16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği İl Temsilcisi Vedat Demirbağ açıklama yaptı.

“HALKLAR VE EKONOMİK STATÜLERİNE GÖRE DAĞILIMINDA SORUNLAR VARDIR”

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği İl Temsilcisi Vedat Demirbağ yaptığı açıklamada, “Gıda en temel insan hakkıdır. Yönetenlerin başta gelen görevleri gıda güvenirliğini ve güvenilir gıdaya insanların her zaman erişebilmelerini sağlamaktadır. Dünyada bir milyarın üstünde insan açlıkla mücadele etmektedir. Halihazırda dünyada yeterli gıda olmasına rağmen gıdaya erişimde ülkeler, halklar ve ekonomik statülerine göre dağılımında sorunlar vardır. Gıda güvenirliği açısından gıda maddeleri üretimi doğa şartlarının (hava, su, toprak) bir ürününüdür. Bu nedenle gıda maddesi ister bitkisel ister hayvansal kökenli olsun çevrenin doğanın yakın etkisi altında bulunmaktadır. Doğa ve gıdalar hızlı nüfus artışı, sağlıksız kentleşme, sanayileşme sonucu oluşan atık ve artıkların çevreye bırakılması ve uygulanan işleme teknolojileri sonucu kirlenmektedir. Bu etkilenmelerden ortaya çıkan risklerle ilgili çalışmalar yapılmamıştır. Ülkemiz insanı öngörüsüz politikalardan dolayı et yiyemez hale gelmiştir. Hayvancılık konusundaki politika ithalat dışına çıkarılamamış, hala alt yapı ve hayvan üretim hamlesi ile ilgili tedbirlere ve politikalara başlanılmamıştır"

“TÜKETİCİ, GIDA KONUSUNDA DOĞRU BİLGİLENDİRİLMELİ”

Ülkemiz de 2 milyon kişi açlık sınırının altında, içinde bulunduğumuz yılda nüfusumuzun %53 ü gıdasından tasarrufa giderek 40 milyon insan yetersiz beslenmektedir. Çocuk ölümlerinde ciddi bir düşüş gözlense de oran hala yüksek. 5 yaş altı çocukların %30 unda görülen ishal yaygın bir hastalık. Belli besinlerin yokluğundan kaynaklanan hastalıklar 5 yaş altı, okul öncesi dönemdeki ve doğum çağındaki kadınlarda sorunlar devam etmektedir. Ülkemiz tarımsal ve gıda politikaları milletimizin ihtiyacına ve stratejik planlamalarımıza bağlı olarak planlanması ve uygulanması kaçınılmazdır. Gıda denetiminde yetkili Tarım ve Orman Bakanlığı’na, sorumluluğunu yürütebilecek düzeyde eleman alınmalı, denetim ve kontrole yönelik alt yapı eksiklikleri giderilmelidir. Tüketici, gıda konusunda doğru bilgilendirilmeli, Bakanlığın alt yapı çalışma gruplarında tüketici, üretici, sanayici, meslek örgütü oda ve derneklerini temsil eden sivil toplum örgütleri de yer almalıdır. Kayıt dışılık tüm yetkili kurumların işbirliği ile engellenmeli, gıda işletmelerinin tümü kayıt altına alınmalı, gıda denetiminde “Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenilirliği” ilkesi hayata geçirilmelidir” dedi.