567 yıl dönümünde milletimizle birlikte çok önemli programlara şahitlik edeceğiz. Fetih şöleni kapsamında Ayasofya'da Fetih suresi okunacak ve dualar edilecek.

KORONAVİRÜS SALGINI KÜRESEL SINAMALARDAN BİRİDİR

Koronavirüs salgını küresel sınamalardan biridir. Milletimizin verdiği destekle bu süreci tüm tedbirlerimizle en az sıkıntıyla geçiren ülkelerden biriyiz. 75 bin vatandaşımızı ülkemize getirdik. Yardım isteyen 135 ülkeden 100'üne cevap vermeyi başardık.

KORONAVİRÜSLE İLGİLİ YENİ KARARLAR

Dikkatle takip ettiğimiz tüm gelişmeler bize yeni normalleşme süreci dediğimiz bu dönemde bize yeni adımlar atma imkanı sağladı.

Bu hafta itibariyle aldığımız yeni kararlar

- Şehirler arası seyahat kısıtlaması 1 Hazrin'dan itibaren kaldırılmıştır. Olumsuz bir durum görmememiz halinde yeniden getirebiliriz.

- 1 Haziran itibariyle kamu personelleri iş başı yapacaklar.

- Kronik hastalığı bulunan kamu hastalarının durumları değerlenecek.

- 65 yaş üstünün sokağa çıkma sınırlandırılmasını pazar günleri 14:00 saatleri arasında istisna kapmasında olması devam edecek

3 kavram çok önemli: maske mesafe ve temizlik.

- 20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulamasını da 18 yaşa indiriyoruz. 0-18 yaş grubu çarşamba ve cuma günleri 14 ve 20 arasında çıkmaya tabi olmayacak.

- 1 Haziran itibariyle Restoran, kafe, pastane, çay bahçeleri ve kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 20'ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence ve nargile mekanları bu kapsamın dışındadır.

- Plajlar milli parklar ve bahçeler belirlenen kurallar dahilinde 1 Hazarin itibariyle faaliyet geçecek. Müze yerleri de bu tarihte açılıyor.

- Hayvan satış yerleri 1 Haziran’da açılacak

- Hipodromlar 10 Haziran'dan itibaren faaliyete geçecek.

- Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığı belirli kurallar dahlinde kaldırılmıştır.

- Gençlik merkezleri, kütüphaneler 1 Hazarin'dan itibaren şartlar dahilinde açılacaktır.

- Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırılmıştır.

- Açık havada olan konserler de belli kontrol dahilinde faaliyete geçecek. Detaylı açıklamalar yapılacaktır.

- Sürücü kursları 1 Hazarin'dan itibaren hizmet verecektir.