Elazığ’a konferans vermek üzere gelen Japon Deprem Uzmanı Yosinori Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan Elazığ’ın güney kısmının kuzey kısmına göre daha tehlikeli olduğunu söyledi.

Elazığ’da zemine göre kat yüksekliğinin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Moriwaki,az katlı yapıların daha güvenli olduğunu kaydederek “ Elazığ yarısı güney tarafta en tehlikeli olan bölge bu bölge kıp kırımızı oluyor. Kuzey tarafta ise biraz daha iyi durumda. Sonuç olarak kuzey tarafta da güney tarafta da deprem oluyor. Dolayısıyla bütün olarak Elazığ’a baktığımız zaman genel olarak deprem bölgesi. Elazığ’da sadece bir tane yüksek bina var. Önce sondaj yapmak lazım daha sonra depreme karşı bina temeli nasıl yapılmalı bunu önce kontrol etmeliyiz, kazık lazım mı değil mi diye kontrol etmemiz lazım. Fazla yüksek bina olmasa daha iyi daha fazla güvenli” ifadelerine yer verdi.

“FAZLA YÜKSEK BİNA OLMAMALI”

Vatandaşların konut alırken, 1998 yılından sonraki yapıları düşünmeleri gerektiğini ifade eden kare yapıların daha sağlam olduğunu söyleyerek “ 2007 yılında da değişiklikler oldu. Binaların nasıl yapılması gerektiği belli. Birde 1998 yılından sonra yapılan binalar nasıl yapıldı güvenilebilir mi ondan sonra çok yüksek olmamalı” dedi.