2018 – 2019 eğitim öğretim yılı ilk yarıyıl tatilinin başlaması ile sona erdi.

Psikiyatri uzmanı Dr. Ömer Deniz, Yarıyıl tatiline giren öğrencilere, velilere ve öğretmenlere bol bol dinlenin uyarısı yaptı.

“YARIYIL TATİLİNİN GÜZEL GEÇMESİNİ DİLİYORUM”

Psikiyatri uzmanı Dr. Ömer Deniz, “Ülkemizde yaklaşık 18 milyonun üzerinde öğrenci yarıyıl tatiline girdi. Bir karne heyecanı yaşadılar. Ben öncelikle yarıyıl tatilinin tüm öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve anne babalara güzel geçmesini diliyorum” dedi.

“HER ÖĞRENCİ AYNI BAŞARIYI GÖSTERECEK DİYE BİR ŞEY YOK”

Karne bir başarı ölçütüdür ancak her şey değildir diyen Dr. Deniz, “Okulda bir eğitim sürecinden geçiyoruz. Bu eğitim sürecinde çocukların bilgileri bir takım ölçeklerle değerlendiriliyor. Sınavlar yapılıyor ve bu sınav sonuçları da karne ile çocuklara ve anne babalara bildiriliyor. Elbette ki başarıyla ilgili bir ölçüt tabi ki ama her şey değil tabi ki. Bazen karne sanki hayatın temeli, en önemli kısmı gibi gözüküyor, çocuklara bunun üzerinden bir takım baskılar uygulanabiliyor. Olumsuz tepkiler yansıtılabiliyor. Tabi çocuklar üzerinde ruhsal anlamda birçok ciddi problemlere yok açabiliyor, özgüvenleri bozulabiliyor. Her çocuğun kendine göre bir başarısı vardır. Başarının bir takım doğuştan gelen özelliklerle, sonradan kazanılan eğitimlerle alakalı kısımları vardır. Her öğrenci aynı başarıyı gösterecek diye bir şey yok” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUĞUN İSTEĞİNİN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU VURGULAMAK İSTİYORUM”

Ailelerin çocuklara olan tutumlarını da ele alan Dr. Deniz, “Ben öğretmenleri böyle çok ağır vermemelerini, çocukları daha çok dinlenmeleri konusunda fırsat tanımalarını öneriyorum. Çünkü bazı öğretmenlerimiz gerçekten çok yoğun programlar veriyorlar. ‘Şu kadar soru çöz, şu kadar kitap oku’ diye. Çocuklar eğer kendileri istiyorlarsa eğitim anlamında, ders çalışma anlamında… Çünkü bazen sınava hazırlanma yılları oluyor, bazı çocukların kendi özel durumları oluyor. İstedikleri taktirde biraz eksiklerini tamamlamak içinde karne tatili, yarı yıl tatili değerlendirilebilir. Sürenin tamamen boş geçirilmesi de doğru değil. Ama burada çocuğun isteğinin çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum” diye kaydetti.

“BU SÜRECİ DEĞERLENDİRMEK OLDUKÇA ÖNEMLİ”

Deniz, “Mutlaka çocuğun isteğine, arzusuna dikkat etmek lazım. Yani onun istemediği bir şeyi zorla yaptırmak çocukta psikolojik anlamda bir sıkıntının artmasına yol açabilir. Çocuğumuzla konuşup onunla zaman geçirmek, onun duygularını anlamak çok önemli. Özellikle çalışan anne babalar ya da bazı ebeveynler aylarca il dışında olabiliyor. Bu fırsatta böyle bir haftalık bir izin alınabilir, çocuklarla daha bir arada olma imkanı olabilir. Birlikte bir takım tatil programları, eğlence programları yapılabilir. Bir dinlenmeyi sağlamak lazım. İkinci yarıyıla bir hazırlık anlamında bu süreci değerlendirmek oldukça önemli” diye konuştu.

HABER: SITKI TAŞEL