60 yaşındaki Keban ilçesinin Denizli köyünden Dede Abbas.

Kebanlı Ozan Sazını kendine has tarzı ile çalarak Âşıklık bünyesindeki çalıp söyleme geleneğini yaşatıyor.

İki yüze yakın şiir ve bestesi bulunan Dede Abbas’a göre Halk müziği, Halkın yaşanmışlıklarını anlatan deryayı ummandır. Geri kalan müzik dallarını ise Halk müziğinin türevleridir.

Dede Abbas Mahlaslı Abbas Ertürk, şimdilerde “Dünya Yaşayan İnsan hazinesine” aday olmaya hazırlanıyor.

ERTÜRK: GELENEKSEL OZANLIK VE AŞIKLIĞA MEYİLİM VARDI

Abbas Ertürk, “1959 Keban Denizli Köyü Köyü Yahyalı nüfusuna kayıtlıyım. Liseyi bitirdikten sonra Keban Lisesi’nden sonra İstanbul’a gittim. İstanbul’da 1982-1983 yılları arasında Arif Sağ Müzik Merkezi açıldı. Oraya gittim, kayıt oldum. Orada bağlama öğrenmeye başladım. Ben zaten Nimri Dede’nin abisinin torunuyum. Yani geleneksel ozanlık ve aşıklığa meyilim vardı zaten. Biraz da saz çalmayı öğrendikten sonra kendi şiirlerimi, dayımın şiirlerini yine Nimri Dede’nin şiirlerini kendimce bestelemeye, nazicazane okumaya devam ettim. Halen daha yazıyorum, okuyorum. Var olan müzikleri okuyorum. Rahmetli Mahsuni’yi çok severdim. Çocukluğumdan beri onu dinlerdim” ifadelerini kullandı.

ÇAM: KÜLTÜREL MİRASI KORUMAK EN BİRİNCİ VE EN TEMEL GÖREVİMİZDİR

Teslim Abdal, Koca Dede, Nimri Dede, Derviş Ali bu toprakların insanlarıdır Diyen Yukarı Fırat Kültür Sanat ve Kalkınma Derneği Başkanı Aygün Çam, Dede Abbas mahlaslı Abbas Ertürk’te, bu değerlerden birisidir. Bu anlamda kültürel mirası korumak en birinci ve en temel görevimizdir. Bu inançtan yola çıkarak Dede Abbas için kısa zaman içerisinde gerekli belge ve raporlarımızı hazırlayarak UNESCO’nun desteklediği Kültür ve Turizm bakanlığının da bünyelerinde olan, “Dünya Yaşayan Kültür Mirası, İnsan Hazinesi” listesine evraklarımızın teslimini sağlayacağız ”dedi.

HABER: SITKI TAŞEL