“Deprem Kentleşme ve Elazığ” Konferansı Düzenlendi

Türk Ocakları Elazığ Şubesi tarafından “Deprem kentleşme ve Elazığ” konulu konferans düzenlendi. Düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç katıldı.

“Deprem Kentleşme ve Elazığ” Konferansı Düzenlendi

Türk Ocakları Elazığ Şubesi’nde “Deprem kentleşme ve Elazığ” konulu ocak başı sohbeti gerçekleştirildi.

Düzenlenen programa konuşmacı olarak Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç katıldı.

BULUT: DEPREM RİSKİNİN YOĞUN OLDUĞU BİR İLDE YAŞIYORUZ

Sözlerine “programı 10 gün öncesinden belirlediklerini” ifade ederek başlayan Türk Ocakları Elazığ Şube Başkanı Birol Bulut, “Biz bu konuyu yaklaşık 10 gün önce belirlemiştik. Hatta belki evveliyatı vardı, önceleri konuşuyorduk. Çünkü deprem riski yaşayan bir bölgede, deprem riskinin yoğun olduğu bir ilde yaşıyoruz. Dolayısıyla bu konunun işlenmesi gerektiğini biliyorduk. Nihayetinde tevafuk oldu, dün merkez üssü Sivrice Kavakköy olan 5.2 şiddetinde ciddi bir deprem yaşadık. Çok şükür kaybın olmadığı, küçük çaplı maddi hasarların meydana geldiği bir deprem oldu. Bize bir kez daha deprem kendisini hatırlatmış oldu. Özellikle Kuzey Anadolu fay hattı ve Doğu Anadolu Elazığ ilinin de üzerinde bulunmuş olduğu Doğu Anadolu fay hattının üzerindeyiz. Bu hat hizasında çok ciddi depremleri yaşadık. Depremle bu kadar yüz yüze olan, deprem riskini bu kadar çok yaşayan bir milletin buna karşı bu kadar da cesur hareket eden, önlem almayan, özellikle kentleşmede, şehirleşmede, mimaride bu depremi göz ardı eden anlamsız bir davranışı söz konusu” ifadelerini kullandı.

ALYAMAÇ: DEPREM PARAMETRELERİ YAPILAR ÜZERİNDEKİ HASAR ÜZERİNDE DİREK ETKİYE SAHİP

Konferansa konuşmacı olarak katılan Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Esat Alyamaç da, “Ziya Bey ile 11 Şubat’ta yazışmışız biz. 11 Şubat’ta 5 Nisan olabilir mi demiş. Bakın bu 11 Şubat’ta ön görülmüş, dün deprem oldu. Türk Ocakları’nın hakikatten vizyonu burada ortaya çıkıyor. Tekrar Başkan’ıma ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Can kaybının olmaması bizim için hakikatten çok sevindirici, yaralımız yok. Muhakkak yapısal hasarlar var. Onlar şu anda henüz ortaya çıkmadı fakat sayısı maalesef artacaktır. Fakat yine de can kaybının olmaması sevindirici onu belirtmek isterim. Depremlerin ben uzmanlık alanım gereği jeolojik kısmıyla değil, bunun yapısal kısmıyla ilgilenmek istiyorum, onu sizlerle paylaşmak istiyorum. Depremin bazı özelikleri bizim için önemli. Bu parametrelerden biri depremin meydana geldiği derinlik, ikincisi büyüklüğü, büyüklükle şiddet arasında da bir fark var. Bir de süresi. Buzlar çok önemli. Yani büyüklüğü fazla olan bir depremin şiddeti kısa olursa etkisi az olabilir. Veya büyüklüğü az da olsa süresi uzun olan bir depremin etkisi fazla olabilir. Dolayısıyla deprem parametreleri yapılar üzerindeki hasar üzerinde direk etkiye sahip. Biz hep şiddet olarak ifade ediyoruz, aslında verilen sayısal değerlerin büyüklük olarak ifade edilmesi lazım” diye konuştu.

HABER: SITKI TAŞEL

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2019, 21:46

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137